Blog: Humanitárna pomoc, či dobrý biznis?

380x
20. Júl 2016

Blog: Ide o biznis

Separ.jpg

Kontajner na oblečenie

 

Humanitárna organizácia Humana People to People tvrdí, že oblečením z ich kontajnerov financujete humanitárne projekty v Afrike. V skutočnosti je Humana skvelý biznis.

Po dlhodobom sledovaní u nás v Bardejove som sa viackrát stal svedkom ako Rómovia, či inak nazvaní "paraziti" vyberajú z kontajnerov šatstvo, ktoré je určené pre Afriku. Mnoho ľudí je rozčarovaných z činov Rómov, že ako si dovolia vyberať šatstvo, ktoré je určené pre chudobných ľudí v treťom svete. Je zaujímavé, že sa pomáha tretiemu svetu, ale "tretí svet" máme aj doma. Nie sú to len Rómovia, ale aj majoritné obyvateľstvo, ktoré žije na hrane chudoby. Stretol som sa tým osobne ako malé dieťa. Vsunú sa do kontajnera so šatstvom a takto vyberajú.
 
Nedávno som postrehol na sociálnej sieti fotografie, či videá,  kde si mnoho ľudí povedalo chcem pomôcť dobrej veci, ľuďom, ktorí sú na tom oveľa horšie ako ja a venovali svoje šatstvo tým, že vhodili do kontajnera, ktoré je na to určené. Ďalej už nikto po tom nepátra, či ozaj sa k tým ľuďom tieto veci dostanú, ale odsúdiť čin Rómov je ľahké. Ja sa pýtam tých solidárnych ľudí, ktorí prispievajú šatstvom, či vedia vôbec aký je to skvelý biznis pre second hand. Darované veci, aby mal osoh  iný, nakoniec končia v skladoch kde sa to separuje a transportuje sa v second hande.
 
V second hande vás tak zaujme určitá vec, že sa rozhodnete si ju kúpiť, no ale nakoniec sa vás opýta váš sused odkiaľ to máš, veď tú blúzku som dával do kontajnera pre Afriku. A vy ostanete v nemom úžase. Human šatstvo predáva to čo ste darovali. Za kilo šatstva by ste mal zaplatiť 20 centov, ale žiaľ šatstvo je rozdelené podľa kvality a cena môže dosiahnuť aj 3 eura za kus. Toto šatstvo je nazvané v second hande aj ako "exkluzive". 
 
Všetky podujatia nájdete v kalendári
 
 
Humanitárna organizácia Humana People to People 
 
Po naštudovaní si viac o tejto organizácii, sa nedá povedať, že pomáhajú finančne Afrike, alebo iným krajinám. Je to čistý biznis na úkor dôverčivých ľudí.
Pre Redakciu 1 nám poskytol pár info o tejto spoločnosti "HUMAN", ak sa dá vôbec takto nazvať, človek od "fachu"... 
 
1. Môžete sa nám predstaviť kto ste a aká je vaša profesia? 
 
Som Radoslav a už 20 rokov som vodičom medzinárodnej kamiónovej dopravy.
 
2. Aký je váš názor na "Human kontajnery"? 
 
Je to biznis najhrubšieho zrna. 
 
3. Prečo si myslíte, že ľudia by nemali podporovať  "Human"?
 
Žiaľ, som sa osobne zúčastnil tohto nechutného biznisu, keďže som to vozil kamiónom do Belgicka... Ani deravá ponožka sa nedostane k tým čo to ozaj potrebujú!!!! Všetko to triedi lacná pracovná sila na značkové, neznačkové a podľa stavu. Podľa toho to potom rozposielajú do sekáčov po Európe, a čo sa nepredá v sekáčoch sa predáva autoservisom na handry!!! Ale nič sa nedostane k tým, čo to ozaj potrebujú.
 
4. Po sociálnych sietiach sa šíria všelijaké zábery, kde na nich sú Rómovia ako vyberajú z tých kontajnerov šatstvo. Čo si o tom myslíte vy?
 
Absolútne mi to nevadí, od kedy viem ako tento systém funguje. Takže som vždy za, ak sa tam niekto vojde. Aspoň to využijú tí, čo to fakt potrebujú. A je jedno kto to je.  
 
5. Táto pomoc je určená pre tretí svet. Kde končí táto pomoc, viete nám to vyvrátiť?
 
Končí všade len nie tam kde sú ľudia v núdzi. A už vôbec nie v krajinách tretieho sveta.
 
6. Takže pomoc, ktorá je určená pre tretí svet končí v second hande? 

Určite aspoň som o tom počul, takéto skúsenosti mám vonku, nemyslím si preto že by to na Slovensku fungovalo inak.... Veci, ktoré sa vyberajú z kontajnerov v Dánsku sa vozia do Belgicka na triedičky a odtiaľ do sekáčov po Európe, alebo autoservisov.
 
7. Čo by ste odkázali čitateľom na záver? 
 
Ak to s Vašou pomocou myslíte ozaj úprimne a neberiete to len za "zbavenie sa" nepotrebných šiat, tak pomáhajte priamo. Darujte to niekomu o kom viete, že to fakt potrebuje. Ak takých ľudí nepoznáte, uložte to zabalené len vedľa tých kontajnerov. Skôr, či neskôr to bude mať v rukách niekto kto za to bude ozaj vďačný. Nie len menšina, ale aj obyčajní ľudia, ktorí sú v hmotnej núdzi...
Nepotrebné oblečenie a všetky veci odnášame vždy na ulicu k naším Rómom a začali to tak robiť aj ostatní z môjho okolia, ktorých som oboznámil, ako to vlastne funguje s tými kontajnermi. Takže som vždy za, ak sa tam nejaký Róm, alebo hocikto iný vojde a všetko vyberie. Každá zobratá vec z kontajnera aspoň trochu uberie z peňaženky tých nenažrancov čo s tým podnikajú. Hoci si myslím, že to oni nepocítia, keď im občas niečo "zmizne", ale aspoň to využijú tí, čo to fakt potrebujú...
 
Kto sa nehanbí si to vezme cez deň a kto sa hanbí si to vezme v noci...  
(19:40, Š. Dreveňák, redakcia1.blogspot.sk)  * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje
 
 
Dievčatá, prihláste sa!
 
mladá hádzanárka.jpg
 
 
Diskusia
Pridať komentár