Čerpacia stanica pred bytovým domom na Ťačevskej ulici - Kde nastal problém?

32x
28. Júl 2016

Kde sa stala chyba a aké sú možné riešenia?

protest_3_ahojbardejovsk_(17).jpg

Práce na výstavbe už odštartovali

 

Nikto v Bardejove by nechcel, aby mu pred jeho obytným domom vyrástla čerpacia stanica. Nechcel by to pravdepodobne ani architekt, ktorý spracovával územný plán. Nechcel by to žiaden z úradníkov, ktorí sa podieľali na schvaľovaní územného plánu a určite by to nechcel ani jeden z poslancov, ktorí územný plán schvaľovali. Napriek tomu čerpacia stanica práve teraz vyrastá priamo pod oknami nespokojných majiteľov bytov na Ťačevskej ulici.  Kde sa stala chyba a aké sú možné riešenia?

Mesto Bardejov ústami primátora ponúka výmenu pozemku za iný lukratívny pozemok alebo výkup pozemku za 300 tisíc eur. Problém tohto riešenia je, že vyžaduje súhlas druhej strany- majiteľa pozemku. Toto riešenie je zároveň predražené a na riešenie problému jedného bytového domu by sa v tomto prípade poskladalo celé mesto. Pre porovnanie, za odpredanie budovy Centra voľného času v centre mesta, ktorá mala potenciál sa stať kultúrnym stánkom a slúžiť všetkým Bardejovčanom, si mesto vyžiadalo približne 200 tisíc eur v priamom odpredaji. Tieto peniaze by mesto bolo teraz ochotné použiť  a priložiť k nim ďalších 100 tisíc eur na odkúpenie pozemku na okraji mesta, aby vyriešilo vážny problém jedného obytného bloku a zároveň sa vysporiadalo s vlastnou chybou pri plánovaní mesta. S trochou odvahy môžeme povedať, že chyba v plánovaní mesta nás môže stáť 300 tisíc eur. O tom, či by tento problém existoval, ak by mesto v čase spracovávania územného plánu malo aktívneho hlavného architekta môžme len špekulovať a urobiť si vlastný záver.

Ďalšie riešenie ponúkal poslanec Pilip na protestnom zhromaždení. Za najreálnejšie riešenie považuje zrušenie stavebného povolenia. Osobne by však uvažoval aj o radikálnejšom riešení a to o zmene územného plánu. Bohužiaľ ani jedno z jeho riešení nie je reálne, keďže na stavbu čerpacej stanice je vydané právoplatné stavebné povolenie a zrušenie tohto povolenia mestom by mohlo stáť občanov mesta ešte viac ako spomínaných 300 tisíc eur v podobe súdnych náhrad škôd majiteľovi pozemku. Žiadosť o zváženie zotrvania vo funkcii pána viceprimátora RNDr. Marcela Tribusa a poukazovanie na nečinnosť ostatných poslancov vo volebnom obvode sa dá chápať ako politicky krok, ale tiež nevedie k riešeniu a predchádzaniu podobných problémov.

Nádejou pre obyvateľov bloku môže byť procedurálne pochybenie pri stavebnom alebo územnom konaní, ak také nastalo, alebo ochota majiteľa pozemku vzdať sa jeho zámeru. Zostávajúcou možnosťou je úprava architektonického riešenia navrhovanej čerpacej stanice a okolia tak, aby zmiernila negatívne následky jej existencie pre obyvateľov priľahlého bytového bloku a klientov domu ALIA.  Možnosti, ktoré sa núkajú sú napríklad: "zelená" strecha, intenzívna izolačná zeleň, hlukové a vizuálne clony.

Všetky tieto návrhy sú však len riešenia na odstránenie následkov problému, pričom nikto v tejto súvislosti nepoukazuje na skutočný a hlbší problém, ktorý dlhodobo generuje a bude generovať veľa podobných situácii súvisiacich s plánovaním a výstavbou v meste.  Jedná sa o systémový prístup k územnému spravovaniu mesta, ktorý potrebuje zásadnú revíziu procesu plánovania s väčšou účasťou architektov a občanov mesta.  Ak by sme mali pre obraznosť použiť medicínsky slovník, povedali by sme,  že sa teraz snažíme liečiť následky a príznaky choroby, ale neliečime samotný pôvod tejto choroby. V tomto prípade je to absencia osoby na MsÚ priamo zodpovednej za územný rozvoj. Je prirodzené, že by to mal byť práve Hlavný architekt mesta. Práve Hlavný architekt, často so svojím pracovným tímom,  nesie zodpovednosť za koncepcie a riešenia častí mesta v spolupráci s obyvateľmi mesta.  

Ostáva nám veriť, že prípad výstavby čerpacej stanice na ulici Ťačevská dopadne pre obyvateľov obytného bloku v jej bezprostrednej blízkosti k ich spokojnosti. Zároveň dúfajme, že tento prípad bude jedným z katalyzátorov na pokračovanie pozitívnej diskusie o potrebe Hlavného architekta mesta, ktorá prinesie výsledok. Ak nebudeme schopní vyriešiť súčasný problém v prospech majiteľov bytov pri budúcej čerpacej stanici, stále máme možnosť predísť podobným prípadom v budúcnosti v iných častiach mesta. Verím, že systémová zmena v prístupe k územnému rozvoju mesta je to, čo by mali občania a poslanci žiadať popri riešeniu samotného problému s čerpacou stanicou v blízkosti bytovky.

(18:20, Ing. arch. Miloslav Olejár) * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje

 

Dievčatá, prihláste sa!

 mladá hádzanárka.jpg

Diskusia
Pridať komentár