Rómovia sa zišli na púti v Gaboltove

57x
09. August 2016

Tohtoročná rómska púť v Gaboltove zívala prázdnotou, nie ako po iné roky...

romska put.jpg

 Rómovia odovzdávajú kyticu arcibiskupovi Boberovi

 

Púť Rómov do Gaboltova 7.augusta 2016- program znel nasledovne: o 14. hodine bolo privítanie pútnikov. Nasledovala krížová cesta, ktorú viedli Rómovia z Lomničky. O 15. hodine bola korunka milosrdenstva pod vedením diakona Michala Horvátha z Hanušoviec nad Topľou a ruženec, ktorý sa modlili rodiny z Jarovníc. Celé sa to zavŕšilo sv. omšou, ktorú celebroval mons. Bernard Bober metropolita košickej rímskokatolíckej arcidiecézy. Kazateľom bol Peter Horváth, celú sv. omšu doprevádzal zbor z  Bardejova časti Poštárka.

Arcibiskup Bober privítal Rómov slovami "Vítam vás na 24. rómskej púti." Nedeľná púť sa niesla v duchu, že sa nemáme hanbiť za svoju identitu... Arcibiskup Bober ďalej povedal, "Ste Rómovia a ja gadžo, buďte hrdí, že ste Rómovia." Samozrejme nezabudol pripomenúť aj rómsky holokaust. Na tieto slová nadviazal aj kazateľ Peter Horváth, gréckokatolícky kňaz, ktorý sa prihovoril v rómskom jazyku. Od jedného z prítomných pútnikov si požičal 100 €, kňaz Peter Horváth povedal, hodnota bankovky je stále tá istá aj keď ju pokrčíš, pošliapeš po nej, jej hodnota je stále tá istá, čím nám ukázal, že môžu po tebe šliapať, môžu po tebe pluť, táto spoločnosť ťa môže odsudzovať, no ty svoju hodnotu máš, hodnotu človeka... Zdôraznil "u Boha si človek a je jedno, či si biely, či tmavý, alebo čierny, pre Boha si dôležitý a máš u neho aj svoju hodnotu s tvojimi kladmi aj nedostatkami!"

Pre mňa bola tohtoročná púť Rómov zvláštnou, áno, aj také slovo by som pre tohtoročnú púť v Gaboltove napísal. Každý rok chodím na túto púť a s viacerými sme sa zhodli na tom, že na tohtoročnej púti bolo príliš málo ľudí. Sám seba som sa pýtal prečo to tak tohto roku je, pamätám si iné roky, od nás z Poštárky išli aj 3 plné obsadené autobusy, tento rok stačil jeden... Myslím si, že je to tým, že niektorí kňazi, nie sú až tak zapálení pre evanjelizáciu, nemôžem ani nespomenúť ako sa niektorí kňazi a rehoľníci správajú k nám na Poštárke. Nie jeden článok som už o ich správaní napísal, aj tento fakt mohol prispieť k tomu, že od nás z Poštárky išlo tak málo ľudí... Bol som prekvapený aj smutný, že tohtoročná rómska púť zívala v podstate prázdnotou, nie tak ako to bolo po iné roky...

(16:00, Š. Dreveňák, redakcia1.blogspot.sk)  * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje

 

Nábytok na mieru

http://ahoj.tv/firmy/detail/rath_interier_sro.html

12801456_590834417733270_6397544540851559563_n.jpg

 

AB top.jpg

Diskusia
Pridať komentár