Bardejovčan Jakub Tuleja: Je škoda, že nás domáci nepoznajú

127x
16. Október 2016

Keď niekto hrá fingerstyle, máte pocit a dojem, že hrajú dve gitary naraz

Krátke lásky v podaní Jakuba Tuleju

 

„Každý človek sa stretáva s hudbou už v útlom veku,“ hovorí Bardejovčan Jakub Tuleja. Mladý umelec sa venuje hre na gitaru, no jedinečným štýlom. Pýtate sa, akým? To sa už dozviete v nasledujúcich riadkoch.

 „Hudbe sa venujem už od základnej školy, ale k  profesionálnejšej ceste (tvorba vlastnej hudby, coverov, vystúpenia) som sa dostal pred siedmimi rokmi. Venujem sa gitare, konkrétne štýlu fingerstyle – hra prstami. Fingerstyle je pojem, ktorý znamená zmodernizovanie klasiky. Je to veľmi rytmická hra, kde môžete hrať aj viac rytmov naraz. Teórie je kopec, tak spomeniem len dôležité veci. Keď niekto hrá fingerstyle, máte pocit a dojem, že hrajú dve gitary naraz. Pritom to hrá jeden umelec. Od klasiky sa líši držaním gitary, pretože držanie si musí každý prispôsobiť vzhľadom na dĺžku tela, rúk a prstov a taktiež sa hrá aj na kovových strunách, kde to klasika len na nylonových. K vytvoreniu dvojmelódie dochádza vtedy, keď palec na pravej ruke hrá niečo úplne iné, ako všetky ostatné prsty na pravej ruke.

K tejto ceste som sa dostal niekedy v roku 2007 cez známu platformu youtube. Oslovil ma jeden kanál, ktorého názov nechcem zverejňovať, no moji najbližší a kamaráti tento názov poznajú a má sídlo v USA a Kanade. Chcelo to čisté dva roky praktizovania, aby som vedel akési 4 takty vo fingerstyle vôbec zahrať. Ďalšie veci sa už dostali ku mne akosi samé, a tak sám som vo svojej izbe napredoval a rozvíjal sa,“ hovorí nielen o svojich začiatkoch, ale aj o pojme fingerstyl, Jakub Tuleja.

Na Slovensku je fingerstyle neznámy a pozná ho málo ľudí. Jakub Tuleja oficiálne nepôsobí v žiadnej inštitúcii, ktorá sa tomuto štýlu venuje.

IMG_0076.JPG„Ešte sa načakám, kým tu niečo také vznikne. Slovensko ešte na rôzne štýly hudby nie je rozvinuté. To iste všetci vieme, aj vy, umelci, hudobníci, ktorí tento článok čítate. Tu je známych zopár jedincov, ktorých si podchytili hudobné firmy, no skutočné talenty na území Slovenska sú nepoznané. Snažil som sa spolupracovať s kadekým. Nevyšlo to vždy a tak ľudí, s ktorými viac-menej spolupracujem, spočítam na jednej ruke. 

Spomeniem Damiána Michalca (PoetMusic), ktorý popri svojmu úžasnému básničkovaniu tvorí skvelú hudbu, Maťa Jurička, ktorý sa stará o dušu umelcov – vyrába nástroje vo svojej dielni v Bardejovskej Novej Vsi, a tak dosť často diskutujeme o type dreva, ktorý sa používa na výrobu nástrojov (Juriček Instruments), Denisu Jesenskú , ktorá momentálne študuje v Brne a úžasne spieva. S Denisou sme aj dekádu vystupovali, asi tak 5-6 rokov dozadu, LachimaLachara, ktorý ma pozval urobiť s ním jeden track na jeho album (LachimLachar – Som Ja 2013) – album si môžete pod názvom nájsť na známej stránke uložto,“ pokračuje J. Tuleja.

Od roku 2010 je v programe „artistendoresement“. „Čo znamená podpora jedinečných hráčov na gitaru firmou FurchGuitars CZ. Vyrábajú skvelé gitary, ktoré sa vyvážajú do celého sveta. V západnom regióne ich možno nájsť pod názvom StonebridgeGuitars. Názov sa pozmenil, kvôli nevedomosti krajín vysloviť –ch-.  Aranžoval som viac ako 15 coverov, mám vytvorených svojich 5 kompozícii,“ uviedol Jakub, ktorého tvorbu môžete nájsť na youtube Jakub Tuleja Official.

„Práve v roku 2010 vznikla moja druhá kompozícia s názvom DiscoHarmonics (video je dostupné na youtube), ktorú som venoval Karolovi Berdisovi, kedysi skvelému diskdžokejovi v našich končinách. Bola inšpirovaná skladbou AlbertoCarrara - Disco King z roku 1985. K tejto skladbe sa ťahá aj moja  história spoznávania hudby 80. rokov. Človek, ktorý ma priviedol k tejto hudbe stratil o mňa záujem, ale za to mu ďakujem.“

Na čom momentálne pracujete? „Momentálne sa plne venujem štúdiu na vysokej škole. Nedávno som dokončil moju najnovšiu kompozíciu s názvom JB, ktorú som venoval mojej priateľke. Skladba je v C# mole. Taktiež sa zdokonaľujem vo zvukovom inžinierstve a video strihu a úprave, keďže celú moju youtube stránku si spravujem sám a klipy so zvukom robím sám.  V tejto sekcii sa chcem poďakovať Paľovi Pilipovi, ktorý mi pomáha a nakopol ma robiť si všetko sám. Tento človek má nesmierny talent na filmovanie, strih a zvuk. Ak objavíte v niektorých mojich videách logo videocamdesign.com, tak mi s nimi pomáhal práve on. Občas vzniknú rôzne dejstvá a sfilmujeme niečo podobné ako Amazing Bardejov.

A aké máte plány do budúcna? „Plány mám, ale v tejto krajine sľubov si nemôžeme dovoliť „lietať“ ak viete, čo tým myslím. Začal som komponovať diela pre dve husle, piano a klavír, cimbal a husle. Verím, že existujú ľudia, ktorí mi pomôžu moje diela zverejniť, nech sa všetko, čo tvorím, dostane ľudom do povedomia a začnem Bardejovom. Je škoda, že domáci nás nepoznajú, resp. pozná nás veľmi malá menšina ľudí v Bardejove,“ dodáva Jakub, podľa ktorého je tvorba pre neho a pre jeho blízkych výnimočná.

(14:30, red)

 

ARCHEUS reality Bardejov, s.r.o.

 http://ahoj.tv/firmy/detail/archeus_reality_bardejov.html

Archeus reklama noviny.jpg

Diskusia
Pridať komentár