Na filme boli aj príbuzní biskupa Gojdiča, zachránení židovskí spoluobčania i ďalší

86x
04. November 2016

Film o Gojdičovi mal premiéru

pavol-gojdic.jpg

S arcibiskupom metropolitom Jánom Babjakom

 

Minulý rok sme na Mestskom zastupiteľstve v Bardejove schválili pomenovanie novovzniknutého námestia pri gréckokatolíckom chráme na sídlisku Vinbarg „Námestie hieromučeníkov Gojdiča a Hopka“. Nie často si však uvedomíme, že aj za takýmto názvom námestia sa skrýva pohnutý osud tých, ktorých meno toto verejné priestranstvo nesie. Taký bol aj osud blahoslaveného prešovského biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM, o živote ktorého mal premiéru dokumentárny film „Gojdič, láska nadovšetko“.

Premiéra filmu sa uskutočnila v PKO – Čierny orol v Prešove vo štvrtok 3. novembra 2016, tj. v predvečer 15. výročia jeho blahorečenia. Scenáristom a režisérom 61 minútového dokumentu je Michal Spišák, dramaturgičkou a producentkou Eva Kratochvílová. Na premiére sa zúčastnili prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, košický eparchiálny biskup Milan Chautur CSsR, mukačevský eparchiálny biskup Milan Šášik CM, príbuzní biskupa Gojdiča, zachránení židovskí spoluobčania a ďalší hostia.

Blahoslavený hieromučeník Pavel Peter Gojdič OSBM pôsobil v Prešove ako gréckokatolícky biskup v rokoch 1927 až 1950, kedy bol vo vykonštruovanom politickom procese odsúdený na doživotie a ďalšie tresty. Blahorečil ho sv. Ján Pavol II. 4. novembra 2001 v Ríme. Počas Slovenského štátu sa aktívne podieľal na záchrane židovských obyvateľov pred deportáciami. V 50tych rokoch bol odsúdený a zomrel vo väzení v roku 1960.

Na tomto mieste si dovolím podeliť sa aj o svoj dojem nielen z filmu, ale aj z knihy „Proces proti vlastizradným biskupom Vojtaššákovi, Buzalkovi a Gojdičovi“, ktorej originálny výtlačok vydaný v roku 1952 je súčasťou mojej osobnej knižnice. Výpovede obžalovaných a svedkov boli vopred naučené, čo neunikne ani bežnému čitateľovi. Vo filme „Gojdič, láska nadovšetko“  sú použité mnohé archívne dokumenty, zábery z blahorečenia v Ríme, jediný známy filmový záber biskupa Gojdiča, či autentická nahrávka jeho hlasu. Vo väzení dostal šancu na prepustenie s podmienkou, že bude spolupracovať s komunistickým režimom, čo odmietol.

Pri takýchto príležitostiach si človek uvedomí, aká krehká je sloboda, v ktorej dnes žijeme. Ak si ju chceme udržať, nesmieme podliehať falošným ideológiám či šíreniu nenávisti, ktoré je žiaľ súčasťou aj dnešného sveta. Preto sa chcem poďakovať prešovskému arcibiskupovi a metropolitovi Jánovi Babjakovi SJ za pozvanie, a že som sa mohol zúčastniť premiéry toho filmu.

(21:05, M. Pilip)

 

Autoškola - Spojená škola, Štefánikova 64

AUTOSKOLA kurz 7.11..jpg

Diskusia
Pridať komentár