Tretí Gymoš

29x
17. December 2016

Tretí Gymoš

tretí gymoš-2.jpg

Pracovníci televízie odpovedali na všetky otázky



Do rodiny Gymoš pribudol ďalší nový člen. Po dvojročnej príprave začala 26. októbra svoje vysielanie nová spravodajská Televízia Gymoš. Slávnostná premiéra sa uskutočnila počas veľkej prestávky v aule Spojenej školy Juraja Henischa. Je to po časopise a rádiu v poradí tretí projekt nesúci tento názov. Jej vznik súvisí s masmediálnou výchovou. Ambíciou školy je poskytnúť redaktorom a technickým pracovníkom priestor na vyjadrenie svojej vlastnej fantázie a tvorby.

„Vznik televízie na škole vnímam veľmi pozitívne. Tým sa vlastne rozširuje oblasť, v  ktorej ponúkame žiakom školy možnosť napĺňať svoje tvorivé aktivity a zmysluplne využívať čas mimo vyučovania. Rovnako, ako to bolo pri časopise a rádiu, aj nová televízia dostane na škole dostatok priestoru. Dúfam, že študenti budú vytvárať kvalitné príspevky, a možno sa niekedy v budúcnosti dočkáme aj nejakých umiestnení na súťažiach, ktoré sa venujú tvorbe videí,“ hodnotí vznik novej televízie riaditeľ školy Peter Dulenčin.

Nová televízia bude v približne pätnásťminútových spravodajských blokoch mapovať študentský život školy. Pravidelnosť vysielaní zatiaľ nie je nastavená, nové správy sa budú vysielať po tom, ako sa nazbiera dostatočné množstvo materiálu.

Školská televízia nie je na škole novou myšlienkou. Na jej vzniku sa v Redakčnom krúžku časopisu Gymoš pracovalo asi dva roky. Treba GYMOŠ logo.jpgpriznať, že na tom má nemalú zásluhu šéfredaktor Spravodajstva, publicistiky a športu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Lukáš Diko. V apríli totiž po skončení Štúrovho pera vo Zvolene členom Redakčného krúžku sľúbil, že keď televízia na škole vznikne, pozve redaktorov na stáž do RTVS. Svoj sľub dodržal a 22. novembra sa traja členovia TV Gymoš spolu s vedúcim Redakčného krúžku Branislavom Boďom stali na jeden deň súčasťou života Slovenskej televízie.

„Pred brány RTVS sme dorazili niečo pred deviatou ráno, do priestorov televízie nás priviedol redaktor Radoslav Gažo. Hneď na úvod sme vošli do takzvaného newsroomu, dalo by sa povedať akejsi „prípravovne“, kde už v tom čase boli všetci reportéri, ktorí sa podieľajú na príprave televíznych správ,“ hovorí o prvých okamihoch v RTVS jeden z redaktorov TV Gymoš Adam Kralovič.

„Prišli sme krátko pred rannou poradou, takže sme prakticky okamžite zažili pravú atmosféru, ktorá v spravodajstve vládne. Rýchlo sme si sadli a počúvali jej priebeh. Bolo fascinujúce zistiť už o pol desiatej ráno, čo budú televízni diváci vidieť o siedmej večer.“

Po asi polhodiny trvajúcej porade sa všetci rozišli pracovať na svojich reportážach a my sme mohli začať robiť to, prečo sme prišli. Našou prvou oficiálnou zastávkou sa stala strižňa. Už vieme, ktorý program je najlepší a ako správne radiť zábery do reportáže.

„Asi pätnásť minút pred dvanástou sme prišli do réžie, odkiaľ sa riadi vysielanie správ. „Nikdy by som si nepomyslel, že pätnásťminútový spravodajský blok musí pod dohľadom režiséra koordinovať jedenásť ľudí,“ hovorí s úžasom Adam. Pol minúty pred dvanástou sa nám všetkým pomaly dvíhal tlak. „Zuzka, o tri, dva, jeden... záber na štúdio, ideme,“ ozvalo sa zrazu z úst producenta. Pre štáb každodenná rutina, pre nás zážitok, ktorý si môže vychutnať len málo ľudí.

Záver celého dňa patril obhliadke štúdii a informáciám o tom, ako správne písať reportáže a čo musia obsahovať. Verím, že návšteva RTVS prinesie svoje ovocie a Televízia Gymoš si nájde pevné miesto v živote školy.

(19:20. D. Hankovská, foto: P. Kavuľa)

 

muc.jpg

Diskusia
Pridať komentár