Cech architektov Bardejova

76x
04. Január 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2016

Cech architektov Bardejova

cech.jpgVeľká väčšina architektov, ktorých poznám, sú osobnosťami. Každý so zdravým sebavedomím a názormi, o ktorých sú silne presvedčení. Nebolo preto prekvapivé, že po počiatočnom optimizme sa podoba Cechu Architektov v Bardejove nerodila ľahko a názory na prvé kroky Cechu sa rôznili.

O opodstatnení Cechu architektov v meste však panuje zhoda a jeho podoba sa vyprofiluje v prvých rokoch jeho činnosti.

To, že sa architekti v meste vedia spojiť pre dobrú vec sa ukázalo už pri zorganizovaní výstavy Nepostavený Bardejov v roku 2012. Väčšina Bardejovských architektov sa zapojila, priložila ruku k dielu a ponúkla verejnosti pohľad na niektoré nerealizované vízie pre Bardejov.

Rovnako tomu bolo aj neskôr, keď kolega Adam Dzamba v roku 2015 zorganizoval Bardejovské zásahy. Opäť, Bardejovský architekti, a nie len oni, sa v primeranom počte zapojili a ponúkli mestu drobné návrhy na zlepšenie Bardejova. Verím, že niektoré z nich nezapadnú v zabudnutí a stanú sa realitou. Tu je však už potrebná aj spolupráca samosprávy.

 

Iba ten, kto nič nerobí, nič nepokazí

Vzniknutý Cech architektov Bardejova je lokálne združenie založené na profesnom princípe, združujúce architektov v meste. Hlavnými cieľmi združenia je hájiť profesijné záujmy členov. Cech zároveň mieni pozitívne vplývať na zdravý rozvoj mesta v oblasti architektúry a urbanizmu. Verím, že toto združenie bude hrať svoju úlohu aj ako platforma pre diskusie medzi členmi a ich odborný rast.

Cech architektov v Bardejove má však svoju opodstatnenosť aj vzhľadom na stavebné  aktivity v meste, ktoré  často vyvolávajú medzi občanmi (o to viac medzi odborníkmi) pochybnosti a diskusie o vhodnosti ich riešenia. K takýmto stavbám určite patril protipovodňový múr rieky Topľa, obchodný dom Tesco na mieste bývalých kasární, prevedenie Juhozápadného cestného obchvatu predovšetkým v súvislosti s prepojením na časť Mihaľov, nedokončený objekt Xawax centra na ulici Dlhý rad.

Problematických miest v meste, aj keď o čosi menších rozmerov, je však omnoho viac. Nie je však účelom tohto príspevku poukazovať na problematické miesta v meste. V Bardejove sa udialo i mnoho pozitívneho v investičnej výstavbe a je nepopierateľné, že mesto sa stavebne rozvíja. Budujú sa kruhové objazdy, zrekonštruovalo sa historické jadro, pokračuje sa v rekonštrukcii hradobného opevnenia, vybudovala sa fontána v Promenádnom parku, ako aj úprava Dlhého radu. Všetko to je potrebné oceniť.  Ako sa hovorí, "iba ten, kto nič nerobí, nič nepokazí".

 

Ponúknuť pomocnú ruku

Na čo je však potrebné poukázať je to, že v dobe veľkého investičného rozvoja sa tieto akcie realizujú bez dohľadu koordinujúceho interného metského architekta. Práve tu môže Cech Architektov ponúknuť pomocnú ruku aj samospráve a hľadať formu, ako čiastočne neutralizovať absenciu hlavného architekta mesta.  

Som rád, že v predchádzajúcom období prebehlo predbežné neformálne stretnutie na úrovni primátora a viceprimátora mesta, ktoré naznačilo možnosti spolupráce s Cechom architektov. Výsledkom toho bolo aj nominovanie zástupcu Cechu architektov Bardejova do komisie výstavby a územného rozvoja mesta pri Mestskom zastupiteľstve. Je predpoklad, že ak dobrá vôľa na obidvoch stranách bude pretrvávať, nájdu sa aj ďalšie spôsoby, ako využiť ochotu architektov byť samospráve nápomocní v prospech pozitívneho územného rozvoja nášho mesta.

Na zakladajúcich stretnutiach Cechu v diskusii zazneli názory na vhodnosť riešiť plánovanú výstavbu v Bardejove formou architektonických súťaži, ktoré prinesú plejádu riešení a možnosť vybrať to najvhodnejšie pre dané územie. Rovnakým spôsobom by sa malo pristupovať k zadávaniu verejných zákaziek. Väčšina architektov podporuje väčšie zapojenie bardejovskej verejnosti pri riešení a navrhovaní verejných priestorov. Cech architektov sa bude usilovať o dramatické zväčšenie podielu miestnych architektov pri ich realizácii miestnych verejných zákaziek. Okrem kvalitných riešení sa tým dosiahne aj potrebná podpora miestnej ekonomiky a lokálnych firiem.

Som rád, že som mohol byť jeden z viacerých architektov v meste, ktorí stáli pri myšlienke a zrode tohto profesijného záujmového združenia. Bude v prospech nie len architektov, ale rovnako aj pre mesto samotné.

(17:05, M. Olejár)

 

Archeus reklama noviny.jpg

Diskusia
Pridať komentár