Spolupráca s poľskými mestami Krynica a Gorlice

35x
24. Január 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2016

Spolupráca s poľskými mestami Krynica a Gorlice

Mesto Bardejov má dlhoročnú a veľmi dobrú spoluprácu s dvoma  prihraničnými poľskými  mestami Krynica a Gorlice. Otvorením nových fotoTribus.jpgpoľsko – slovenských hraničných priechodov v Becherove (smer na Gorlice) a v Kurove (smer na Krynicu) sa výrazne zvýšila možnosť spolupráce  medzi mestami, miestnymi inštitúciami,  spoločnosťami a záujmovými združeniami, ale i podmienky pre návštevníkov a turistov  z oboch strán spoločnej hranice.

História tohto regiónu ukázala, že storočia najväčšej slávy v dobe stredoveku boli vybudované na intenzívnej obchodnej výmene medzi baltickou oblasťou na jednej strane a čiernomorskou a jadranskou oblasťou na strane druhej. Stará tzv. Jantárová cesta prekonávala Karpaty v  jej najnižšej časti, teda v miestach, kde sa nachádzajú Bardejov, Krynica a Gorlice.

 

Bardejov patril k najbohatším

Bardejov bol v  XV. a v XVI. storočí jedným z najbohatších miest v Rakúsko –  Uhorskej monarchii  práve vďaka  spolupráci a obchodu s poľskými mestami. Nasledujúce storočia vojen a epidémií boli obdobím, kedy úloha politických hraníc, ako bariéry rozvoja dramaticky vzrástla, čo prinieslo  regiónu úpadok.

PSD infografika.pngV novodobej histórii sa veľmi dobrá spolupráca troch prihraničných miest pretavila v roku 1999 do zmluvných podôb s mestami Gorlice a Krynica.

Mestské zastupiteľstvá partnerských miest sa v nich dohodli rozvíjať priateľské vzťahy, rozvíjať spoločenské, humanitné, kultúrne a športové väzby, zabezpečovať vzájomnú propagáciu, uskutočňovať výmenu návštev predstaviteľov miest a odborníkov v rôznych oblastiach obojstranných záujmov, podporovať priateľskú spoluprácu škôl, športových klubov, mládežníckych umeleckých súborov a turistických skupín, podporovať  spoluprácu v oblasti obchodu, služieb, výroby či turistického ruchu. Podpisom zmlúv sa partnerské vzťahy  s oboma mestami dostali na kvalitatívne vyššiu úroveň.

 

Projekt výstavby Poľsko – slovenského domu bol spolufinancovaný Európskou úniou  v rámci PROGRAMU INICIATÍVY SPOLOČENSTVA INTERREG IIIA  POĽSKO – SLOVENSKÁ REPUBLIKA. Je úplne prirodzené, že partnermi  žiadateľa – Mesta Bardejov v predloženom projekte, boli práve jeho dve partnerské mestá pohraničného poľského regiónu – Gmina Krynica-Zdrój a Mesto Gorlice.

Predložený projekt bol projektom komplementárny, tz., že partneri žiadateľa pripravili obdobný projekt v rovnakom čase a s podobnými cieľmi a aktivitami pod názvom „Rozwój regionu granicznego przez wspólna promocje i budove Domu Polsko-Slowackiego w Czyrnej“ a „Rozwój regionu granicznego przez wspólna promocje i budove Domu Polsko-Slowackiego w Gorlicach“.

 

 

Desať rokov pôsobenia

Poľsko-slovenský dom v Bardejove od svojho založenia  zorganizoval vo svojich priestoroch, ale aj mimo nich, vyše 300 rôznych kultúrno – spoločenských podujatí, seminárov a výstav. Slúži ako miesto pre nadväzovanie vzájomných kontaktov medzi Poliakmi a Slovákmi, ktorí si tu počas spoločných podujatí a stretnutí vymieňajú skúseností a znalosti z rôznych odborov. Okrem toho v rámci spolupráce a spoluorganizovaní výstav a podujatí v Poľsku prispieva k propagácii  Bardejova, ako aj okolitého regiónu.  Dnes slúži nielen pre spoluprácu s poľskými partnermi, ale aj s partnermi z celej Európy, ale aj mimo nej.

 

graf CIELE PSD.PNG

 

Výstavy v Poľsku

V rámci osemročnej správy Poľsko-slovenského domu a organizovania aktivít doma aj v zahraničí nadviazalo KTC Bardejov spoluprácu s desiatkami organizácií a množstvom umelcov, hlavne v susednom Poľsku. Skúsenosti  a kontakty z tejto spolupráce sa snaží využívať nielen na sprostredkovanie výstav a vystúpení našich umelcov v zahraničí, ale hlavne pre propagáciu nášho krásneho mesta.

(18:35, M. Tribus, riaditeľ KTC)

 

Kat - AB007.jpg

Diskusia
Pridať komentár