Mladí filantropi sa zapájajú do chodu mesta

72x
26. Január 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2016

Mladí filantropi sa zapájajú do chodu mesta

Skupinu tvoria aj stredoškoláčky.jpg

Skupinu tvoria aj stredoškoláčky 

 

Mládež je častokrát nedostatočne oceňovaná alebo sa nemá možnosť plne realizovať. Nie sú jej dostupné prostriedky, ktoré by jej aktivitu podporili, prípadne sa postarali o administratívu alebo financovanie. Mnoho mladých v sebe skrýva neobyčajné a kreatívne nápady s potenciálom, avšak nie sú oboznámení so zaujímavými príležitosťami, ako ich aj realizovať.

A toto im môžeme ponúknuť práve my. Ako Mladí filantropi máme možnosť samostatne spravovať svoj vlastný grantový program a tak podporiť predložené projekty aktívnej mládeže v Bardejove.

 

Neformálna skupina mladých dobrovoľníkov

Unikátny grantový program Mladí filantropi (14-30 rokov), zastrešovaný Komunitnou nadáciou Bardejov, je spravovaný a realizovaný mladými ľuďmi, ktorí majú záujem o aktívne riešenie potrieb a záujmov komunity, v ktorej žijú. Našim cieľom je zároveň podporiť realizáciu nápadov svojich rovesníkov a rozvíjať filantropiu a dobrovoľníctvo medzi mladými ľuďmi.

V súčasnosti tvorí skupinu Mladých filantropov desať študentov a študentiek zo stredných škôl, ktorí sa rozhodli aktívne zapojiť do chodu nášho mesta, skvalitniť spoločné okolie nielen z hľadiska environmentálneho, ale aj kultúrneho a spoločenského a podnietiť záujem o zveľaďovanie života v meste aj u našich vrstovníkov.

 

Projekty a ich realizáciu monitorujeme a kontrolujeme aj ich vyúčtovanie   Alexandra Jančuvová

 

Čo sa týka grantového programu, našou úlohou je vytvárať grantové kritériá, ako aj potrebné formuláre, na vypracovanie a hodnotenie projektov. Následne vyhlasujeme a prezentujeme grantové kolá, projekty konzultujeme so žiadateľmi a vybrané projekty odporúčame na schválenie správnej rade nadácie. Avšak schválením sa naša práca zďaleka nekončí. Projekty a ich realizáciu monitorujeme a kontrolujeme aj ich vyúčtovanie. Za päť rokov existencie Mladých filantropov v Bardejove sme podporili už 22 projektov, spolu v sume takmer štyri tisíc eur.

 

Stretnutia v Záhrade mladých filantropov

Stretávame sa v Záhrade mladých filantropov, o ktorú sa spolu s pomocou Komunitnej nadácie staráme a ktorú postupne zveľaďujeme. Počas letných mesiacov je k dispozícii mnoho aktivít, ako napríklad stolný tenis, bedminton či petang.

K našim najnovším aktivitám patrí aj Deň Otvorenej Bránky, na ktorom sme prezentovali nielen naše aktivity, ale aj podporené projekty a sprístupnili náš priestor zvedavcom, ktorí sa o filantropiu a dobrovoľníctvo mládeže zaujímajú.

Do nášho programu je každý rok zapojených niekoľko nových mladých ľudí, čím sa efektívne šíri myšlienka dobrovoľníctva a ich potreba pretvoriť svoj potenciál na niečo, čo bude užitočné celej komunite.

 V Záhrade mladých filantropov organizujú rôzne akcie.jpg

V Záhrade mladých filantropov organizujú rôzne akcie

 

V tomto roku podporili Mladí filantropi v rámci svojho rovnomenného grantového programu 4 projekty svojich rovesníkov v celkovej sume 575 eur. Medzi podporené projekty patrí:

1. Bardejovský kvíz zameraný na testovanie širokospektrálne vedomostí, ktorý si raz za mesiac pripravujú pre verejnosť členovia neformálnej skupiny zastúpení Róbertom Berežným.

2. Hokejbalová liga – o jej väčšiu popularitu medzi mladými sa snaží neformálna skupina v zastúpení Martiny Sterankovej.

3. Deň detí s útulkáčmi – projekt, počas ktorého získavalo občianske združenie SOS Psíky nových mladých dobrovoľníkov a deti si našli nových štvornohých priateľov.

4. Worksopy v Bašte tvorila neformálna skupina v zastúpení Vladimíry Švecovej, počas ktorých sa mladí ľudia učili kreatívne recyklovať starý papier a vytvárať z neho vlastné diáre a zápisníky.

 

NAZBIERAŤ MNOŽSTVO SKÚSENOSTÍ

Pred troma rokmi som k Mladým filantropom (MF) zablúdila veľmi nečakane. Až keď som sa stala ich súčasťou, zistila som, čo to vlastne znamená byť členom. Mnohí o MF nevedia a medzi takýchto ľudí som patrila aj ja. Teraz je všetko úplne iné, som ich súčasťou. Mať vždy aktuálny prehľad o dianí v meste, zúčastňovať sa verejných akcií aj z perspektívy usporiadateľa, nazbierať neskutočné množstvo praktických skúseností do života, ktoré v škole nikdy nezískaš a robiť niečo pre mesto, pre ľudí žijúcich v ňom – to všetko, a omnoho viac, zahŕňajú aktivity MF. Najviac ma baví to, že môžem aktívne prispieť do života nášho mesta z pohľadu mladých a pre mladých.

(20:00, A. Jančuvová, D. Lenková)

 

autoumyvaren (1).jpg

 AhojBardejov.jpg

Diskusia
Pridať komentár