Otázky pre poslancov z Bardejova. Veľká anketa, časť IV.

54x
26. Február 2017

Posledná časť veľkej ankety

zastupitelstvo ahojbardejov.sk (1).JPG

Poslanci odpovedali na naše otázky

 

Takmer presne pred dvoma rokmi sa uskutočnilo ustanovujúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Bardejove. Prešli dva roky a terajšie zastupiteľstvo je v polovici svojho vládnutia. Za toto obdobie zástupcovia ľudu do svojich poslaneckých lavíc zasadli presne šestnásť krát, z toho v polovičke prípadov sa jednalo o riadne zasadnutie, ostatné boli mimoriadne, resp. ustanovujúce.

V polovici vládnutia je čas bilancovať. Opýtali sme sa poslancov, ako hodnotia prvé dva roky, s akými problémami sa na poslancov obracajú občania, ako hodnotia počet vystúpení v poslaneckých laviciach  i aký majú poslanci odkaz pre obyvateľov Bardejova. Nakoľko odpovedí je mnoho, pripravili sme sériu štyroch článkov. Po prvej časti, druhej častitretej časti si teraz môžete prečítať poslednú, štvrtú časť.  

V mestskom zastupiteľstve zasadá 25 poslancov, na otázky odpovedala nadpolovičná väčšina. Ostatní poslanci neprejavili záujem vyjadriť sa k aktuálnym otázkam, ktoré sa týkajú poslaneckej práce. Aj na základe tohto sa dá dedukovať, ktorým poslancom záleží na občanoch a ktorým nie.

Opýtali sme sa poslancov, ako vidia najbližšie dva roky v mestskom parlamente, čomu plánujú venovať najväčšiu pozornosť a čo by odkázali svojim voličom.

 

 

Ako vidíte ďalšie dva roky v mestskom parlamente? Čomu plánujete venovať najväčšiu pozornosť?

 

Jozef Andrejuv:

Určite sa budem snažiť v druhej polovici volebného obdobia o presadenie a realizáciu chodníkov na ulici Giraltovskej, vrátane definitívneho osvetlenia tejto ulice. Veľmi nebezpečný nehodový úsek je aj pred Hospicom v Bardejovskej Novej Vsi, kde tiež chýba chodník.

 

Žaneta Biľová:

Všetko ukáže čas! Pracujem v dvoch komisiách – komisia školstva, komisia verejného poriadku. Pozornosť som vždy venovala školstvu a v tom plánujem aj pokračovať.
 

Juraj Bochňa:

Tém, ktoré sa budú v najbližšom čase otvárať, bude viacero. Určite sa musíme venovať odpadovému hospodárstvu, mestskej hromadnej doprave a čaká nás aj pokračovanie protipovodňovej ochrany mesta, ktorú je potrebné doriešiť veľmi citlivo. Mám tiež pocit, že sa málo venujeme športu mládeže a problematike škôl. Veľkou témou bude určite aj zlý technický stav Športovej haly a výstavba dôstojného kultúrneho domu. Mestu tiež chýba kvalitná stratégia rozvoja kultúry a cestovného ruchu, ktorú musíme vypracovať.  Je toho však viac a budem rád, ak budeme o týchto témach viac diskutovať.

 

Andrej Havrilla:

Myslím si, že parlament sa upokojí a všetci budeme hľadať  spoločné riešenia problémov mesta pre spokojnosť občanov. Je však pravda, že nie všetci prijímajú niektoré rozhodnutia mesta pozitívne. Nedá sa však uspokojiť všetkých na 100%. Mojou prioritou na najbližšie 2 roky je okrem iného riešenie odpadového hospodárstva na úrovni mesta s vybudovaním uzamykateľných miest s nádobami pre občanov sídlisk a zvýšením separácie odpadu. 

 

Eva Hudáková:

Pre mňa je dôležitejšie v terajšom období doriešiť  zefektívnenie svietivosti mesta, odpadové hospodárstvo, komplexné doriešenie miestnych komunikácií, nájsť finančné prostriedky na rekonštrukciu športovej haly a ostatných športových zariadení mesta. 
 

Stanislav Jurčišin:

Mojimi prioritami sú naďalej témy týkajúce sa Dlhej Lúky. Pokračovať v prácach pri areáli kyslej vody, vymeniť padajúci tzv. spodný most, zrealizovať chodník na Hlavnej ulici pozdĺž cesty 1. triedy smerom na Zborov. Tieto akcie sú v stave rozpracovanosti. Pre pritiahnutie mládeže k športu je nutné multifunkčné ihrisko. 

 

Eva Kučová:

Tak ako doteraz sa budem snažiť pomáhať občanom mesta plniť ich požiadavky, len musia byť trpezliví, lebo oni chcú všetko ihneď a nie vždy je to možné. Najväčšiu pozornosť budem venovať  školstvu a kultúre.

 

Jozef Pasternák:

Chcel by som a mám to sľúbené, že sa má urobiť revitalizácia nášho sídliska Vinbarg, ale zatiaľ nie je nič konkretizované, tak počkajme na výsledok. Zatiaľ sa mi podarilo vybudovať časť chodníka pri bloku na AS 24 smerom ku kotolni, ktorý tam veľmi chýbal, kvôli bezpečnosti, lebo sme chodili po ceste.

 

Milan Pilip:

Ďalšie dva roky budem určite vykonávať prácu voleného zástupcu tak, ako si myslím, že by sa mala. Tj. presadzovať verejný záujem.

 

Vladimír Savčinský:

Samospráva by mala znova rozbehnúť využívanie eurofondov na ďalší rozvoj infraštruktúry. Potrebné bude plné využitie hnedého parku, riešenie odpadového hospodárstva či úpravy okolia Tople včítane budovania cyklotrás. 

 

Martin Šmilňák:

Pracujem v oblasti školstva. Stretávam sa so všetkými, čo sú do tejto témy zapojení, chodím po Slovensku a po Európe a hľadám, čo najlepšie funguje. Chcem pomôcť pri zlepšení úrovne nášho školstva. V širšej súvislosti sa venujem fungovaniu ekonomiky (pracujem aj vo finančnej komisii). So skupinou šikovných ľudí hľadáme spôsob, ako do mesta pritiahnuť prácu v IT sektore. S nadšencami postupne opravujeme Kláštorný park. Chceme ho premeniť na miesto pre rodiny. Možno sa aspoň niečo podarí. 

 

František Tkáč:

Ďalšie dva roky by som sa chcel znova zamerať najviac na svoj obvod, kde som poslancom. Bola prisľúbená revitalizácia sídliska Vinbarg v budúcom roku 2017. Neviem, čo všetko bude do tejto revitalizácie zahrnuté. Tomu chcem v budúcom roku venovať najväčšiu pozornosť.

 

Marcel Tribus:

Prešli sme cestu, ktorú by som prirovnal tej novej na spomínanom obchvate či tej, z ktorej sa ešte parí okolo našej nemocnice alebo novým chodníkom na Slovenskej ulici. Myslím, že je to vidieť, veď svieti na to osvetlenie, ktoré sa nám podarilo zrekonštruovať z veľkého grantu. Ale pred nami sú už ďalšie výzvy, na ktoré treba pružne odpovedať. Získali sme veľký grant pre cyklistické trasy smerom na Muszynu, a tým aj na medzinárodné cyklistické prepojenie EuroVelo. Tešíme sa aj z veľkého grantu na odpadové hospodárstvo, ktoré práve prechádza veľkými zmenami, ale radosť máme aj z ďalších menších grantov pre viaceré oblasti nášho bardejovského života.

Začína nové grantové obdobie a z EÚ je to pre nás, pre Slovensko, už posledné. Posledné na to, aby sme z toho koláča financií EÚ mohli ešte odkrojiť. Musíme byť na tieto výzvy včas pripravení, mať peniaze na spolufinancovanie a dokázať to potom aj úspešne zrealizovať. Moje skúsenosti hovoria, že na to máme.

Nesmieme však pri tom zabudnúť, že musíme dokončiť aj to, čo už máme rozpracované. Napríklad rekonštrukciu futbalového štadióna či krytej plavárne, parkové úpravy a ihriská medzi bytovkami, úpravy pri protipovodňovom múre a ďalšie „drobnosti“, ktoré sú už naplánované.

Je toho jednoducho dosť, čo by sme v Bardejove chceli urobiť, ale prednosť pri realizácii, tak ako sa na dobrých gazdov patrí, budú mať tie aktivity, na ktoré sa podarí získať grantové peniaze. Spolufinancovanie je, samozrejme, vždy výhodnejšie ako zaplatiť to celé. Takže držte nám v tejto práci  palce!

 

Július Zbyňovský:

Pracujem v komisií sociálnych vecí a zdravotníctva, kde chcem byť nápomocný a taktiež v komisií kultúry. Chcem byť prospešný aj vo vytváraní zdravého životného prostredia.

 

 uspes firmy.jpg

 

Čo by ste odkázali vašim voličom?

 

Jozef Andrejuv:

Aj naďalej sa budem snažiť byť aktívny v miestnej politike a urobiť  čo najviac pre spokojnosť spoluobčanov v Bardejovskej Novej Vsi.

 

Žaneta Biľová:

Správna a otvorená komunikácia je viac ako ohováranie a kritizovanie! Kritika a pochvala možno nejdú k sebe, ale sú v živote potrebné.  Že nikto nie je bez chýb.

 

Juraj Bochňa:

Nemyslím si, že by bolo potrebné odkázať niečo ľuďom, s ktorými sa denne stretávam na ulici, či v obchode. Bardejov je maličké mesto a tak sa o veciach týkajúcich sa samosprávy môžeme pokojne rozprávať kedykoľvek a kdekoľvek. Problémy treba riešiť priebežne a nedovoliť, aby prerástli do niečoho, čo zbytočne vzbudzuje vášne. Ľudia nám dali mandát na to, aby sme hájili ich záujmy. Spravujeme predsa ich mesto.   

 

Andrej Havrilla:

Mojím krédom ako poslanca MsZ a tiež ako poslanca PSK je snažiť sa pomôcť skvalitňovať podmienky života našich občanov v rámci reálnych možností. Mám pocit, že napriek enormnému vyťaženiu v práci sa mi to zatiaľ darí, aj keď nie vždy úplne podľa mojich predstáv alebo predstáv občanov. Chcem ich ubezpečiť, že nikdy som nekonal v tejto funkcii zištne. Beriem to ako „DPH“ popri mojom hlavnom zamestnaní. Je na občanoch, či mi dôverujú a dávajú mi zvolením svoju podporu. Ďakujem im za to.


 

Stanislav Jurčišin:

Svojim voličom odkazujem, že ich požiadavky a potreby riešim priebežne podľa možnosti. 

 

Eva Kučová:

Ak budú mať ľudia nejaký problém, istú požiadavku, vedia, kde ma nájdu. Veľmi rada pomôžem.

 

Jozef Pasternák:

Som tu pre nich a všetko v tejto dobe je o balíku peňazí, koľko mesto má. Ak dá mne, tak niekomu vezme a naopak. Rozpočet je len jeden.

 

Milan Pilip:

Ľuďom sa chcem poďakovať za ich aktivitu a záujem o dianie v samospráve, a tých menej aktívnych chcem vyzvať, aby sa viac zapájali. Lebo samospráva, to nie je len úrad a volení zástupcovia, ale sme to my všetci.

 

Vladimír Savčinský:

Aby  pozorne počúvali a rozlišovali medzi tým čo im niektorí s ľahkosťou sľubujú a realitou, ktorá je niekedy zložitejšia.

 

Martin Šmilňák:

Prajem nie len mojim voličom, ale všetkým obyvateľom, aby bol rok 2017 dobrým rokom. Nech ich sprevádza radosť, pokoj a požehnanie.

 

František Tkáč:

Nielen svojim voličom, ale aj všetkým občanom v tomto meste chcem v prvom rade popriať všetko dobré. Budem sa snažiť aj v ďalšom období vykonávať prácu poslanca zodpovedne, aby som nesklamal ich dôveru. 

 

Július Zbyňovský:

Chcem uistiť občanov, že ich problémami sa skutočne zaoberáme, aj keď sa niektoré nedostatky neodstraňujú tak rýchlo, ako by si predstavovali. Ďalej chcem apelovať, aby sa občania aktívnejšie zapájali do zveľaďovania prostredia, v ktorom žijú a nečakali, že všetko vyrieši "mesto". Veď mesto sme my všetci.

(18:50, red)

 

spojena skola stefanikova.jpg

Diskusia
Pridať komentár