Šokujúce výpovede Rómov z obce Zborov po útoku policajtov

272x
26. Máj 2017

Blog: Čo sa vlastne v Zborove stalo?

 

V stredu 24. mája média obletelo video neprimeraného zásahu zo 16. apríla 2017, kde bola privolaná hliadka polície do osady v obci Zborove pri Bardejove kvôli šarvátke dvoch znepriatelených rodín. Na videu je vidieť, ako sa policajti zaháňajú za prizerajúcimi sa ľuďmi, ktorí nekládli žiaden odpor. Polícia útočila voči deťom, tehotnej žene a staršej pani. Neskôr došli znova a na príkaz polície museli vymazať amatérske videá, či fotografie pod vyhrážkou, že ak nevymažú, príde ich ešte viac a vynútia si to. Počas mazania došlo aj k tomu, že boli poškodené viaceré mobilné zariadenia. 

Starosta obce Zborov Ján Lukáč o incidente s pred mesiaca nevie nič. Údajne ho nikto o tom neinformoval, vraj boli nejakí ľudia z ministerstva vnútra aj nejakí radcovia z Úradu vlády. K danému prípadu sa starosta odmietol vyjadriť.

Rómovia na daný prípad spomínajú ako keby sa to stalo včera. Takto opisujú udalosti neprimeraného zásahu polície kvôli šarvátke dvoch znepriatelených rodín, ktorú vyvolali dve švagriné do ktorej sa pridali aj podgurážení muži. Jedena z iniciátoriek šarvátky zavolala policajnú hliadku...

 



Výpoveď Veroniky Kováčovej:  "V ten deň, keď bola tá bitka tak my sme ani nevedeli čo sa tam deje, keď sme počuli krik tak sme vyšli von a tam bolo jedno policajné auto, potom došli ďalší a hneď ako vystúpili z áut tak začali byť ľudí bez akéhokoľvek dôvodu. Zbili mňa, môjho 14. ročného syna a svokra tiež. Stál a začali ho byť len preto, že tam stál, dali mu putá, ja som začala kričať nech ho pustia, na to policajt povedal, aby som zaplatila 20 €, lebo ak nie inač ho zoberú na policajnú stanicu do Bardejova a že ho zmlátia tak,  že bude černejší ako je. Tak ja som radšej tie peniaze zaplatila len aby ho pustili. Bela netrpel ale mi ženy, starci a naše deti. Bela bol hlavným iniciátorom bitky a keďže je donášačom, tak ešte v ten večer došla k nemu polícia, aby zistili, že či ešte niekto má video. Máme strach a obavy ale už sa to tak nedá aby sme boli ticho, lebo ja si myslím, že ak nebudeme hovoriť bude to ešte horšie. To nie je prvý krát a už ďalej nevládzeme..." (nastalo ticho a plač)

Maja: "Ja som videla celé od začiatku až do konca a môj syn akonáhle vidí políciu má strach, v noci sa mi pomočieva a kričí zo sna, ale to nikoho nezaujíma. Neviete si ani predstaviť ako bili Rómov, jednu tehotnú ženu tak udreli, že odpadla a stratila vedomie. Rómovia začali kričať, že ju zabili a tak sa vyháňali na nás aby sme jej nepomohli, ale keď videli, že nevstáva tak potom ma rýchlo zavolali aby som ju ratovala. Nie je to tak ako to opisuje pán Kováč, on sám vyvolal bitku a bol medzi prvými kto sa bil. Nemyslím si, že to sa vyrieši. Pamätám z televízie čo dávali, keď bili Rómov a nikto sa ich nezastal, zase to ostane len tak a policajti budú ďalej v službe.

Podľa tlačovej správy, ktorú uviedla TASR prezident policajného zboru T.Gašpar povedal:

"V osade zaregistrovali 70 až 100 osôb vo vzájomnom konflikte. Reagovali na to spôsobom, že takúto veľkú udalosť nemôžu zvládnuť sami,“ uviedol Gašpar. Na miesto sa tak dostavili ďalšie tri hliadky. „Z hľadiska zistených priestupkov sú v riešení tri priestupky v občianskom spolunažívaní medzi Rómami z tejto osady, ktorí došli do vzájomného konfliktu a jedna vec bola riešená na mieste blokovou pokutou ako neuposlúchnutie výzvy,“ povedal Gašpar. 

Ja by som sa rád opýtal pána T. Gašpara či aj vidí nejaké násilie zo strany Rómov. Prezident polície tvrdí, že 70 až 100 osôb bolo vo vzájomnom konflikte. Nemyslím si, že boli všetci v konflikte,  je to predsa normálne že sa prizerali, veď na dedine ak sa niečo stane, tak vyjdú susedia a pozerajú čo sa deje, ti ľudia tam stali a vôbec nikto neútočil na políciu. Ďalšia vec ak bola riešená pokuta na mieste ako je možné, že o tom dani pán nemá žiaden doklad keď žiadal o vystavenie dokladu tak polícia sa mu vyhrážala,  že bude predvedení na policajnú stanicu a zmlátia ho ako žito!!! 

Pred par dňami som sa rozprával s jedným starým pánom,  ako to bolo počas prvého Slovenského štátu a ako ich bili a zabíjali. Dnes po viac ako 70 rokoch sa to opakuje znova mame tu policajní štát, fašistov v parlamente, už len čakať kedy a kde napadnú ďalších  Rómov. .Ako to dopadne ?... To všetci vieme skutok sa nestal a bolo to v rámci zákona.....

(Š. Dreveňak, redakcia1.blogspot.sk) * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje

 

Bersicomp.jpg

Diskusia
Pridať komentár