Niečo pre (ne)Bardejovčanov: Čo si v Bardejove treba pozrieť?

70x
08. Jún 2017

Niečo pre (ne)Bardejovčanov: Čo si v Bardejove treba pozrieť?

suburbium.JPG

Židovské suburbium

 

Prišli ste do Bardejova?

Máte dve možnosti:

1. ubytujete sa a spoznáte východniarsku pohostinnosť a čarovné zákutia mesta,

2. alebo si urobíte rýchle selfie pred radnicou, zavesíte to na facebook a naďalej iba čítate o tom, aký je Bardejov skvelý.

No, taká vec...akože nenudím sa , roboty je dosť, ale aj tak ma štve, prečo do Bardejova chodia nocovať len obchodní cestujúci. Minule sme tu mali takých milých hostí. Prišli na výlet do Bardejova. Vraj im tunajšia známa odporučila. Pekné od nich. Ale oni nám tu spali iba jednu noc. No čo už len za ten jeden deň v Bardejove človek stihne? Pozrieť si námestie a kúpiť v kúpeľoch oblátky ako suvenír z výletu. Takže moji milí, rozhodla som sa, že budem dávať aj prostredníctvom našej funpage Penzión Magura a spravodajského portálu Ahojbardejov.sk do povedomia zaujímavosti o Bardejove a jeho okolí. Aby vaši známi po príchode do Bardejova vedeli, čo s načatým dňom. Aby vedeli, že s deťmi alebo bez, za slnka alebo za mraku, s barličkou aj bez nej, sa dá v našom regióne objavovať, relaxovať, zabávať a užívať si chvíle voľna. Idem do toho...od teraz nájdete na našej funpage info a typy na výlety s vašou rodinou. Pozvite do nášho mesta svojich priateľov a známych (a hlavne im nerozkladajte svoj gauč v obývačke! U nás postelí dosť.

Štartujem teda príspevky s názvom "ČO SI TREBA V BARDEJOVE POZRIEŤ" o zaujímavostiach v našom okolí.

Chcem začať tým prvým, čo vidieť pri pohľade z okien nášho penziónu - Židovské suburbium.

Areál židovských rituálnych budov je najvýznamnejšou lokalitou židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove, ktorú UNESCO zaradilo medzi svetové kultúrne poklady nielen pre jej historický význam, ale aj ako svedectvo o jazykovo, kultúrne a nábožensky zmiešanej spoločnosti.

 

Vedeli ste, že...?

Niekoľko generácií rabínov pôsobiacich v Bardejove a v jeho okolí pochádzalo z významnej rabínskej dynastie Halberstammovcov.

V roku 1940 žilo v meste 2 441 Židov (28,7 % z celkového počtu obyvateľov), využívali dve synagógy, rituálny kúpeľ, dve školy, päť modlitební, päť dobročinných spolkov a dve kníhtlačiarne.

Počas druhej svetovej vojny však na Slovensku zlyhali morálne, politické aj náboženské elity, čo znamenalo odsun tisícov Židov z mesta. Väčšina z nich sa z koncentračných táborov nikdy nevrátila.

Preto dávam do pozornosti aj Pamätník holokaustu v Bardejove, susediaci so Židovským suburbiom, vznikol ako posvätné miesto pripomínajúce úctu voči jednotlivcom a rodinám tvoriacim prekvitajúcu židovskú komunitu, ktorá v dôsledku hrôzy holokaustu už viac neexistuje.

 

Všetky fakty si prečítate tu:

http://www.slovak-jewish-heritage.org/bardejov-old-synagogu…

http://suburbiumbardejov.sk/

http://www.bardejov.travel/sk/ma_synagogu

(16:00, Mirka z Magury, foto: suburbiumbardejov.sk) * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje

 

magura 2017.jpg

Diskusia
Pridať komentár