Formula E: Pretekárska séria budúcnosti? Uvidíme

26x
18. Jún 2017

Prvá elektrická pretekárska kategória s názvom Formula E

Pozrite, ako vyzerajú preteky

 

V súčasnosti zažíva automobilový priemysel fázu „prechodu“. Tak charakterizoval momentálny stav vo svete motorizmu AlejandroAgag. Meno tohto španielskeho odvážlivca by ste si mali rozhodne zapamätať.

V roku 2014 sa totiž na scéne objavila prvá elektrická pretekárska kategória s názvom Formula E. Tradičné palivo bolo nahradené elektrinou, skonštruoval sa prvý koncept pretekárskeho vozidla a po jeho finalizácii bolo potrebné nájsť už iba zostavu, ktorá zľudští plány na papieri. Stalo sa. Za celým projektom stojí jeho zakladateľ a šéf AlejandroAgag.

Na jeseň v roku 2014 zažila Formula E premiérové preteky v Pekingu. Spočiatku sa ozývala silná vlna odporcov, medzi ktorými nechýbali poprední pretekári a uznávaní odborníci z celého spektra motoršportu. Časy sa však menia a táto prelomová séria zažíva tretiu sezónu, ktorá vyvrcholí v júli kanadskom Montreale.  Práve kalendár patrí k vrcholom celého projektu. Destinácie ako New York, Paríž či Hongkong môže svojej omnoho mladšej sestre závidieť aj kráľovská kategória F1.

Ani pri pohľade na mená pretekárov to nie je žiadna nafúknutá bublina. Minuloročným majstrom sa stal bývalý jazdec F1 SébastienBuemi, v premiérovej edícii sa z celkového triumfu tešil NelsonPiquet ml. Formula E je vo vývoji, ale vďaka modernému prístupu k fanúšikom, zaujímavej podobe pretekárskeho dňa a samotnému dianiu na trati si nachádza stále viac fanúšikov.

Ešte pred historicky prvými pretekmi Formuly E vznikol na Slovensku prvý web o tejto sérii – www.Formula-E.sk, ktorý svojim čitateľom prináša aktuality na dennej báze, výsledkový servis aj ďalšie zaujímavosti z elektrickej kategórie a moderných technológií.  Všetko podstatné sa dozviete tiež na sociálnej sieti facebook - https://www.facebook.com/FormulaEsk.

(20:15, PR, foto: AlastairStaley (LAT), video: youtube.com)

 

formula e logo.jpg

Diskusia
Pridať komentár