Kalvária nad Bardejovom

175x
05. Júl 2017

Vedeli ste, že...?

kalvaria .jpg 

Kalvária 

 

Kalvária nad Bardejovom

Vypína sa v bezprostrednej blízkosti mesta z východnej strany na pomerne vysokom vŕšku. Kalvária má 14 zastavení, ktoré sa v čase svojho vzniku zároveň využívali ako rodinné hrobky zakladateľov. Siedme a ôsme zastavenie je umiestnené v zdvojenej kaplnke, takže kaplniek Krížovej cesty je 13. Kaplnky ukryté v lese okolo serpentínovej cesty završuje novorománsky dvojvežový kostol sv. Kríža so sochou archanjela Gabriela. Kaplnka Márie Magdalény s Božím hrobom, ktorá sa nachádza pod kostolom bola v rámci Uhorska stavebným unikátom. Kostol z diaľky púta výraznou kresbou fasády, ktorá mu dodáva pôsobivý originálny vzhľad.

Poloha Kalvárie nie je náhodná. Kedysi bolo možné vidieť kostol z viacerých okolitých dedín. Táto dominantnosť je dnes potlačená rozrastajúcou sa zeleňou. Púte sa tu konajú trikrát v roku, a to v nedele po sviatkoch Nájdenia a Povýšenia sv. Kríža a v nedeľu po spomienke na Máriu Magdalénu.

Na výstavbe Kalvárie sa zúčastnili takmer všetci bardejovskí remeselníci, katolíci i nekatolíci.  Po celý dlhý čas tejto výstavby bolo vidieť kopať, vynášať na horu tehly a kamene, fúrikovať a vykonávať mnohé ďalšie pomocné práce bohatých i chudobných, mladých i starých, pánov i panie so svojimi služobnými. Každý pracoval zadarmo. Bola to zriedkavá obetavosť.

 

Cyrilometodský kríž

Keď prichádzate do Bardejova smerom od Prešova, pri pohľade napravo od cesty sa vám naskytne pohľad na odlesnený, inak ničím zvláštny vrch, ktorý Bardejovčania volajú „Šibeňa hora“. To preto, lebo pred 300 rokmi tu stála šibenica. Stredoveká spravodlivosť bola nemilosrdná, dokonca aj po smrti. Nešťastník visel dovtedy na povraze, pokiaľ ho neprišiel vystriedať iný odsúdenec, alebo kým sa nerozpadla jeho telesná schránka. Od r. 1996 však hora dostala duchovný význam. Z iniciatívy OV Matice slovenskej v Bardejove tu bol postavený 15 metrov vysoký, štvorramenný Cyrilometodský kríž, presne taký, aký sa nachádza aj na našom štátnom znaku. Dlhšie spodné ramená kríža majú dĺžku 6 metrov a kratšie horné ramená merajú 4 metre. Kríž váži 1500 kilogramov. Kríž je pokrytý žiarivým nerezovým plechom a pripomína deň príchodu vierozvestov sv. Cyrila a Metoda na Slovensko - 5. júl.

Výstavbou kríža a jeho posviackou bolo v úmysle zvýrazniť dôležitosť náboženského, národnostného a občianskeho porozumenia v duchu kresťanského ekumenizmu a tolerancie. Preto pozvali na túto posviacku zástupcov štyroch najväčších cirkví pôsobiacich v Bardejove (rímskokatolícku, evanjelickú, gréckokatolícku a pravoslávnu).

Smutne musím uznať, že až budete na týchto miestach, možno sa stretnete s niečím, čo by som taktne nazvala „následky vandalizmu“. Mrzí ma to, naozaj. Robia to len ľudia. Akí?

Netaktne, ale o to výstižnejšie:

"Znie to neuveriteľne, ale aj hlupák je vždy ešte vrcholným výtvorom prírody." Stanislav Komenda

(19:55, M. Sirková)

 

magura 2017.jpg

Diskusia
Pridať komentár