Na námestí v Bardejove horela svieca

24x
05. August 2017

Za obete rómskeho holokaustu

romsky holokaust.JPG2. august je Medzinárodný deň rómskeho holokaustu, ktorému sa hovorí aj "zabudnutí či neznaní." Každý rok sa organizujú pietne spomienky po celej Európe, ale centrom piety je Osvienčim, kde sa schádzajú Rómovia a "preživší", tí, ktorí to peklo prežili. V túto noc našlo istú smrť v plynových komorách 2897 rómskych mužov a žien, vrátane starcov a detí, nikto z nich neprežil.

V Auschwitz-Birekenau našlo smrť takmer 20-tisíc Rómov a Sintov z rôznych krajín. Celkový počet rómskych obetí druhej svetovej vojny sa odhaduje od 250 do 500 tisíc osôb nacistického besnenia. 

 

Cigán hraj ako najlepšie vieš! 

S takýmto oslovením došiel SS-ák v tábore za Rómom, ktorý hral na husliach. Posadil ho, aby hral ako najlepšie vedel. Keď videl pre koho ide hrať, tak prestal hrať, SS-ák  vytiahol pištoľ a dal mu ju k hlave a prinútil ho hrať Rómom, ako idú na istú smrť do plynových komôr. Hovorí sa, že hral, ale zároveň plakal, keď videl, že v tom rade je jeho celá rodina. 

 

NA BISTEREN     

Prečo nemáme zabudnúť? Keď Rómovia vedeli, že je to istá smrť ich odkaz bol nezabudnite na nás. Pri slove na bisteren sa zamýšľam nad tým, či ozaj nezabúdame na to, čo prežili naši predkovia alebo je nám to ľahostajné. Mnoho Rómov ani nevie význam 2. augusta a nie len Rómovia, ale aj táto spoločnosť.  

 

Na námestí v Bardejove horela svieca za obete rómskeho holokaustu  

Tohto roku som sa nezúčastnil na žiadnom pietnom zhromaždení, rozhodol som sa tak preto, lebo som mal na pláne jedno gesto, ktorým som chcel dať najavo aj v meste Bardejov, že existuje aj rómsky pamätný deň rómskeho holokaustu. Očakával som od samospráv, či miest, že v tento deň vyvesia rómsku vlajku na úradoch, či na budove parlamentu. Žiaľ, nepostrehol som.

Tu je jasne vidieť, aký má význam na Slovensku tento pamätný deň. Dobrou inšpiráciou pre Slovensko môžu byť Česi, ktorí vedia dať úctu aj Rómom, ktorí boli obeťami šialencov nielen v Osvienčime, ale aj na Slovensku za pomoci rímskokatolíckeho kňaza a prezidenta J. Tisa. Na námestí boli so mnou zapáliť sviecu aj Slováci, ale aj ľudia inklinujúci k židovským koreňom. Pri zapálenej svieci prosili, aby tieto duše našli pokoj a pomodlili sme sa modlitbu Otčenáš v rómskom aj v slovenskom jazyku. 

DIK A  MABISTE - Pozri a nezabudni 

(13:45, Š. Dreveňák, redakcia1.blogspot.sk) * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje

 

Archeus reklama noviny.jpg

Diskusia
Pridať komentár