Jana Mattová: Bardejov je krásny, spravme ho aj atraktívnym

68x
15. August 2017

Z hodinových turistov netreba robiť tragédiu

mattova.jpg

Jana Mattová vie, aké má Bardejov nedostatky



Myslím, že netreba nikoho presviedčať, že Bardejov je naozaj krásne mesto. Veď z každého kúta tu na nás dýcha pôvab a história. Zaslúžene si aj niekoľko rokov vyslúžilo prvenstvo o najkrajšie mesto Slovenska. Ale každá krása má aj nejaký malý nedostatok. Bardejov má na to, aby bol pre turistov atraktívny natoľko, že ho nielen navštívia, ale sa u nás aj zdržia.

Moja niekoľkoročná skúsenosť vychádza z toho, že denno-denne prichádzam do kontaktu s turistami. Podotýkam, že ich nie je málo a sú nielen z blízkeho Poľska, ale z každého kúta sveta. Treba naozaj uznať, že naše mesto obdivujú a dosť sa im tu páči. Je pravda, že donedávna riešili problém s ubytovaním, preto v našom meste zotrvali iba niekoľko hodín, prípadne si pozreli Baziliku sv. Egídia, radnicu a niekedy aj Múzeum ikon. 

Turisti sa veľmi často pýtajú, čo si v meste a okolí môžu ešte pozrieť, keďže v samotnom meste je slabá informovanosť. Aj na internete sú mylné informácie ohľadom rôznych záležitosti, ako napríklad vek pamiatok, dostupnosť, smerovanie. V meste chýbajú informačné tabule označujúce kultúrne pamiatky. Je pravda, že na Radničnom námestí máme informačné centrum, ale treba uznať, že pracovníci tam nemôžu byť 24 hodín, keďže niektorí turisti prichádzajú do mesta vo večerných hodinách. Myslím, že by veľmi pomohli tabule s mapami mesta, ale aj nášho okresu, doplnené o informácie a obrázky, aké môžeme vidieť v iných mestách v Európe a vo svete.
Turisti sa často pýtajú, kde sa tu môžu ísť najesť a hlavne sa pýtajú na regionálnu gastronómiu. Po tejto otázke dlho uvažujem, kam ich pošlem. Mnohokrát sa vrátia, že nenašli to, čo ho hľadali. Preto apelujem na to, že regionálna kuchyňa tu chýba. 

Čo ďalej turistov vyrušuje – sú veľmi prekvapení z nášho tichého námestia, chýba im tu najmä víkendový ruch. Veľmi by pomohli pravidelné trhy a hoci aj nenáročný kultúrny program, najmä v letných mesiacoch.

Netreba robiť tragédiu z hodinových turistov, aj keď sa mnohokrát vracajú v priebehu roka a neraz aj s novými návštevníkmi, ale skúsme sa zamyslieť čo im ponúknuť a vylepšiť, aby sa mohli v meste zdržať dlhšie. Aj napriek takým nedostatkom sme vďační za každého návštevníka mesta.

(19:35, J. Mattová, tento článok vyšiel v občasníku myBardejov)

 

RS ekonomik.jpg

Diskusia
Pridať komentár