Bardejov sa znova vyznamenal, pritiahol pozornosť celého sveta

2294x
24. September 2017

Podujatie sa vydarilo, organizátori odviedli skvelú prácu

 

Vernisáž sa vydarila, prišlo množstvo ľudí 

 

V kultúrno-komunitnom centre Bašta sa v piatok uskutočnila medzinárodná vernisáž najlepších plagátov zaregistrovaných v rámci súťaže Poster Quadrennial Bardejov 2017 (PQB). Na jedinečné podujatie prišlo množstvo ľudí, celú akciu možno zaradiť medzi TOP podujatia v Bardejove v tomto roku. Organizátorom sa stalo občianske združenie Kandelaber.

Odborná poľsko-slovenská porota vybrala z prekvapivého počtu 5787 zaslaných súťažných plagátov z celého sveta 249 najlepších a to v 4 kategóriách: kultúrny plagát, politický plagát, Andy Warhol a študentský plagát. Diela predstavilo 164 autorov z 31 krajín z celého sveta a vystavené sú na štyroch podlažiach historickej bašty. Do súťaže boli prihlásené aj plagáty z Costa Rici, Nikaragui, Ekvádora, Mexika, Iránu, Hong Kongu, Taiwanu, Venezueli alebo z USA a Číny.

 

Za tri dni dvesto plagátov

„Prihlasovanie bolo od desiateho marca do konca mája. Prvý plagát bol prihlásený z Venezuely a za 3 dni bolo na stránke nahlásených okolo 200 plagátov, čo nás veľmi potešilo. Celá propagácia akcie išla predovšetkým prostredníctvom facebooku a grafických facebookových komunít. Myslím, že to nám celkom pomohlo, keďže to bolo zamerané na cieľovú skupinu a tým pádom sa títo ľudia ľahko a rýchlo o akcii dozvedeli,“ ozrejmila jedna z organizátoriek, Marianna Potanovičová.

Do Bašty prišlo množstvo ľudí, nechýbali susedia z Poľska a aj z ďalekého Mexika. „Sme veľmi vďační, že prišli, ďakujeme im veľmi pekne.“

 

Aj na námestí

Poster Quadrennial Bardejov má okrem tejto hlavnej výstavy, ktorá je v Bašte, aj množstvo sprievodných aktivít, ktoré v Bardejove paralelne prebiehajú. Priamo na Radničnom námestí je výstava porotcov, ktorá sa volá Jury Poster Exhibition Bardejov, v Libresso Lowy je výstava študentiek, 30.9 je naplánovaná Pecha Kucha Night, ktorá bude zameraná na dizajn a od 29. do 30.9 bude prebiehať Poster workshop pre študentov.

Projekt Poster Quadrennial Bardejov si kladie za cieľ vybudovať jedinečnú prezentačnú platformu grafického dizajnu na východnom Slovensku, kde takýto druh podujatia doteraz úplne absentoval, a to formou medzinárodnej súťaže plagátov, ktorá sa bude konať v pravidelnej štvorročnej frekvencii. Poster Quadrennial Bardejov sa snaží vytvárať podmienky na prezentáciu diel vizuálnych umelcov a zvyšovať povedomie verejnosti o plagátovej kultúre. Výstava v Bašte potrvá do 10.11.2017.

(20:40, red)

 
1330
Diskusia
Pridať komentár