Pohľad na Bardejov spoza múra

2404x
26. September 2017

 * Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 7/2017

Blog: Bardejov trocha inak

Ak vás prenikne pocit, že sa vám dáky projekt nedarí presadiť, spomeňte si, ako to robia v Bardejove. Tam, ak chcete kultúru a zmysluplný program, musíte zdvihnúť zadok od počítača a dačo podniknúť.

Vyrastá celá generácia neúplných rodín, deti, ktoré vychovávajú starí rodičia alebo ulica. Mnohí zamestnaní pracujú za minimálnu mzdu. Primátor rád stavia berlínske múry, takže keď sa teraz chcete prejsť popri rieke Tople, vôbec ju nevidíte, zato si viete živo predstaviť, ako vyzerajú rozdelené mestá.

 

Obchvat Bardejova. Povedzte si to nahlas

Obchvat Bardejova stál vyše tridsať miliónov eur. Povedzte si to nahlas: obchvat Bardejova. Tridsaťtisícového mestečka, pričom tretina obyvateľov žije a maká v cudzine. Ekonomickí migranti odišli aj s autami. A keď už obchvat, tak aj nová čerpacia stanica rovno pod oknami bytovky a vedľa materskej škôlky, navyše s bizarným stavebným povolením. Úrady sú tradične skorumpované a verejné zdroje sa zneužívajú neuveriteľne barbarsky. Komunikácia samosprávy s obyvateľmi pripomína komunistické časy.

Vyzbierate v maličkom Bardejove 5 700 podpisov? Nedosiahnete nič, akurát na vás podajú žalobu a zastrašujú eštebáckymi praktikami, vrátane vyhrážok, útokov a prestrihaných nahrávok súkromných hovorov. Aj po masovom exode sa nezamestnanosť vyšplhala na šestnásť percent. Napriek tomu všetkému sa mestečko zmáha vďaka mnohým mladým ľuďom, ktorí sa tam rozhodli vrátiť, zostať a niečo dokázať.  

Po roku som videl veľké zmeny a posun vpred. Najviac to vidno v päťstoročnej Bašte, ktorá sa rozvíja na výnimočné kultúrne a komunitné centrum. Financie na prestavbu sa zháňajú crowdfundingom, prispel som.

Postupuje sa poschodie po poschodí, jedno z nich už po rekonštrukcii umožňuje celoročnú prevádzku. Okná zreparovali dobrovoľníci. Pribudla drevená podlaha a stropné infra kúrenie. Všetky opravy robia členovia občianskeho združenia vo voľnom čase, po práci, cez víkendy, vlastnými rukami

 

Boja sa politickej mafie

Pribudla famózna kaviareň. Predpokladám, že o rok už bude hore pod strechou otvorená plánovaná galéria. Radil som tímu, aby šiel aj do komunálnej politiky, aby zúročil svoje skúsenosti a skúsil po štvrťstoročí(!) vymeniť primátora. Aby nasadzoval do mestského parlamentu občianskych kandidátov, čestných a spravodlivých poslancov. Dlho sme o tom diskutovali. Nehrnú sa do toho, boja sa politickej mafie. Ani sa im nečudujem. Vládne tam strach. Radšej si vytvárajú svoje paralelné svety.

Veľa sa hovorí o premene spustnutého františkánskeho kláštora, odkiaľ stalinisti vyhnali mníchov. Verím, že sa im raz zámer podarí. Neraz sa mi ponosovali, že Bardejov je veľmi ďaleko. Podľa toho odkiaľ. Mne je čoraz bližší.

(21:35, M. Hvorecký)

  

Diskusia
Pridať komentár