Študenti dnes v Bardejove založili nový mestský parlament

2048x
29. September 2017

Novinka v meste, študenti sa zišli v synagóge a podpísali štatút

Reportáž

 

V Bardejove dnes (piatok, 29. septembra 2017) slávnostne založili mestský mládežnícky parlament. Stalo sa tak v priestoroch starej synagógy v dopoludňajších hodinách za prítomnosti študentov, zástupcov škôl a za prítomnosti ďalších pozvaných hostí.

Na Horný Šariš prišiel aj Martin Ruščanský, predseda Národného mládežníckeho parlamentu, ktorý podporil založenie mládežníckeho parlamentu v Bardejove. „Stanú sa našou súčasťou, tak, ako aj ďalších dvadsaťdva mládežníckych parlamentov. My sme ich poradným orgánom, snažíme sa im vytvárať priestor na komunikáciu, stretnutia, zastupujeme ich na národnej úrovni. Mládežnícke parlamenty na celom Slovensku organizujú rôzne podujatia, či už environmentálne, kultúrne, ale aj mládežnícke plesy či športové turnaje. Verím, že sa Mládežnícky parlament v Bardejove veľmi dobre rozbehne a keď budú niečo potrebovať, tak veľmi radi im dáme veci, ktoré budú v našich silách.“

 

Bardejov je v poradí dvadsiaty tretí

Členom Národného mládežníckeho parlamentu sa môžu stať Mládežnícke parlamenty na celom Slovensku. Národný mládežnícky parlament funguje rok a pol.  „Dvadsaťdva mládežníckych parlamentov je veľmi dobré číslo, teraz sa budeme snažiť o ďalšie, čiže po Bardejove by mali prísť ďalšie mestá, máme vyhliadnutých 5-6 miest, veríme, že sa nám to podarí. Máme krajské, okresné mestá a teraz žiadosť podala aj dedina,“ dodal predseda Ruščanský.

Jakub Boruv z Mestského mládežníckeho parlamentu Bardejov uviedol, že celá iniciatíva začala vznikať v jeseni 2016.

 „Keď Rada mládeže Prešovského kraja organizovala prvé stretnutie, školenie pre stredoškolákov, resp. študentské rady škôl v Bardejove. Tam sme sa ako stredoškoláci prvý krát stretli a rozprávali sme sa ako je fajn, keď sme spolu, ako sme spojení a ako je vynikajúce, že vieme spolupracovať, aj keď sme z odlišných škôl. Všetci vieme do toho niečo dať, spoločne sme silnejší, vieme toho viac spraviť.

To bol začiatok. Potom bolo ticho, začali sme komunikovať s ostatnými mestami, zisťovali sme, že mládežnícke parlamenty sú naozaj aj v ostatných mestách a u nás to chýba, čo je veľká škoda, lebo Bardejov si zaslúži niečo viac pre študentov. Najmä keď si vezmeme, že v Bratislave študent takmer vždy participuje na projektoch ako je Erasmus plus. Je nám ľúto, že u nás študenti nemajú záujem alebo o tom nevedia. A práve preto vzniká aj tento parlament, aby sa študenti dozvedeli o týchto veciach, o možnostiach, príležitostiach, že môžu napr. do zahraničia vycestovať zadarmo.“

 

Hlavne distutovať v angličtine

Prvé podujatie, ktoré by chceli Bardejovčania spraviť, by bolo pre študentov. „To by znamenalo Týždeň demokracie, boli by to nejaké diskusie na školách, zároveň by to bolo niečo viac pre parlament a ukončilo by sa to European Youth Parliament, čo je organizácia na diskusie. Vyzeralo by to tak, že European Youth Parliament by v spolupráci s nami zorganizovalo zasadnutie pre stredoškolákov v našom meste a tam by sa nám podarilo donútiť stredoškolákov diskutovať, ale plusom je, že by sa diskutovalo iba v angličtine. To znamená, že stredoškoláci si precvičujú svoju angličtinu, zároveň sa učia, ako diskutovať“ pokračuje vo vysvetľovaní Boruv.

„Pripravujeme spoluprácu s mládežníckymi parlamentmi na Slovensku a v Poľsku. Ide najmä o parlamenty v prihraničných oblastiach. Išlo by o veľkú spoluprácu, ktorú má na starosti najmä Krynica-Zdroj. Sme otvorení všetkému, ničomu sa nebránime, keď príde niekto za nami s nápadom, tak vieme a chceme pomôcť a chceme spolupracovať,“ dodal J. Boruv.

Po oficiálnom založení parlamentu boli v priestoroch starej synagógy prezentované vízie pre Bardejov, ktoré predstavili, čo by sa v Bardejove dalo robiť a ako to celé funguje v iných mestách. Pre študentov boli pripravené prezentácie programu Erasmus plus a ďalšie projekty, aby sa študenti dozvedeli, aké majú možnosti alebo čo je pre nich vhodné.

Štatút bol podpísaný zástupcom každej školy, väčšinou to bol predseda Školskej študentskej rady. Študenti tým potvrdili, že parlament je pre všetky školy, že nie je to iba pre jednu alebo dve školy.

(17:55, red)

 

 

 Ahoj inzerát.jpg

1333
Diskusia
Pridať komentár