Janík Velgos ako Peter Sagan: Tretíkrát majster sveta!

3967x
30. September 2017

Skvelý úspech mladého Bardejovčana

Video z Majstrovstiev sveta

V českom meste Trutnov sa uskutočnili Majstrovstvá sveta, na ktorých malo zastúpenie aj mesto Bardejov.  Najväčšiu pozornosť pútal iba šestnásťročný študent Hotelovej akadémie Jána Andraščíka, Janík Velgos, ktorý sa pokúsil obhájiť titul Majstra sveta a získať ho už po tretíkrát a takisto aj titul najsilnejšieho dorastenca na svete bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára.

J. Velgos sa na majstrovstvách predstavil v kategórii silový trojboj a v tlaku na lavičke. Tréning mladého dorastenca bol nastavený tak, aby sa jeho výkonnosť postupne zvyšovala a aby vrchol nastal práve na MS.

 

"Boli sme veľmi šťastní, hala burácala potleskom, lebo tieto tituly obhájil Janík tretikrát po sebe a to je vo svete historický výkon, zapísaný vo svetových tabuľkách."     Ľ. Velgos

 

Janík Velgos pretekal v kategórii T2 - 16-17rokov, do 125 kg, v silovom trojboji a tlaku na lavičke. „V sobotu sme začali vynikajúcim výkonom v drepe 355 kg, čo bol zároveň svetový rekord v dorasteneckej kategórií, po úspešných drepoch, prišli tlaky, kde pri záverečnom pokuse v rozcvičke sa roztrhol dres na spojoch rukáva a to bol koniec súťaže pre Janíka. Veľká smola, lebo v silovom trojboji sme počítali s konečným výkonom cez 935 kg, čo by bol okamžite svetový rekord a obdivuhodný výkon aj v mužskej kategórií. Nič sa nedalo robiť, len sa dať psychicky a fyzicky dokopy, zregenerovať, lebo vo štvrtok nás čakal štart v tlaku na lavičke,“ opísal úvod majstrovstiev Ľuboslav Velgos, prezident Slovenskej asociácie silového trojboja na Slovensku.

 

Kráľom disciplíny

„Vo štvrtok sme už nikoho nenechali na pochybách, že Janík v jeho veku je kráľom tejto disciplíny a s poukázaním na neúspech v trojboji, všetkým prítomným dokázal, že nielen výkonom 320 kg vytvoril nový Svetový rekord, ale aj týmto výkonom porazil všetkých mužov, juniorov a dorastencov, čím získal v celkovom hodnotení Titul najsilnejšieho dorastenca na svete, bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára. Boli sme veľmi šťastní, hala burácala potleskom, lebo tieto tituly obhájil Janík tretikrát po sebe a to je vo svete historický výkon, zapísaný vo svetových tabuľkách. Za tri roky to boli najťažšie a najnáročnejšie Majstrovstvá sveta v obhajobe všetkých titulov,“ dodal šťastný Ľ. Velgos.

Aj týmito výkonmi sa otvárajú pre mladého športovca dvere do celého sveta. Po pozvánkach do Kanady a Izraela prišla ďalšia pozvánka až do ďalekej Austrálie.

(20:25, red)

 

Diskusia
Pridať komentár