Námestie sa dnes zaplnilo, k dispozícii bola skvelá hudba a výborné jedlo

4607x
01. Október 2017

Námestie v nedeľu ožilo

Reportáž

 

Dnes sa  v Bardejove po prvýkrát uskutočnil Fajny festival, ktorý bol venovaný tradičným ľudovým jedlám. Bardejovčania na akciu zareagovali pozitívne a na Radničné námestie prišlo množstvo návštevníkov. Festival bol spojený s podujatím Valali v mesce, ktoré je už v Bardejove veľmi známe a veľmi úspešné a ktoré predstavuje obce v okrese Bardejov.

 „Na dnešných Valaloch v mesce boli predstavené obce Mokroluh, Abrahámovce a Malcov. Sú to obce, ktoré tento rok oslavujú svoje výročie a myslím si, že ich folklór, remeselníci a celkový potenciál je veľmi veľký. Bola by škoda, ak by sme ich nepredstavili Bardejovčanom,“ uviedol riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska Juraj Bochňa. Práve HOS-ka sa stala hlavným organizátorom oboch podujatí.

 

Celé nedeľné popoludnie sa na námestí nieslo v príjemnej rodinnej zábave

„My ako osvetové stredisko sme zameraný skôr na podujatia takého náučného charakteru, snažíme sa ľudí hlavne vzdelávať. Dnes sa ľudia mohli niečo naučiť o obciach, keďže stále spomenieme históriu a to, čo všetko tam ľudia môžu nájsť, popri tom sa zabavíme a dobré jedlo je ideálny spôsob na zábavu.“

Súťažné družstvá na Fajnom festivale v počte deväť obcí súťažili a najlepšie získalo putovnú cenu. Návštevníci za fajne žetóny si mohli zakúpiť chutné jedlo a ktoré družstvo získalo najviac žetónov, to sa stalo víťazom súťaže.

 „Víťaz dostane Fajny harček. Je to prestížne kuchárske ocenenie, ktoré je putovné a víťaznému družstvu vždy po roku ostane víťazná pokrievka, na ktorej bude napísané jeho meno a ročník festivalu.  Najzákladnejším kritériom je dobrá nálada v družstve, ktorá sa pravidelne kontrolovala a súdržnosť,“ pokračoval J. Bochňa, ktorý bol zároveň aj moderátorom akcie.

Na podujatí mohli Bardejovčania ochutnať pirohy, kapustnicu, boršč, guľáš, držkovú polievku, palacinky alebo lokše i koláče. K dispozícii priamo na námestí bolo nainštalované aj umývadlo s teplou a studenou vodou, kde si mohli ľudia umyť ruky. Nechýbali ani pestré vystúpenia domácich hudobníkov, ktorí sa postupne predstavili na pódiu. 

Víťazom sa stala obec Hažlín, ktorá nazbierala 261 fajnych žetónov.

(18:25, red) 


1337
Diskusia
Pridať komentár