Žiaci zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom zažili dravcov úplne zblízka

606x
02. Október 2017

Českí sokoliari na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

Sokoli 02.jpg

Sokoliari predviedli živé ukážky dravcov priamo pri love

 

Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vraví sa. Žiaci a učitelia na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa presvedčili na vlastnej koži, že je to naozaj tak.

V druhej polovici septembra do areálu našej školy zavítali českí sokoliari - profesionáli v oblasti výukových programov zameraných na ekológiu, ochranu i poznanie prírody. Priateľskí chlapi zo spoločnosti Zayferus (Kuřim, Česká republika) na našom školskom ihrisku v dvojhodinovom vystúpení predviedli živé ukážky dravcov priamo pri love. Všetci žiaci i učitelia boli týmto elektrizujúcim „divadlom“ dravcov prirodzene zaujatí. Kde inde máte možnosť úplne zblízka vidieť supa s trojmetrovým rozpätím krídel? Kedy v živote ste videli sokola priamo pri love, ktorý sa v rýchlosti 200 km/h rúti strmhlav k zemi na svoju korisť?

Odpoveď je jednoduchá – pravdepodobne nikdy! Videli ste už dravca priamo pri love zajaca? A hneď na to uvidíte orla, ktorý chytá líšku? A čo tak zažiť prelet supa tesne ponad hlavu malých divákov?

Žiaci si dravcov prehliadli úplne zblízka, doslova sa ich mohli dotknúť. Dostali pútavý výklad o tom, čím je ktorý dravec zaujímavý. Navyše, dievčatá a chlapci boli do výkladu aj priamo aktívne zapojení: pre deti boli pripravené súťaže o pexesá s dravcami a nádherný kalendár.

Úplným vrcholom celej skvelej prezentácie bola možnosť zavolať si dravca priamo na ruku. Samozrejme, že útoky dravcov neboli na živé zvieratá – to je zo zákona zakázané. Dravce útočili na atrapy zvierat ťahané navijakom vo veľkej rýchlosti. Čo je dôležité, českí sokoliari sú v prvom rade telom i dušou ochrancovia dravých vtákov i samotnej prírody. Nie sú to „platení showmani“.

Celý program bol ladený v environmentálnej nálade s akcentom na ochranu všetkého živého okolo nás. Nadšený výraz tváre detí bol tým najlepším dôkazom toho, že na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom sme pre našich žiakov zabezpečili kvalitný dvojhodinový zážitok. Veríme, že českí sokoliari si v budúcnosti ešte nájdu čas prísť opäť medzi nás.

(18:10, J. Šoltés)


Diskusia
Pridať komentár