Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom, zaujímavá súťaž v anglickom jazyku

542x
04. Október 2017

Európsky deň jazykov v ZŠ s MŠ Pod Vinbargom

AJ.jpg

Študenti sa plne sústredili

 

Rada Európy sa rozhodla ešte v roku 2001 vyhlásiť Európsky deň jazykov, ktorý sa odvtedy každoročne oslavuje 26. septembra. V mnohých krajinách sa do tohto dňa úspešne zapájajú milióny ľudí, ktorí svojimi aktivitami oslavujú rozmanitosť jazykov v súčasnom svete. Má to za cieľ podporiť a spropagovať jazykové vzdelávanie u ľudí každého veku. Nie nadarmo sa vraví: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“

Na túto celoeurópsku výzvu zareagovala aj ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. Učitelia anglického jazyka zorganizovali pre žiakov 8. a 9. ročníka zaujímavú súťaž, zameranú na idiómy anglického jazyka. Sú to slovné spojenia, ktoré v doslovnom preklade z jedného jazyka do druhého nemusia mať zmysluplný význam, ale v príslušnom kontexte môžu byť výstižnejšie ako slová s presným významom. Mnohé majú dlhú históriu, odzrkadľujú rozdiely v mentalite národov a obohacujú jazykovú kultúru. Ide o učivo, ktoré sa na základných školách preberá len okrajovo Ponúkli sme žiakom netradičný pohľad na angličtinu, ktorého význam ocenia až neskôr vo svojom študentskom živote. Bez preháňania môžeme povedať, že žiaci boli z jednotlivých výrazov nadšení a hľadali k jednotlivým anglickým idiómom slovenské ekvivalenty. Nie vždy to bolo možné.

Celkovým víťazom, nezávisle na vekovej kategórii, sa stala Natália Kendrová (8.A). Európsky deň jazykov oslávime aj v budúcom školskom roku – možno s inými žiakmi a pri iných aktivitách. Na tvárach našich žiakov bolo vidno, že to celé malo obrovský zmysel.

(18:40, J. Šoltés)

 

Diskusia
Pridať komentár