Keď občania berú veci do svojich rúk, vznikajú dobré riešenia

525x
04. Október 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 7/2017

Keď občania berú veci do svojich rúk, vznikajú dobré riešenia

Kom. trhy v máji 2017, foto.jpg

Komunitnými trhmi vytvára komunitná nadácia platformu na podporu začína­júcich remeselníkov, miestnych umelcov a malých farmárov

 

Podľa úvodníka týchto novín takmer 80% Bardejovčanov odchádza za prácou do iných miest a iných krajín! Znie to neuveriteľne a alarmujúco. Všet­kých, ktorým záleží na zdravej spoločnosti, by nemala táto situácia nechať ľa­hostajných a podnietiť ich k premýšľa­niu a napokon k aktivitám smerujúcim k pozitívnej zmene tohto negatívneho stavu v meste.

Môj názor na riešenie tohto spoločensky závažného problému je nasledovný. Za kvalitu prostredia podporujúceho tvorbu pracovných príležitostí v krajine zodpovedá prioritne štát predovšetkým svojou legislatívou. Neznamená to však, že ostatná verejná správa, ktorá má po­slanie spolu vytvárať podmienky na kvalitný život v našich regiónoch a obciach, nemôže robiť aktívne kroky na tvorbu pra­covných príležitostí, resp. dobrého pod­nikateľského prostredia na svojom území.Príkladov na úrovní obcí aj z východného Slovenska je už dnes niekoľko. Spome­niem Kechnec pri Košiciach, Spišský Hrhov, Raslavice.

 

Nespoliehať sa na štát

Miestne samosprávy v týchto obciach mali na začiatku prioritu vo svojom rozvojo­vom programe práve vytváranie ústre­tového prostredia na tvorbu pracovných príležitostí. Nespoliehali sa iba na štát, že im v obci vyrieši nezamestnanosť a nedostatok pracovných príležitostí. Využili a využívajú nástroje, ktoré im dáva predovšetkým zákon o obecnom zriadení (plánovanie, rozpočet, vlastný majetok, výšku nájomného, miestne dane), aby ak­tívni miestni občania i externí investori mali čo najmenej prekážok pri zakladaní svojich podnikateľských aktivít v svojej obci. Dokon­ca sa im v niektorých prípadoch postarali aj o zabezpečenie vhodného vyškolenia. Uvedomujú si, že najdôležitejšie pre zdravý rozvoj ich komunít a obcí je na­pomôcť svojím občanom mať prá­cu a bývanie doma, aby deti vyrastali v úplných rodinách aj počas pracovných dní.

 

Pracovné príležitosti

Tento cieľ ich motivoval natoľko, že čas­to výkony týchto starostov a obecných pracovníkov išli nad štandardný rámec ich pracovných povinností. Bez takejto nadpráce by úspech a nadpriemerný počet pracovných príležitostí vo svojich obciach, v porovnaní s inými obcami, nikdy nedosiahli.

 

Občianske združenia pred 5 - 6 rokmi v Bardejove neexistovali a teraz robia život v našom meste zmysluplnejší a atraktívnejší.      JOZEF JARINA

 

Myslím, že prioritou obcí a hlavne miest, najmä v ekonomicky slabších regiónoch, má byť práve vytváranie vhodného prostredia na tvorbu nových pracovných príležitostí pre svojich občanov i externých záujemcov o podnikanie na území obce. Venovať sa na obciach hlavne výstavbe infraštruktúry, by v súčasnosti už nemalo byť prioritou, len nevyhnutnou povinnosťou samospráv.

Úloha vytvárať dobré podmienky na život vo svojich obciach a mestách nie je v otvorenej demokratickej spoločnosti výlučne vyhradená len pre štátne orgány a miestne samosprávy. Prispievať k skvalitňovaniu života vo svojich obciach majú vo svojich poslani­ach aj viaceré organizácie tretieho sek­tora, t.j. občianske združenia a nadácie. V Bardejove sa tomuto poslaniu venuje niekoľko občianskych združení, vrátane Komunitnej nadácie Bardejov.

 

Verejnosť treba informovať

Posledných pár rokov sa ich pozornosť začala sústreďovať aj napomáhaniu riešiť problémy v oblasti vytvárania nových pracovných príležitostí, resp. príprave i motivácii mladých ľudí na podnikanie. Som presvedčený, že o ich aktivitách v prospech ostatných Bardejovčanov je potrebné i užitočné verejnosť informovať.

Ešte pred 5 – 6 rokmi v Bardejove ne­existovali a teraz robia život v našom meste zmysluplnejší a atraktívne­jší. Najmladšie občianske združenie z nasledujúcich menovaných - Kande­laber organizuje na pravidelnej báze také akcie pre verejnosť, ktoré znesú kritériá aj medzi občianskou spoločnosťou na­jväčších miest Slovenska. Jedna z nich – Pecha Kucha night - je zameraná na inšpiráciu a motiváciu ľudí k sebareal­izácii, podnikaniu, či jednoducho povedané k uchopeniu života do svojich vlastných rúk.

Tvorivé dielne

Okrem tejto celosvetovo realizovanej ak­tivity vymyslenej v Japonsku organizujú aj tvorivé dielne zamerané na zlepšo­vanie zručností potrebných na podnikanie. Svetlým príkladom spolupráce miestnej samosprávy a tretieho sektora je príklad združenia Different a jeho úspešný príbeh s oživením Hrubej bašty a zriadením kultúrno – komunitného centra. Okrem toho, že bezodplatne prenajatý priestor svojpomocne zveľadili uskutočňujú v ňom veľmi zaujímavé rôznorodé podujatia.

Od apríla t. r. otvorením kaviarne prispe­li v meste k vytvoreniu pár nových pra­covných miest. Podobnou cestou sa vydalo aj združenie Vita in suburbium. Vďaka jeho aktivitám a spolupráci s miestnou samosprávou vznikol v meste unikátny pamätník Holokaustu a za sebou majú aj obnovenú budovu synagógy.

 

Rekonštrukcia suburbia

V súčasnosti sa spolupodieľajú na projek­tovej príprave rekonštrukcie ďalšieho ob­jektu suburbia. Ich aktivity postupne vedú k tvorbe nových pracovných príležitostí pre budúce prevádzkovanie obnovených ob­jektov. Nehovoriac o markantnom príspe­vku k zvýšeniu atraktívnosti mesta a po­tenciálu cestovného ruchu celého regiónu.

Spomenuté príkladné iniciatívy v našom meste veľmi sľubne dopĺňa neformál­na skupina miestnych architektov. Ich každoročná konferencia pod náz­vom Bardejovízie je vždy invenčná a podnecujúca odbornú i laickú verejnosť k tvorbe zaujímavých koncep­cií týkajúcich sa nielen výstavby mesta.

V komunitnej nadácii sme už v jej prvých rokoch po jej vzniku (r. 2002) identifikova­li málo ústretové prostredie na vznikanie pracovných príležitostí v meste, vrátane nízkeho počtu mladých vracajúcich sa po štúdiách do regiónu. Našou reakciou na túto skutočnosť bola realizácia niekoľkých vlastných projektov zameraných na zvyšo­vanie zamestnanosti i zamestnateľnosti.

Projekty s partnerskou spoluprácou s úra­dom práce sme realizovali na stredných školách, v neziskových organizáciách i pre pracovníkov miestnej samosprávy. Od minulého roka organizujeme komu­nitné trhy na Radničnom námestí. Nimi dávame príležitosť tvorivým ľuďom, začínajúcim podnikateľom, remesel­níkom i malým farmárom a predajcom z dvora otestovať svoje produkty na miestnom trhu a podporujeme ich tým­to spôsobom na začiatku ich podnikania.

Pri vytváraní čo najlepších podmien­ok na život v obciach a mestách uni­verzálne platí, že všetci aktéri sociálneho, ekonomického a spoločenského života navzájom spolupracujú. Táto po­treba je deklarovaná aj v zákone o obec­nom zriadení. V Bardejove tento aspekt sa dá považovať za celkom uspokojivý. Väčší problém je s koncepčnosťou, ktorá sa zo strategických dokumentov samosprávy v nedostatočnej miere prenáša do reálneho života. Najmarkantnejším dôkazom toho je častá zmena Územného plánu mesta.

Pri zlepšovaní podmienok na život v Barde­jove je, aj podľa príkladov z úspešných obci a miest, nevyhnutné napĺňať ďalšiu základnú potrebu – nájomné byty! Táto nenaplnená potreba, identifikovaná aj v občianskych prieskumoch komu­nitnej nadácie, by sa mohla stať výzvou nielen pre miestnu samosprávu, ale aj pre miestnych podnikateľov v stavebníctve. Dostatočná ponuka nájomných by­tov je taktiež výraznou motiváciou hlavne pre mladých ľudí, aby chce­li zostávať žiť a pracovať v Bardejove, resp. prinavracať sa doňho po štúdiách.

(19:30, J. Jarina, správca Komunitnej nadácie Bardejov)

 

kamka
02.12.2023 06:23
Podnikanie
Človek si musí pomôcť sám. Viem, o čom hovorím. Kým som bola v podnikaní úspešná, tak nebol problém, ale akonáhle sa mi prestalo dariť, tak mi mesto a štát ani nehovorím, nechceli pomôcť. Musela som požiadať a zaplatiť si pomoc u https://www.jpf.sk/restart , ale neľutujem toho. Podarilo sa nám firmu znovu rozbehnúť :-).
Pridať komentár