Handbiker D. Kukľa z Dlhej Lúky skončil na MMM v Košiciach druhý

1673x
06. Október 2017

Daniel Kukľa: Len keby fungovala krytá plaváreň

kukla1.jpgUž tradične po štarte na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach nechýbal so štartovacou pištoľou pri  Behu Radničným námestím Daniel Kukľa.  Do svojich osemnásť rokov žil rovnako s rovesníkmi. Po autonehode s kamarátom a vážnom zranení chrbtice sa stal vozičkárom.

 

Pätnásť víťazstiev v Košiciach

Už viac ako štvrťstoročie sa dokáže postaviť na štart v Košiciach, Daniel Kukľa vyhral pätnásť pretekov. Na 94. ročníku bol po 24-krát na stupni víťazov. V ostatných dvoch rokoch ho dokázal poraziť len pretekár z Poľska:

„Rawal Wilk z Rzeszówa ma podstatne lepšie podmienky ako ja. Patrí do svetovej špičky, na vrcholových podujatiach, je v prvej trojke. Samotné preteky majú každý rok niečo dobre a niečo zlé. Na štarte bol troška chaos, každý sa tlačil dopredu. Aj niektoré sľuby z propagácie neboli naplnené. My handbikeri a korčuliari sme len takým doplnkom maratónu. No je to veľká udalosť, jeden z najväčších maratónov v Európe. Trošku sme v pozadí, pozornosť sa venuje bežcom čiernej pleti a ďalším zahraničným vytrvalcom. Pre slovenských je to náročné dostať sa na špicu. Som rád, že Tibor Sahajda skončil v prvej desiatke v osobnom rekorde.“

 

Chýba mu dráha i plaváreň

„Na vozíčku som trénoval aj na atletickom štadióne. Teraz už len na ceste, no aj preto, že teraz je technika na handbiku trochu iná. No bol by som veľmi rád, keby fungovala krytá plaváreň. Zimná časť u mňa je prípravou na jar. Posilňovňa, telocvičňa, masáže spolu s plávaním sú veľmi dobrým doplnkovým prostriedkom. Pomáha nakopnúť sa do hlavnej sezóny. A teraz sa mi darí.

Pri svojej 50-ke som zajazdil maratón za 35:56 min. a teraz v prvú októbrovú nedeľu za 32:07 min, “ vyslovil nádej hendikepovaný D. Kukľa.

 

Úspešný Tibor Sahajda

Najrýchlejším v maratónskom behu bol Kipror Kerio z Kene časom 2:08:12 hod. Najrýchlejším Slovákom bol bývalý pretekár Partizána Bardejov, rodák z Raslavíc.Tibor Sahajda, ktorý prebehol cieľom na 9. mieste za 2:18:44 hod.

Ďalší z Bardejova: 384. Bohuš Čepiga 3:37:47, 448. Slavomír Kostelník (obaja Partizán) 3:42:49, 594. Rastislav Storinský 3:52:59, 595. Michal Gajdár (obaja Bardejov)3:52:59. 1208. Jozef Bľanda (Partizán) 5:02:39. MMM dokončilo 1272 bežcov, vzdalo sa 59.

Minimaratón si zabehol Dominik Bašista zo ZŠ Raslavice, skončil na 8.mieste.

(18:10, šč) 

 
Diskusia
Pridať komentár