Svetový deň zvierat na ZŠ s MŠ

480x
11. Október 2017

Svetový deň zvierat na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

sv den zvirat.JPG

Spoločne zapózovali

 

Dňa 4. októbra sa na našej planéte oslavuje SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT. Po celom svete ho ľahko identifikujeme pod anglickým označením WAD – World Animal Day. Tento deň sme oslávili aj na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. Zvieratá sú súčasťou a krásou života na tejto planéte, život bez nich si už len ťažko vieme predstaviť.

Svetový deň zvierat je oslavou vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat. Natália Vagaská z triedy 4. B si na túto tému pripravila špeciálnu rozhlasovú reláciu. Každoročne sa pre verejnosť pripravujú akcie zamerané na ochranu zvierat, propagujú sa útulky pre zvieratá. Do pozornosti sa dostávajú jednotlivci i organizácie, ktoré organizujú podujatia, ktorých cieľom je  naplniť poslanie Svetového dňa zvierat.

 

Čítajte tiež: Z Austrálie priamo do Bardejova

 

Keď už boli žiaci prostredníctvom školského rozhlasu oboznámení o tomto „sviatku všetkých zvierat na Zemi“, v nasledujúci deň mali žiaci možnosť vidieť na vlastné oči, čo dokáže pes, ktorého dejiny nie náhodou označili za najlepšieho priateľa človeka.

Medzi nás zavítali členovia Kynologického klubu Apantarei z Bardejova. Je to občianske združenie, ktoré funguje v našom meste a robí záslužnú prácu. Pre žiakov 1. – 5. ročníka si prichystali ukážku z výcviku poslušnosti (ako napríklad vodenie psíka okolo nohy, sadni, ľahni pri nohe, privolanie psíka, aportovanie) a agility.

Čo to agility vlastne je? Agility je výborná pohybová aktivita pre vás a vášho psíka. Je to šport, ktorému sa môže venovať každý, deti aj dospelí bez rozdielu veku, so psíkom rôznej veľkosti, rasy. Pri agility psík prekonáva za pomoci psovoda rôzne prekážky, ako sú napríklad skočky, tunely, kladina, hojdačka, ... vo vopred určenom poradí. Vyhráva tím – psovod a pes s najrýchlejším časom a najmenším počtom trestných bodov.

 

Ukážky žiakom prezentovali 4 členovia Kynologického klubu Apantarei Bardejov: Slávka Vošková, p. Marianna Virgalová a naši dvaja žiaci Jaroslava Virgalová (5. B) a Juraj Virgala (8. B).  Bolo zaujímavé sledovať žiakov v úlohe učiteľov. Žiaci boli z predvádzaných ukážok nadšení, v závere si mohli jednotlivých psov aj pohladkať. Bolo to bezpečné, keďže každý pes bol pri svojom „pánovi“.

Je dôležité, aby sme si nielen 4. októbra, kedy slávime Svetový deň zvierat, pripomenuli, že nie sme jediné stvorenia na Zemi. Ríša zvierat ponúka neskutočné množstvo živočíšnych druhov, preto je len na nás, aby sme žili v harmónii a súlade s nimi. Pretože tak, ako má človek právo na dôstojný život, toto právo majú všetky živé tvory na tejto planéte.

(20:55, J. Šoltés)

 ha banner.jpg

Diskusia
Pridať komentár