A. Gmitter: Nie je mi jedno, že sme na chvoste

958x
16. Október 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 8/2017

Andrej Gmitter, nezávislý kandidát na predsedu prešovského samosprávneho kraja

 

Andrej Gmitter patrí vo voľbách k favoritom, no potrebný je každý hlas

 

Andrej Gmitter, bývalý riaditeľ Národného inšpektorátu práce, exposlanec MsZ v Bardejove a dlhoročný hokejový manažér HC 46 Bardejov.

 

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja?

Prešovský kraj dlhodobo patrí na posledné priečky vo všetkých dôležitých ekonomických ukazovateľoch. Najvyššia nezamestnanosť, najnižšie priemerné mzdy, najväčšia chudoba, najvyššia migrácia za prácou a najnižšie investície. Samozrejme nesmieme zabúdať na nekvalitnú infraštruktúru a zlú dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Nie je mi jedno, že tomu tak roky rokúce je, že náš región patrí k tým najhorším a nikto s tým doposiaľ nepohol.

 

Čo chcete hlavne zmeniť?

Zlé ekonomické ukazovatele nie sú iba čísla. V praxi to znamená, že ľudia od nás musia odchádzať za prácou do iných regiónov či zahraničia, rodiny prichádzajú o otcov, mamy či deti. Negatívne to teda vplýva na rodinný život. Chcem, aby aj ľudia tu, na východe našej krajiny, našli uplatnenie a žili dôstojný život. Aby náš región ponúkol každému, kto chce pracovať aj dostatočne finančne ohodnotenú prácu. Aby bola dostupná zdravotná starostlivosť pre každého, nielen pre vyvolených, aby sa posilnila verejná doprava aj v odľahlých obciach, aby sa zatraktívnil celý región a prilákali sme nielen domácich, ale aj zahraničných turistov. Aby sa o východe Slovenska nehovorilo ako o najzaostalejšej časti republiky, ale ako o TOP regióne východnej Európy.

 

Dá sa to dosiahnuť?

Všetko sa predsa dá, keď sa chce. Prečo je Košický kraj, prípadne Banskobystrický kraj, či iné kraje na tom lepšie? Žijú tam iní, lepší ľudia? Nemyslím si to, a preto viem, že je potrebná zmena v riadení Úradu Prešovského samosprávneho kraja. Je potrebné pritiahnuť sem investorov, ale najmä podporovať malých a stredných podnikateľov. Tí tvoria chrbticu nášho hospodárstva. V regióne máme prírodné a kultúrne bohatstvo, len treba správne naštartovať a oživiť cestovný ruch.

S tým sú spojené aj nové pracovné miesta a naštartovanie ekonomiky. Máme tu predsa Vysoké Tatry, Domašu, pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a mnoho ďalšieho, na čom vieme stavať a naštartovať ekonomický rast a rozvoj. Dôležitý je najmä regionálny sociálny dialóg medzi zamestnávateľmi, zástupcami zamestnancov a Úradom PSK. Som typ človeka, ktorý hľadá spôsoby, ako sa to dá a nie dôvody, ako sa to nedá. Aj v hokeji sme boli nikto a tvrdou prácou sa dostavili úspechy. Za môjho riadenia klubu sme postúpili z II. ligy do I. a 7 rokov sme diktovali trend v prvej hokejovej lige. Získali sme 3 zlaté medaily, čiže zlatý hattrick, 1 striebornú a 2 bronzové. Tri krát sme hrali baráž o postup do extraligy. Všetko sa dá dosiahnuť, ale len tvrdou prácou. Tak je to, myslím si, v každej oblasti života.

 

V čom je “sila” nášho regiónu?

Predovšetkým v ľuďoch. Žijú tú pracovití, šikovní ľudia, ktorí sa tu narodili, žijú a chcú tu aj zostať.

 

Ako vidíte Vaše šance uspieť v silnej konkurencii?

Na stretnutiach s ľuďmi v našom kraji vnímam, že chcú zmenu. Že im to tiež nie je jedno. Každodenne od nich počúvam, čo ich trápi a aké majú problémy. Som však realista a nemám ružové okuliare. Ako však plynie čas a voľby sa blížia, mám pocit, že šanca na úspech je reálna. Záleží však na ľuďoch, či získam ich dostatočnú dôveru a budem môcť urobiť všetko, čo som si stanovil v mojich prioritách, ale hlavne, aby výsledkom môjho snaženia neboli nejaké sľuby, ale reálne zvýšenie životnej úrovne všetkých obyvateľov Prešovského kraja. 

 

Čo problém s Rómami, je to pre mnohých citlivá téma. Kde vidíte riešenia?

Neprispôsobilosť mnohých rómskych spoluobčanov treba brať ako fakt, netváriť sa, že tu tento problém nie je. Ale treba si uvedomiť, že neprispôsobiví sú aj niektorí „bieli“. Beriem to ako výzvu, s ktorou sa musíme popasovať, obzvlášť v našom regióne. Teraz myslím priniesť reálne riešenia, nielen teoretizovať a vymýšľať projekty pre projekty. Len aby sme sa tvárili, že niečo robíme, ale bezvýsledne. Poznám mnohých, skutočne veľmi šikovných a vzdelaných Rómov, práve ich by som do riešenia dnešnej situácie zapojil.

Neriešiť veci o nich, bez nich. Všetko sa dá, keď sa chce a pozitívny príklad môže byť veľmi motivujúci aj pre iných. Treba nájsť také riešenia, s ktorými budú súhlasiť samotní Rómovia a budú ich v prvom rade akceptovať. Potom môžeme očakávať aj konkrétne pokroky. V prvom rade vidím riešenie najmä vo vzdelávaní Rómov, to je podľa mňa cesta, ktorou sa uberať.

 

Je ťažké byť nezávislým kandidátom? Máte silnú politickú konkurenciu. Prečo by mali občania voliť práve Vás?

Nedostávam finančnú podporu od žiadnej politickej strany, za mojou kampaňou nie sú žiadne veľké marketingové agentúry. Nestoja za mnou žiadni oligarchovia či lobistické skupiny, kampaň si financujem sám. Považujem to za obrovskú výhodu. Síce moja kampaň je skromnejšia oproti politickým kandidátom, ale nemusím sa nikomu žiadnym spôsobom revanšovať a počúvať politický diktát zo straníckej centrály. Som teda v rozhodovaniach slobodný. To, čo poviem, platí a bude platiť aj v prípade úspechu či neúspechu.

A táto nezávislosť mi za to stojí. Myslím si, že som jediným nezávislým kandidátom s dostatočnými dlhoročnými riadiacimi skúsenosťami, čo považujem za obrovskú devízu. Úrad PSK je totiž kolos ľudí a inštitúcií, ktoré je potrebné od prvého dňa po nástupe riadiť.

Mám skúsenosti z riadenia štátnej inštitúcie s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá riadila, kontrolovala a usmerňovala činnosť 8 krajských úradov. Bol som poslancom mestského zastupiteľstva, teda poznám procesy v rámci fungovania samosprávy, resp. verejnej správy. Aj v športe som riadil tím ľudí, s jasným cieľom, dosahovať úspechy a prvé priečky. Nekandidujem za poslanca do VÚC, teda mám záujem len o 1 funkciu, ktorej sa chcem venovať naplno. Župan má byť v prvom rade dobrý manažér.

(20:55, inzercia)

 
Diskusia
Pridať komentár