V Bardejove by mali vzniknúť ďalšie pracovné miesta, investovať chcú 55 miliónov eur

4701x
20. Október 2017

Nová práca na obzore 

 Reportáž

Do Bardejova dnes pricestoval podpredseda vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ktorý uviedol, že firma Kamax, ktorá v Bardejove pôsobí už od roku 2009, plánuje rozšíriť svoju výrobu a investovať do výroby 55 miliónov eur. 

Nemecká spoločnosť Kamax, ktorá sa venuje výrobe vysokopevnostných spojovacích materiálov pre automobilový priemysel, by tak mohla svoju výrobu zdvojnásobiť až o dvojnásobok, tým pádom by sa až o dvojnásobok rozšíril aj počet zamestnancov.

„V Bardejove sa v najbližších týždňoch, resp. do konca roka bude rozhodovať o tom, či dôjde k významnému rozšíreniu výroby v spoločnosti Kamax, ktorá tu už funguje od roku 2009. Investícia, ktorú ohlásila spoločnosť je v dvoch fázach v celkovom objeme až vo výške 55 miliónov eur a mohla by v Bardejove vytvoriť ďalších 125 vysokokvalifikovaných a hlavne dobre zaplatených pracovných miest. To by znamenalo zdvojnásobenie počtu ľudí, ktorí v Kamaxe v Bardejove pracujú,“ uviedol Peter Pellegriny.

 

 

„Išlo by o investíciu, kedy by do Bardejova boli inštalované najmodernejšie technológie. Došlo by k stabilizácii tejto investície a  zamestnanosti v Bardejove, pretože takýto typ výroby nie je jednoduché presunúť po pár rokoch niekde inde a na druhej strane to bude klásť nároky na pracovnú silu, ktorá v Bardejove ešte je k dispozícií. Takáto výroba predstavuje aj vyššie platy, ako v iných, jednoduchších typoch výroby a som veľmi rád, že aj tu v Kamaxe sme mohli zhodnotiť, že priemerný plat pracovníka vo firme ďaleko prevyšuje priemer, ktorý je dosahovaný v regióne a zároveň plánované platové ohodnotenie pracovníkov v novom závode by malo byť ešte vyššie,“ pokračoval Pellegriny. 

 

Mzdy, ktoré presahujú celoslovenský priemer

Priemerná mzda výrobných pracovníkov dosahuje výšku takmer tisíc eur, čo je viac ako je v súčasnosti celoslovenská priemerná mzda. Informoval o tom štátny tajomník Branislav Ondruš.

„Noví pracovníci by mali ísť platovo ešte vyššie, čo znamená, že tu v Bardejove bude podnik, v ktorom sa budú vyplácať mzdy, ktoré budú nad celoslovenský priemer. Naše úrady práce sú pripravené pomôcť pri hľadaní nových pracovníkov. Sme presvedčení, že aj keď ide o dnešných nezamestnaných, či už v okrese Bardejov, alebo v okolitých okresochm budeme schopní pri tej potrebe v dvoch fázach, dokopy 125 ľudí, vyhovieť požiadavkám spoločnosti Kamax a týchto ľudí nielen nájsť, ale ich aj adekvátne rekvalifikovať.“

 

Pomoc aj od štátu

Vedenie spoločnosti Kamax informovalo, že v decembri tohto roku príjme definitívne rozhodnutie, kde sa rozšírenie závodu uskutoční a preto je teraz na vláde SR a firme Kamax, aby začali rokovať o možnej investičnej podpore tohto zámeru, vo forme daňových úľav, príspevku na novovytvorené pracovné miesta, resp. v inej pomoci, ktorú vie štát takejto investícií  v danom regióne ponúknuť. Začínajú sa oficiálne rokovania a Vláda SR podľa slov Pellegriniho urobí všetko pre to, aby vytvorila novému investorovi také podmienky, aby sa rozhodol rozširovať závod v Bardejove a uvedené prostriedky skončili v regióne.

(13:20, j)


1353
Diskusia
Pridať komentár