Úspešný Bardejovčan Filip Gomboš žne úspechy na medzinárodnom poli

952x
22. November 2017
Študuj život bobrov a pocestuješ aj do Brazílie
 
Samozrejme, že neplatí vtipné ľudové porekadlo na záchranu stromov – „.... bobra, zachrániš strom“, ale venovanie sa problematike bobra vodného v okolí Bardejova pre Filipa Gomboša (3.D) z Gymnázia Leonarda Stöckela znamená nielen koníček vo voľnom čase, ale aj úspechy na celoslovenskom a medzinárodnom poli.
 
Po úspešnom zvládnutí tvrdej konkurencie spojeného krajského kola pre prešovský aj košický kraj a po víťazstve v celoštátnej vedecko-technickej súťaži (Festival vedy a techniky 2016) postúpil Filip Gomboš v auguste tohto roku na medzinárodnú prehliadku vedeckých projektov MILSET 2017 v meste Fortaleza v Brazílii. Dojmy z celej cesty a niekoľko zážitkov opisuje Filip v nasledujúcich riadkoch.
 
To ráno bolo výnimočné, lebo som sa zobudil v slovenskom hlavnom meste a uvedomil som si, že konečne nastal deň, keď sa začala moja cesta na MILSET Expo-Sciences International 2017 vo Fortaleze v Brazílii. V sídle AMAVET-u som sa po prvýkrát osobne stretol s pani Ing. G. Kukolovou, ktorá mi už predtým pomáhala s prípravou na cestu. Pokojný nástup vo Viedni trocha skomplikoval Lisabon, kde nám na letisku zmenili nástupnú bránu a následne prílet do Fortalezy bez našej batožiny. Predstavte si, že idete prezentovať svoj projekt i svoju krajinu a všetky potrebné veci máte v kufri, ktorý je niekde 6000 kilometrov od vás. Mrzuté!
 
Priblížil krásy Slovenska 
 
Prvý deň bol pre mňa voľnejší, len som do svojho stánku nalepil oznam „Sorry, my luggage hasn't arrived yet!!!“ a obzeral som si stánky ostatných účastníkov tejto prehliadky vedeckých prác. Medzitým som pripravil aj propagačný plagát Slovenska, ktorý som neskôr aj predviedol na otváracom ceremoniáli. Po polnoci dorazila aj moja batožina, takže ďalšie dva dni som mohol dobehnúť to, čo som zmeškal. Prehliadky sa zúčastnilo vyše 600 študentov z celého sveta. Po hlavnej časti prezentovania našich projektov sa väčšina účastníkov vybrala na veľmi motivačnú prezentáciu o živote prvého Brazílčana vo vesmíre. Potom sme si išli rýchlo zaplávať v Atlantiku spolu s Poliakmi a Slovincami. Na „kultúrnej noci“ sa so svojím programom predstavili zástupcovia 34 krajín sveta. Jedným z nich som bol aj ja. Naše krásy Slovenska som ostatným priblížil krátkou prezentáciou, súčasťou ktorej bol aj folklórny tanec „live“ v mojom podaní.
  
Nasledujúci deň sme mali prehliadku mesta, múzeí, miestnej katedrály a trhoviska. Po ďalšom prezentovaní projektov nasledovala „brazílska noc“ spojená s ochutnávkou typických jedál a diskotékou v brazílskom štýle. V piatok bol už voľný program. Ja som si ho užil v Beach parku, v jednom z najväčších aquaparkov na svete.
 
Na večernom záverečnom ceremoniáli boli všetci účastníci a ich sprievodcovia ocenení. V náš posledný deň sme sa rozlúčili s Atlantikom a mestom a vydali sme sa plní zážitkov na 12-hodinový let domov.
 
Za túto skvelú skúsenosť ďakujem AMAVET-u, mestu Bardejov, Gymnáziu L. Stöckela v Bardejove a hlavne svojmu profesorovi biológie RNDr. Jánovi Klebanovi, PhD. za „ľudskoodborný“ prínos.
 
Získal som perfektnú motiváciu k ďalšej práci.
 
(19:48, J. Kleban, F. Gomboš, foto: F. Gomboš)
 
28.11.2017 08:52
Pridať komentár