Slávnostná imatrikulácia prvákov

989x
24. November 2017

Imatrikulácia prvákov 

Na známosť sa všetkým dáva

táto mimoriadna správa:

Že škôlkari naši milí

sa so škôlkou rozlúčili.

Do školy sa dostali

a v tej škole zostali.

Milí naši prváci

už sú teda školáci.

Nedávno sa len hrali,

či poobede v škôlke spali.

No už chodia do školy,

tam, kde ešte neboli.

Dieťa sa stáva prvákom, ak je zrelý pre inštitúciu - školu. Pod pojmom školská zrelosť (spôsobilosť, pripravenosť) sa rozumie schopnosť dieťaťa prevziať a úspešne plniť požiadavky kladené na jeho osobnosť v začiatočných fázach školského vyučovania. Tieto požiadavky sa vzťahujú na telesnú, intelektuálnu a sociálnu, morálnu stránku osobnosti dieťaťa.

Dňa 16.11.2017 v jedálni ZŠ s MŠ Pod Papierňou 1, Bardejov sa uskutočnila nevšedná udalosť – Pasovanie prvákov. Deň nastal po necelých troch mesiacoch užívania školských lavíc, kedy boli prijatí do žiackeho cechu prváckeho. Ukázali, čo sa v priebehu času v školských laviciach naučili. Podporou im boli rodičia, starí rodičia i súrodenci.

V úvode ich privítali zástupkyňa riaditeľa školy Mgr. Deďová a pán učiteľ Kukľa, ktorý celé podujatie aj moderoval. Podvečer viedol v duchu súťažného kvízu medzi hosťami a žiakmi. Žiaci po prekročení školskej brány pesničkami, básničkami ukázali, ako sa vedia popasovať s písmenkami i číslami. Program obohatili aj naši najmladší, žiaci prípravného ročníka. V krátkom vstupe pod vedením pani učiteľky Gduľovej sa deti pesničkou predviedli ako krásni „Gaštankovia“. Prítomní ich jednotlivé vystúpenia odmeňovali milým úsmevom a potleskom.

Po sľube, ktorý viedla žiačka 8.A triedy Timea Matejová -

My, prváci, sľubujeme,

že sa učiť vzorne budeme,

budeme sa učiť radi

a budeme kamaráti.

Že Vás hnevať nebudeme,

vo všetkom Vás poslúchneme,

po chodbách behať nebudeme,

na obede prázdne taniere odnesieme.

To sľubujeme! –

nasledovala očakávaná chvíľa pasovania prvákov. Priam autentickým imatrikulátorom bol pán učiteľ Soušek, ktorý krásnou farbičkou pasoval jednotlivých prvákov formulkou – „Pasujem Ťa za prváka“. Pani učiteľka Sovičová ako pamiatku na tento neopakovateľný podvečer im odovzdala dekrét, ktorý obsahoval meno prváka a jeho vlastný odtlačok prsta. Dekrét a malý spomienkový darček im budú tento dôležitý okamih v ich škole pripomínať. Už si ich nikto nepomýli so škôlkarmi, už sú to oficiálne školáci a žiaci prvého ročníka ZŠ s MŠ Pod Papierňou.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii tohto podvečera.

Nech sa teda všetkým darí,

nech ich to v tej škole baví.

Nech nám teda slovo dajú

a v tej škole poslúchajú.

Tento prísľub bude veľký

pre všetky pani učiteľky.

(18:33, E. Sovičová, foto: G. Gduľová)

 
Diskusia
Pridať komentár