Spomienka na Andreja Svianteka

974x
28. November 2017
Spomienka na Andreja Svianteka
 
Žiaci prišli na cintorín  
 
V posledných rokoch akoby stále medzi sebou zápasili Pamiatka zosnulých – ľudovo povedané Dušičky a Halloween. Akoby sme nevedeli, či zapáliť sviečku alebo vyrezať tekvicu, či ísť do ticha na cintorín alebo na nejakú halloweenskú párty.
 
Žiaci ZŠ s MŠ Pod Vinbargom sa rozhodli ísť na evanjelický cintorín sv. Anny a uctiť si tých, ktorí sa zaslúžili o náš lepší život a víťazne ukončenie 2. svetovej vojny. Jedným z nich bol Andrej Sviantek, ktorý bol aktívnym organizátorom partizánskeho hnutia v okrese Bardejov. V roku 1939 ho vymenovali za okresného vedúceho komunistickej strany. ÚŠB ho zatkla a odviedla do gestapa do Prešova, kde ho vyšetrovali a týrali. Odtiaľto ho odvliekli do väzenia v Ilave.
 
Po prepustení sa vrátil do Bardejova a nadviazal styky s partizánmi. 6. septembra 1944 za tragických a dodnes neobjasnených okolností padol spolu s ním aj neznámy partizán, ktorý je pochovaný vedľa neho.
 
Tieto miesta by mali byť pre nás všetkých symbolom toho, aby sa takéto udalosti už nikdy nezopakovali. Aby ľudia neriešili svoje problémy so zbraňou v ruke – človek proti človeku. Pripomenutie si aj takejto udalosti a osobnosti, akou bol Andrej Sviantek a neznámy partizán je upozornením na to, že máme odmietať vojnu a násilie ako nástroj na riešenie spoločenských problémov...
(15:54, P. Csuková, V. Cmarová)
 
Diskusia
Pridať komentár