Mladé Bardejovčanky patria k najlepším na Slovensku, na východe dominujú

1763x
29. November 2017
Výborná výchova dievčat
 
Mladé Bardejovčanky spoločne zapózovali 
 
V prvej futbalovej lige žiačok na východe Slovenska mladé dievčatá z Partizána Bardejov po odohratí jesennej časti trónia v čele tabuľky. Z deviatich duelov získali plný počet 27 bodov, impozantné skóre 104:1 hovorí za všetko. Pred druhým Popradom majú Bardejovčanky náskok troch bodov, práve klub spod Tatier prehral v súťaži doposiaľ iba raz – práve s Bardejovom.
 
V siedmom kole zverenkyne trénera Frického na domácej umelej tráve deklasovali Spišskú Novú Ves vysoko 18:0, v súboji o prvé miesto porazili Poprad 5:0 a v záverečnom kole vyhrali v Prešove 9:0. V družstve žiačok pôsobí niekoľko dievčat, ktoré hrávajú už aj za juniorky Partizána.
 
„V kádri máme nové dievčatá, z Košíc prišli Iglódyová a Hronecová a z Fričkoviec Iľková, ktorú sme dlhšie sledovali. Dievčatá hrávali aj za chlapcov, je vidieť kvalitu, taktiež majú dobrú fyzickú stránku. Z celkového kádra žiačok máme štyri dievčatá, ktoré môžu hrať aj za juniorky, v jari by teoreticky mohlo nastupovať až 6-7 dievčat vo vyššej kategórii,“ informuje tréner žiačok Peter Frický.
 
Bardejov aj touto kategóriou potvrdzuje, že patrí k špici na Slovensku, čo sa týka dievčenského a ženského futbalu.
 
„Vidíme to aj na regionálnych výberoch. Osobne si myslím, že najlepšie pracujeme s dievčatami práve my a Vranov nad Topľou. Mám skúsenosť, že aj z iných miest ma oslovili rodičia, že by chceli dať dievčatá do Bardejova. Vidia celkovú robotu, aká sa robí pri ženskom futbale v Bardejove,“ pokračuje Frický.
 
V Bardejove idú krok po kroku jednotnou cestou – od prípravky, cez žiačky, juniorky až po ženy.
 
„Úzko medzi sebou spolupracujeme. Som v kontaktne s trénerom junioriek Matysom, vždy mi povie, čo od dievčat vyžaduje a ja sa snažím na to pripraviť, aby hrali kvalitne nielen za žiačky, ale aj za juniorky. Aby v tíme junioriek boli platné. Rovnaký prechod je od junioriek k ženám.“
 
Nádejné futbalistky majú veľkú motiváciu – veď Bardejov je momentálne najlepším tímom na Slovensku. Ženy v minulej sezóne vyhrali domácu ligu i Slovenský pohár, zahrali si v Lige majstrov a po jesennej časti sú opäť na prvom mieste.
 
„Aj prípravné zápasy s kvalitnými súpermi im ukazujú, kam sa môžu posunúť. Majú tu aj svoje vzory, či už Máriu Mikolajovú, Moniku Havranovú, Maju Dimitrijević alebo Líviu Kuľkovú či Denisu Mochnackú. Sú to ich vzory, ktoré nie sú niekde v zahraničí, ale sú tu, v Bardejove a mladé dievčatá sa s nimi stretávajú. Vidia ich v priamom prenose, v tréningoch i v zápasoch“ informuje Frický.
 
Vysvetľuje tiež, ako do Bardejova mladé futbalistky prichádzajú.
 
„Niektoré dievčatá sme si vytiahli z dedín, kde hrávajú za chlapcov okresnú súťaž. Robíme mnohé turnaje, aj na nich vidíme dievčatá priamo v akcii. Aj to je cesta, ktorou chceme ísť. Chodiť za dievčatami osobne, práve osobný kontakt je najlepší a dá sa ukázať, že máme o dievčatá záujem. Spolupracujeme aj so Základnou školou Bartolomeja Krpelca. Práve dievčatá navštevujúce túto školu majú upravený program tréningov, nakoľko trénujú nielen u nás v klube, ale aj v škole. Do tréningového procesu sme zapracovali aj učiteľku Danku Stolárikovú, ktorá má na starosti gymnastikú časť. V zime plánujeme navštevovať plaváreň, dievčatá potrebujú aj regeneráciu.“
 
Jarná, odvetná časť ligy štartuje v polovici apríla a Bardejovčanky sa predstavia vo Vranove nad Topľou.
(19:32, j)
 
Diskusia
Pridať komentár