Srdce na dlani – spájame medzigeneračné svety

711x
30. November 2017
Srdce na dlani – spájame medzigeneračné svety
 
Deti sa rozhodli potešiť seniorov na Toplianskej ulici 
 
Október sa nesie v znamení „Úcty k starším“ a po mesiaci na starkých akosi zabúdame. Preto sme sa na našej ZŠ s MŠ Pod Vinbargom 1 v Bardejove rozhodli, že na starých rodičov našich žiakov a seniorov z Centra sociálnych služieb – Zariadenie pre seniorov na Toplianskej ulici v Bardejove nezabudneme a spríjemníme im voľné chvíle aj v iných mesiacoch. Vytvorili sme projekt „Srdce na dlani“ a pripravili aktivity, zamerané na prepojenie dvoch svetov, detského a seniorského.
 
Cieľom našich aktivít je rozvíjanie medzigeneračných vzťahov, akceptovanie špecifík rozdielnosti veku, prehlbovanie spolupráce medzi deťmi a staršími, výmena skúseností navzájom, emocionálne prežívanie, vzájomné zbližovanie sa a obdarovanie sa, poskytovanie vzájomnej pomoci a solidarity počas stretnutí, nahrádzanie chýbajúcej lásky a podpory. S naším projektom sme oboznámili Mgr. D. Chanátovú, ktorá má v danom Centre na starosti práve záujmové činnosti a kultúru. Náš návrh prijala s nadšením.
 
Pozrite si fotogalériu: 
 
 
Prvú aktivitu pod názvom „Prednesiem Ti básničku“ zrealizovali v októbri p. vychovávateľky Bc. L. Mačejová a Mgr. S. Kšonžeková, ktoré s deťmi pripravili krásne vystúpenie. Neskôr spoločne kreslili a na záver si zaspievali pieseň „Keď si šťastný“.
 
V novembri žiaci 4.A zabavili seniorov spoločenskými hrami. Vytvorili sa skupinky, kde si zúčastnení merali sily v „Človeče, nehnevaj sa“, hralo sa pexeso, domino, puzzle a rôzne iné hry. Bolo úžasné sledovať, ako malí dokážu vyčariť úsmev na tvári starším, ako sa starší dokážu tešiť, ako sa dokážeme navzájom „obohatiť“ vzájomnou prítomnosťou.
 
Pomaly sa blíži december a deti z našej materskej školy pripravujú prekvapenie pre svojich starých rodičov. Aké? Čoskoro sa dozviete
(10:07, Mgr. A. Želinská)
 
Diskusia
Pridať komentár