Amatérski bedmintonisti v Bardejove už majú prvé kolo za sebou

1247x
05. December 2017
Prvá amatérska liga v bedmintone
 
PALB sa hrá v Športcentre 
 
30. novembra sa skončilo prvé kolo Prvej amatérskej ligy v bedmintone ( PALB ) v Bardejove a od 1. decembra liga pokračuje druhým kolom, označovaným ako K12 – 2017. Po skončení kola, ktoré trvá jeden mesiac a po jeho vyhodnotení liga pokračuje ďalším kolom, ktoré trvá taktiež jeden mesiac.
 
PALB sa hrá v ŠPORTCENTRE Bardejov, v bedmintonovej hale, ktorá svojimi rozmermi spĺňa parametre na extraligové a medzinárodné bedmintonové zápasy. Liga je amatérska a môžu v nej hrať všetci záujemcovia od 15 rokov. Ako nám potvrdil zástupca organizátora ligy, Miro Hečko, počet hráčov je prakticky neobmedzený. Ktokoľvek má záujem hrať PALB, môže sa zaregistrovať do ligy a bude zaradený do hracieho systému od nasledujúceho mesiaca, nakoľko sa nedá meniť rozpis zápasov počas aktuálneho kola.
 
Liga sa hrá pyramídovým spôsobom. V nej sú päťčlenné skupiny, v ktorých hráči hrajú systémom každý s každým. Po skončení kola, najlepší hráč – víťaz skupiny postupuje do vyššie postavenej skupiny, pokiaľ je možnosť postúpiť vyššie. A poslední dvaja zostupujú do nižšie postavenej skupiny v pyramíde. Tak sa dosiahne to, že hráči v skupinách sú voči sebe vyrovnaní.
 
Ligová pyramída má na najvyššom stupni len jednu skupinu, v nižšom stupni dve skupiny, v ďalšom nižšom stupni štyri skupiny a tak ďalej. Keďže v skupine sú 5 hráči a hrajú spolu systémom každý s každým, tak každý jeden hráč za jeden mesiac – ligové kolo odohrá iba 4 zápasy, čo teda vôbec nieje náročné z časového hľadiska. Zároveň PALB nieje agresívna voči hráčom. Teda nie sú určené ligové dni a hracie hodiny. Hráči vo svojej skupine si iba dohodnú termín zápasu a pokiaľ je bedmintonový kurt voľný, zarezervujú si ho a už môžu hrať. Výsledky si sami zapíšu do príslušného formulára, ktorý je na stránke ŠPORTCENTRA.
 
Prvé kolo PALB sa odohralo ako zmiešané kolo, teda muži a ženy hrali spolu. Trvalo od 01.11. do 30.11.2017. Hralo sa v siedmich skupinách a celkom sa odohralo 43 zápasov. Niektorí hráči však pre svoje povinnosti museli z ligy odstúpiť, takže sa neodohralo plánovaných 70 zápasov. Taktiež, niektorým sa nepodarilo nastúpiť na zápas pre chorobu, či inú nepredvídanú povinnosť.
 
Najlepšie skóre za prvé kolo dosiahol Ján Šmilňák 168:60.
 
Počas prvého kola PALB sa ženy a dievčatá rozhodli, že by chceli hrať svoju ligu. To isté žiadali aj niektorí muži, aby sa vytvorili dve ligy, a to PALB 2017 – MUŽI a PALB 2017 – ŽENY. Od decembra 2017 sa hrajú súčasne dve ligy mužská a aj ženská liga.
 
V kole K12 – 2017 MUŽI hrá spolu 31 hráčov, rozdelených do 7 skupín a v kole K12 – 2017 ŽENY hrá spolu 15 žien, ktoré hrajú v 3 skupinách.
 
Všetkým hráčom držíme palce želáme im veľa športových úspechov.
(20:08, MH)
 
Diskusia
Pridať komentár