Rozhľadňa Bardejov Kamenná hora sa dočkala obnovy

2008x
18. December 2017
Panoramatické výhľady na Bardejov a okolie potešia turistov
 
Rozhľadňa medzi Bardejovskými Kúpeľmi a Bardejovom 
 
Novú atrakciu pre turistov dokončujú v týchto dňoch medzi Bardejovskými Kúpeľmi a mestom Bardejov. Na kopci vyrastá drevená rozhľadňa vysoká 9,6 m, z ktorej je vynikajúci výhľad na mesto a okolité lesy. Rozhľadňa Bardejov Kamenná Hora si vyžiada celkové náklady 17 942 eur. Sumou 11 100 eur prispela KOCR Severovýchod Slovenska a zvyšok dofinancuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ Bardejov. Informuje o tom riaditeľ OOCR Radomír Jančošek.
 
,,Rozhľadňa Bardejov Kamenná hora sa stane dominantou dolnej časti Kamennej hory a bude ľahko prístupná po červenej turistickej značke z kúpeľov i Bardejova, pretože je priamo na tejto využívanej turistickej magistrále. V podstate ide o obnovu rozhľadne nad Bardejovom, ktorá tam už v minulosti bola v časti Kamenná hora medzi “Moliterkou” a Bardejovskými Kúpeľmi. Bola však menšia - bol to prístrešok s altánkom. Po dlhom rokovaní s Lesmi SR sa nám podarilo nájsť schodnú cestu a začať realizovať projekt Obnova turistickej rozhľadne nad Bardejovom.
 
Osobitne sa chceme za OOCR poďakovať zhotoviteľom rozhľadne v Soblahove, ktorí tam rovnakú rozhľadňu postavili pred dvomi rokmi a nám postúpili príslušnú dokumentáciu. Ďakujeme autorovi rozhľadne v Soblahove Miroslavovi Mrázikovi, pretože nebyť jeho súhlasu (autorské práva), tak by sme nestihli pripraviť projektovú dokumentáciu (projekt, statický posudok, protipožiarny posudok, geodetické zameranie....) v stanovenom termíne. Ďakujeme aj projektantovi Jánovi Kvasnicovi a statikovi Jaroslavovi Repovi, ktorý nám to všetko upravil na naše podmienky, keďže máme inú nadmorskú výšku,“ konštatoval R.Jančošek.
 
Nenáročná trasa 
 
Dodal, že výlet k rozhľadni je pomerne nenáročnou túrou vhodnou pre rodiny s deťmi i pacientov liečiacich sa v kúpeľoch. Pre túto klientelu bude určite zaujímavé aj samostatné ohnisko s lavičkami, ktoré vznikne mimo rozhľadne, turistické mapy a na 1. podlaží rozhľadne pribudnú aj náučné tabule pre najmenších návštevníkov. Realizátori dúfajú, že táto nová atrakcia ešte viac rozprúdi narastajúcu turistiku v krásnom prírodnom prostredí. Trasu obľubujú i kúpeľní hostia, ktorí sa tu kochajú prírodou a užívajú si neznečistený vzduch, ďaleko od priemyselných centier.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa za posledné dva roky stalo atraktívnou lokalitou pre cykloturistov, bežcov i peších turistov a pre rodinnú turistiku. V tomto roku v októbri v kúpeľoch a ich okolí pribudol v poradí tretí liečivý singletrack, tentoraz určený pre rodiny s deťmi a preto nazývaný aj FAMILY singletrack. Meno dostal, rovnako ako jeden z predchádzajúcich, podľa liečivého prameňa Bardejovských kúpeľov - Lekársky singletrack. Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich trás dosahuje spolu viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch.
Všetky trasy sú už plne funkčné, označené a v súčasnosti už využívané verejnosťou pre cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky. Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 km. Liečivé singletracky by mali priviesť do Bardejovských kúpeľov, a. s., klientelu ktorá bude svoj voľný čas využívať aktívne, či už behom alebo v sedle bicykla. Atraktívnosť kúpeľov pre rodiny s deťmi a malých návštevníkov sa v tomto roku zvýšila. Nielen FAMILY singletrackom, ale aj augustovým otvorením druhej etapy oddychovej a športovej zóny pre deti pred strediskom obchodu a služieb.
 
Počas letnej sezóny navštevuje Bardejovské kúpele, a. s., aj cca dvestotisíc jednodňových návštevníkov, z toho odhadom cca 50 000 detí. Pre deti kúpele každý rok organizujú Deň detí a malými návštevníkmi sú veľmi obľúbené aj Bardejovské kúpeľné dni. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok, ktorý sa koná v auguste v Bardejove. Najlákavejšími destináciami regiónu OOCR „ŠARIŠ“ Bardejov sú Bardejovské kúpele, mesto UNESCO Bardejov a v tomto roku pribudol aj Svidník s Duklou.
(14:10, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár