Dominik Fotta, šéf o. z. Kandelaber: Som obyčajný „Jozef Mak – človek milión”, ktorý sa o niečo snaží

2087x
21. December 2017

Tento článok vyšiel v novinách v čísle 10/2017  

Aby sa čitatelia aktívne zapájali
Je predsedom občianskeho združenia Kandelaber. Živí sa projektovou dokumentáciou v stavebníctve. Trvalé bydlisko má v Kobylách, náhodný okoloidúci ho však môže stretnúť na Vinbargu, v Bratislave, či na Orave. Na tri otázky nám odpovedal Dominik Fotta.

To, že má v logu pamiatku, pod ktorou sa kedysi stínali hlavy, nie je jedinou zvláštnosťou občianskeho združenia Kandelaber. Za zmienku stojí aj fakt, že na čele organizácie stojí jej bezmála najmladší člen. A funguje to. Jak to robíš, Dominik?

(šmich) To ma nenapadlo, že som jeden z najmladších členov. Myslím, že to nie je o veku, skôr o tom, či človek má záujem robiť niečo navyše a meniť to, čo sa mu nepáči – a ideálne ak začne od seba. Kandelaber vznikol ako reakcia na našu potrebu mať kvalitnú súčasnú kultúru v Bardejove. Mal som ten dar a šťastie, že som poznal zaujímavých ľudí, ktorí mali chuť niečo robiť pre rozvoj svojho okolia, mesta a seba samých aj nad rámec svojich povinností.

Kandelaber je vlastne len spojením týchto „dobrovoľníctvachtivích“ ľudí do jednej organizácie, zastrešenej jednou značkou, ktorá zjednodušuje marketingovú komunikáciu. Organizácia ako taká je potrebná aj kvôli formálnym náležitostiam, umožňuje zapájať sa do grantových výziev, či asignácie 2 % z dane, vďaka čomu sme schopní vytvoriť dostatočne silný rozpočet na poháňanie našich kultúrnospoločenských aktivít. Po 3 rokoch fungovania ako oficiálnej organizácie sa nám darí lepšie, než som čakal. A to vďaka skvelému tímu, ktorý stojí viac na funkčnom nastavení procesov, než na osobných vzťahoch. Snažíme sa byť stále profesionálnejší.

Vo virtuálnom svete si známy príklonnosťou k nadmernému užívaniu symbolu mriežky. Čo hovoríš na hashtag #MeToo?

Milan, neviem čo je #MeToo. (myslí to úprimne, pozn. red.) Je pravda, že mám rád sociálne siete a používam ich ako nástroj na zdieľanie názorov a informovanie o veciach, ktoré som sa dozvedel a mohli by nejako ovplyvniť aktivitu mojich priateľov a sledovateľov. Mnohokrát sa mi dostalo pozitívnej spätnej väzby a keď som sa následne stretol s nejakými ľuďmi, rozbehli sme reálnu diskusiu o veciach, ktoré som na Facebook zavesil.

Je to veľmi dobré ak sa to užíva s rozumom. Hashtag („hešteg“) (symbol #) (na PC pravé ALT + X) je nástroj, ktorým dokážeme označiť príspevok na sociálnych sieťach, a potom ho spätne dohľadať, alebo nájsť iné príspevky, označené daným hashtagom.

Príklad: Pozývam čitateľa tohto článku:

Ak sa tí páči tento článok, tak:

1.) odfoť tento článok,

2.) pridaj ho ako príspevok na socialnu sieť, napíš k nemu svoj názor a na konci pridaj hashtag #MamRadKandelaber,

3.) uverejni to na sociálnej sieti (nastavenie súkromia „verejné“).

My si tento hashtag na konci mesiaca dáme do vyhľadávača na Facebooku a dopátrame sa ku všetkým príspevkom, ktoré kto kedy na Facebooku s týmto hashtagom uverejnil.

V Bardejovskej „subkultúrnej“ bubline si rešpektovanou osobnosťou. Ako sa s tým vyrovnávaš a čo by si odkázal svojim fanúšikom?

(šmich) Ako Milan, týmto ma bavíš. Nie som rešpektovanou osobnosťou, som obyčajný „Jozef Mak – človek milión“, ktorý sa o niečo snaží a niekedy svojou aktivitou skôr znepríjemňuje pohodlie svojmu okoliu.

A čo by som rád odkázal čitateľom? Aby sme nenechávali veci len tak byť, ale aktívne sa zapájali do diania v meste a vlastnom okolí. Ak ťa trápi neporiadok, uprac ho, ak ťa trápi nedostatok informácií, hľadaj ich. Nevyhovárajme sa na vyššie sily a niečo abstraktné. Alibizmus nám nepomôže.

A hlavne, sila je v spoločenstve. Preto aj my ako Kandelaber sa neuzatvárame a veľmi radi privítame nových spolupracovníkov. Ak sa niekto chce stať súčasťou nášho tímu, treba písať na info@kandelaber.sk. Jediné, čo očakávame, je chuť niečo robiť. Nemusí to byť nič konkrétne, hlavne nech to je úprimné a odhodlané. Na veku nezáleží.

(15:41, M. Škorupa, člen o.z. Kandelaber)

 
Diskusia
Pridať komentár