Ľudia v Bardejove na ulici neskončia, škola každému našla ubytovanie

2492x
23. December 2017

Tento článok vyšiel v novinách v čísle 11/2017  

Škola sa o ubytovaných postarala
Ubytovňa pri HA J. Andraščíka 

V posledných dňoch médiami prebehla informácia o vysťahovaní ľudí z turistickej ubytovne pri Hotelovej akadémii Jána Andraščíka v Bardejove. Malo sa tak stať iba niekoľko dní pred Vianocami. Zisťovali sme, aká je momentálna situácia a či naozaj vedenie školy plánovalo ubytovaných poslať na ulicu.

Turistická ubytovňa už niekoľko rokov poskytuje svoje služby širokej verejnosti. Počas letných mesiacov je poväčšine plne obsadená, horšie je to v mesiacoch zimných, kedy sa vyprázdňuje a ostáva na nej len niekoľko ubytovaných.

Zlá ekonomická situácia

„Ekonomickou situáciou ubytovne v zimných mesiacoch sme sa začali zaoberať, v októbri sme sa rozhodli nastaviť ekonomické riešenie, aby sme neboli v strate. Škola je príspevková organizácia a nemôže robiť stratové činnosti. Od januára počítame so zníženým príspevkom od zriaďovateľa vzhľadom na nižší počet žiakov. Práve v zimných mesiacoch poplatok ubytovaných nevykrýva náklady na prevádzku, čo sa týka energií, tepla, vody, čistiacich prostriedkov, miezd pre vrátničky. Ubytovaným ľuďom k 31.12.2017 končili zmluvy a tak sme sa rozhodli, že im ich nepredĺžime,“ informuje riaditeľka školy Eva Čajková.

 
Interpretované to však bolo tak, že ľudí chceme do Vianoc vyhodiť, čo vôbec nie je pravda 
 

Ubytovaní najprv platili 90 eur, od októbra 120. Od pätnásteho decembra škola počítala, že na ubytovni budú len šiesti ľudia, čo by bolo pre ňu stratové. Rozhodla sa preto, že od januára nepredĺži zmluvy. „Pripravili sme interný materiál pre vrátničky, ktoré mali informovať ubytovaných, že na ubytovni budú môcť ostať len do konca decembra, pokiaľ majú zmluvy a že nové zmluvy už nebudú uzatvorené. Nešťastným sa stalo to, že tento list sa dostal aj k ubytovaným. Bolo na ňom napísané, aby si hľadali ubytovanie do 22.12., lebo medzi sviatkami nájsť novú strechu nad hlavou bude veľký problém. Interpretované to však bolo tak, že ľudí chceme do Vianoc vyhodiť, čo vôbec nie je pravda,“ pokračuje Čajková.

Na ubytovni v polovici decembra bolo šesť ľudí, ktorým vedenie školy pomohlo nájsť nové ubytovanie. V spolupráci s domovom dôchodcov či s mestským úradom sa podarilo ľudí presťahovať.

Každému pomohli nájsť ubytovanie

„Dôchodcov sme dostali do sociálnych zariadení, komunikovali sme s mestom, dvaja si našli vlastný byt, o jedného sa postará bývalý zamestnávateľ, ktorý ho u nás ubytoval a z toho dôvodu cítil zodpovednosť voči škole. Iba s jedným bol väčší problém s komunikáciou, keďže bol neprispôsobivý a na ubytovňu sa vracal v neskorých nočných hodinách častokrát pod vplyvom alkoholu. Všetci však do 22.12. budú mať nový domov,“ dodáva riaditeľka školy, podľa ktorej aj ona musela z ekonomických dôvodov prepúšťať zamestnancov.

Vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja Karol Lacko nám poskytol stanovisko, v ktorom dáva za pravdu riaditeľke školy, E. Čajkovej. „Štrnásteho decembra som preveril podnet, ktorý bol daný na riaditeľku a reagoval som na citáciu v médiách. Konštatujem, že riaditeľka nič neporušila. Vydala interný doklad, ktorý mal upozorňovať, že nájomná zmluva končí 31.12. Našli sa aj takí, ktorí z toho urobili veľké haló. Prepustila desať zamestnancov, snažila sa im vysvetliť situáciu, že by bolo dobré, aby od toho 22.12. už bola ubytovňa voľná. No nebolo pochopenie zo strany nájomníkov a riaditeľka netrvá na tom, že musia 22.12. opustiť ubytovňu.“

Ján Leňo 

J. Leňo: Prístup bol dobrý

Na ubytovni sme stretli aj dôchodcu Jána Leňa, ktorého sme sa opýtali, aká je momentálna situácia (15.12.) s ním i s ostatnými ubytovanými. „Na ubytovni som jedenásť rokov. Keď sme teraz dostali papiere, každý si hľadal iné ubytovanie. Mne prispievala sociálka, podnájom je v Bardejove drahý. Bol som odkázaný na pomoc. No hľadali mi nové ubytovanie, riešili, akou cestou by sa mi dalo pomôcť. Pokúšali sa zohnať ubytovanie. Pôjdem do mestského bytu, sprostredkovali mi to. Prístup ku mne bol dobrý, zachovali sa správne, venovali sa tomu, zháňali mi ubytovanie. Škola mi s tým pomohla. Vraj že našli aj iným ubytovanie, príjemne som prekvapený vedením školy.“

(16:02, red)
 
Diskusia
Pridať komentár