Kaplán z Vinbargu M. Sejka: Boh klope na dvere tvojho srdca

2008x
23. December 2017
Tento článok vyšiel v novinách v čísle 11/2017 
Predvianočné zamyslenie
 
Predo dvermi sú najkrajšie sviatky roka – Vianoce. Každý z nás sa teší na tie okami­hy, kedy spoločne v kruhu rodiny zasadne ku štedrovečernému stolu a zažije tú jedinečnú atmosféru nazvanú aj čaro Vianoc.
 
Už ste sa zamýšľali nad tým, prečo slávime Vianoce – sviatky narodenia Ježiša Krista? Ježiš, pravý Boh, prichádza na tento svet, aby sa stal súčasťou nášho života. Znova si môžeme uvedomiť veľkosť Jeho lásky k nám, že aj napriek našim nedokonalostiach sme stále vzácni, chcení a milo­vaní. On nás nikdy neopustí. Z toho všetkého nám vyplýva, že život kresťana by mal byť naplnený Bohom. A to je pravda.
 
Keď sa pozrieme každý na svoj vlastný život, dôjdeme k záveru, že nie vždy je tomu tak. Preto Boh prichádza na tento svet ako malé dieťa, aby pomohol každému jednému z nás žiť život skutočného kresťana. On nás svojím životom učí láske, lebo On je opravdivá Lás­ka. Celoročný zhon, nervozita a k tomu pred­vianočné nakupovanie vnáša do našich sŕdc nepokoj. Myslíme si, že ak naplníme stoly našich domovov množstvom jedla a pod stromčekom nájdeme darčeky od výmys­lu sveta, vtedy budeme skutočne šťastní a spokojní, vtedy budú opravdivé Vianoce. Ale to je omyl.
 
Neochota deliť sa s tým, čo máme
 
Môžeme mať všetko, ale ak novonarodený Ježiš Kristus nebude súčasťou nášho živo­ta, našej rodiny, nikdy nenájdeme skutočné šťastie, nikdy nebudeme spokojní s tým, čo máme. Túžba po pozemskom bohatstve spôsobuje neochotu deliť sa s tým, čo máme. Stále sa zháňame za rozličnými vecami a aj keď nie sú potrebné pre náš život, musíme ich mať, pretože reklama nám to neustále nanucuje a presviedča nás, že sa bez nich nezaobídeme. Neviem, či ste sa už zamýšľali nad sku­točným bohatstvom, ktoré môžeme mať hneď teraz. Stačí len kladne odpovedať na Jeho pozvanie. Tým bohatstvom je prítom­nosť Ježiša Krista v tvojom živote.
 
Hľa, stojím pri dverách a klopem
 
Napomôže nám k tomu aj táto slovná hračka BOHATÝ = BOH A TY. On klope každý deň na dvere tvojho srdca, ako sa to píše aj v knihe Zjavenie svätého apoštola Jána: „Hľa, stojím pri dverách a klopem. Kto počúvne môj hlas a otvorí dvere, k tomu vojdem a budem s ním večerať a on so mnou“(Zjv 3,20).
 
Štedrá večera má byť radostným očakávaním Ježiša Krista, ktorý túži byť súčasťou tvojej rodiny. Nielen na jeden večer, na jeden deň, či len v období Vianoc ale počas každého jedného dňa tvojho života. Nie je to úžasné? Otázkou je - veríš tomu, že Boh môže zmeniť tvoj doterajší život a urobiť z neho život plný dobrodružstva, ktorý nekončí ani smrťou, ale pokračuje naďalej vo večnosti s Ním?
 
Možno sa nám to z nášho ľudského hľadiska zdá ako nemožné, ale Bohu je všetko možné. Stačí mu dôverovať a spoliehať sa na Neho vo všetkom. Zdá sa ti to ťažké? Ak nie si zamilovaný do Krista, tak potom áno – je to ťažké. Preto je potrebné nanovo sa zami­lovať do Krista, čo spôsobí, že tvoja dôvera v Neho začne postupne rásť - začneš bu­dovať svoj vzťah s Ježišom Kristom. Čo je k tomu potrebné? Nájsť si čas na každoden­nú modlitbu, čítanie Božieho Slova...
 
“Človek s mŕtvou vierou hľadá dôvody. Vzťah s Bohom mu nič nehovorí a každoročná zvyklosť, tradícia ho už začína unavovať, preto vyhľadáva senzácie a vsúva do Vianoc prvky, ktoré s kresťanstvom nemajú nič spoločné.” MAROŠ SEJKA
 
Neboj sa pristupovať k sviatostiam a byť pravidelne účastný na svätej liturgii. Nie je to nič ťažké. Človek, ktorý je zamilovaný, je schopný urobiť čokoľvek pre svoju milovanú osobu; kresťan, ktorý je zamilovaný do Ježiša Krista, túži po stretnutí s Ním, či už v modlit­be alebo pri svätej liturgii.
 
Istotne si povieš – nemám čas alebo nechce sa mi, ale to nie je dôvod, ktorý by ti zabraňoval budovať s Ním vzťah. Ako sa aj hovorí: „Kto chce hľadá spôsoby a kto nechce hľadá dôvody.“A čo ty? Hľadáš spôsoby alebo dôvody? Prv ako si odpovieš na túto otázku, odpovedzme si, aká je naša viera. Viera, ktorá je založená iba na tradícií a zvykoch – ináč povedané mŕtva viera alebo viera založená na vzťahu s Bohom, čiže živá viera.
 
Aby si to Santa všimol...
 
Človek s mŕtvou vierou hľadá dôvody. Vzťah s Bohom mu nič nehovorí a každoročná zvyklosť, tradícia ho už začína unavovať, preto vyhľadáva senzácie a vsúva do Vianoc prvky, ktoré s kresťanstvom nemajú nič spoločné. Upriamiť sa len na výzdobu stromčeka a svojho obydlia, aby si to Santa v červenom kožuchu všimol a priniesol pod stromček to čo chceme, stráca pravú pointu Vianoc.
 
Človeka so živou vierou Vianoce nikdy ne­začnú unavovať. Prečo? Pretože Boh nie je nudný, ale ako som už spomínal; život s Ním je plný dobrodružstva. S Ním môžeš každoročne prežiť tie najkrajšie Vianoce a nikdy to nebudeš ľutovať. Čas strávený v chráme bude pre teba obohatením a nie stratou času.
 
Rozvíjať a budovať vzťah s Bohom
Skúsenosť mojich známych ale aj moja osobná so živým Bohom potvrdzuje tieto napísané slová. Je to skutočnosť, realita, ktorú môžeš zažiť aj ty. Aj napriek svojej sla­bosti a hriešnosti môžeš rozvíjať a budovať svoj vzťah s Bohom. On ti vo sviatosti zmie­renia odpúšťa všetky tvoje hriechy a dáva ti silu kráčať po ceste lásky – byť vnímavý na potreby blížnych a pomáhať im.
 
Obnoviť zanedbaný vzťah s Ježišom
 
Sviatky narodenia Ježiša Krista sú príleži­tosťou znovu obnoviť svoj zanedbaný vzťah s Ježišom. Ako využiješ túto príležitosť? Premrháš ju alebo využiješ naplno? Nech tieto Vianoce 2017 sú pre teba a tvojich blížnych tými najkrajšími. Veď už poznáme pravý zmysel a hodnotu týchto sviatkov.
Všetkým Vám prajem požehnané a milosti­plné sviatky Narodenia nášho Pána, Boha a Spasiteľa Ježiša Krista.
Christos raždajetsja!
(19:15, M. Sejka) 
Diskusia
Pridať komentár