Detský čin roka 2017 – ocenenie Anny Bondarenko z Bardejova

1188x
28. December 2017
Ocenenie Anny Bondarenko za víťazstvo v kategórii Záchrana ľudského života
 
Jedným z originálnych a jedinečných projektov v našej republike, ktorého hlavnými aktérmi sú deti, je bezpochyby projekt Detský čin roka. Motivuje deti, aby sa snažili konať dobré skutky, pomáhali nielen ľuďom, ale aj zvieratkám či prírode, aby si uvedomili, že konať dobro a pomáhať si navzájom je v živote veľmi dôležité, lebo každý z nás sa môže ocitnúť v núdzi. Skutky, ktoré vykonali, naozaj stoja za to, aby boli medializované, lebo sú príkladom pre všetkých. Nielen pre tých mladších, ale i nás, dospelých.
 
Aj tento ročník projektu ukázal, že máme medzi sebou skutočných malých hrdinov. Podstatou projektu je, že deti píšu vo svojich príbehoch o dobrých skutkoch, ktoré vykonali. Porota Detského činu roka vyberie 35 príbehov, ktoré najviac zaujali. Príbehy sú zatriedené do týchto kategórií: Záchrana ľudského života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad. O víťazoch jednotlivých kategórií už rozhodujú deti z celého Slovenska v jednotlivých školách, ktoré sa do projektu zapoja.
 
Tento rok porota musela vyberať približne z 5000 príbehov. Veľmi nás teší, že v kategórii Záchrana ľudského života žiaci zo ZŠ na Wolkerovej ulici získali ocenenie už druhý rok za sebou. V minulom roku Samko Bezák pomohol zachrániť život svojmu dedkovi. Teraz sa o život svojej mamičky obávala Anna Bondarenko. Privolala jej pomoc, keď odpadla, za tento čin získala podporu detskej poroty. Anna vo svojom príbehu píše:
 
„Niekedy začiatkom školského roka som zažila veľmi nepríjemnú skúsenosť. Večer som písala domáce úlohy do školy a potrebovala som sa poradiť s mamkou, pretože som si nebola istá, či mi vyšiel dobrý výsledok. Otec bol na služobnej ceste, preto som sa nemala s kým poradiť okrem mamy. Prišla som za ňou a zdalo sa mi divné, že leží v tme, akoby spala a pri tom bolo celkom skoro. Opýtala som sa, či je v pohode a mamka mi odpovedala, že ju iba bolí hlava, pretože má vysoký tlak. Opýtala som sa, či jej treba niečo doniesť, alebo či potrebuje nejakú inú pomoc. Mamka ma poprosila, aby som ju odprevadila do kúpeľne, pretože jej bolo na vracanie a chcela si opláchnuť tvár studenou vodou. Keď si mamka opláchla tvár, zrazu odpadla. Strašne som sa zľakla, ale snažila som sa jej nejako pomôcť a na to som potrebovala chladnú hlavu. Ako – tak som ju pridŕžala, aby nespadla, lenže nebola som dosť silná, a preto som ju chcela položiť na zem. Trošku som sa prepočítala a omylom som ju udrela hlavou o podlahu. Lenže mám pocit, že iba vďaka tomu sa prebrala. Hneď ako sa mamka prebrala, zbehla som po mobil a zavolala záchranku. Kým sme na ňu čakali, pomohla som mamke do obývačky a posadila ju na gauč. Asi o 5-10 min. prišla záchranka, zmerali mamke tlak a povedali, že si ju musia zobrať, pretože tlak má naozaj vysoký. Mamka nás najprv nechcela nechať samých, ale presvedčila som ju, že my budeme v pohode a budeme radi, ak aj ona bude v dobrých rukách. Ráno sa mamka vrátila a už jej bolo lepšie. Som rada, že som dokázala zachovať chladnú hlavu a privolať pomoc.“
 
 
Víťazí kategórií Detský čin roka 2017 
 
Anna bola v čase, keď sa príbeh stal, žiačkou 7.ročníka. Teraz je ôsmačka a detská porota jej dopriala víťazstvo. Ocenenie Detský čin roka 2017 si prevzala osobne v Bratislave. My jej, samozrejme, všetci blahoželáme a sme na ňu za jej uvážené konanie právom hrdí.
(14:33, Mgr. G. Juričová, foto: FB Detský čin roka)
 
Diskusia
Pridať komentár