Ako sa pripraviť na daňové priznanie, radí S. Galová

1132x
28. December 2017
Tento článok vyšiel v novinách v čísle 10/2017  
Ako sa pripraviť na daňové priznanie
 
O chvíľu je nový rok a všetky malé, stredné a aj veľké firmy, či už sú to živnostníci alebo právnické osoby, budú riešiť klasický ekonomický problém. Aký majú hospodársky výsledok za predchádzajúci rok a čo s ním.
 
Celým mojím dospelým životom sa prelí­na práca s účtovníctvom. Pracovala som vo viacerých firmách, ktoré mali rôzne spôsoby prípravy na ukončovanie roka a hospodárske­ho výsledku. V posledných rokoch už sama pripravujem svojim klientom tieto podklady.
 
Hospodársky výsledok (HV) je v podstate rozdiel výnosov a nákladov pri právnickej osobe, ktorá vedie podvojné účtovníctvo a rozdiel medzi príjmami a výdavkami pri živnostníkoch (SZČO), ktorí vedú jednoduché účtovníctvo. HV môže byť kladný – zisk, ale­bo záporný – strata. Výsledok hospodárenia zistený z riadne vedeného účtovníctva sa upravuje na základ dane pomocou tzv. pripočítateľných alebo odpočítateľných položiek.
 
Ako na to
 
Ideálne je, ak si podnikateľ stanový pracovný cieľ na daný rok, teda to, čo chce dosiahnuť
- rozšírenie výroby
- nákup nového zariadenia
- získanie nových klientov
- zvýšenie obratu predaja svojich služieb
- rozšírenie podnikateľských činnosti a pod.
 
Na základe toho si môže naplánovať a roz­vrhnúť nielen financie, ktoré na to potrebuje, ale aj náklady s tým spojené. Hospodársky výsledok by si mal sledovať priebežne počas celého roka - mesačne alebo kvartálne. Hlavné je si to nenechávať až na termín po­dania daňového priznania.
 
Podnikatelia si pri svojej hlavnej činnosti ťažko vyčleňujú svoj čas aj na ekonomické potreby svojej firmy. Je pochopiteľné, že ak chcem dosiahnuť úspech, zameriavam sa na svoju prácu a nestíham sledovať všetky zmeny v zákonoch, ktorých je naozaj čoraz viac. Z tohto dôvodu, by som vám chcela pri­pomenúť niektoré základné zmeny, ktoré sa týkajú roka 2017.
 
Daňová licencia sa počnúc zdaňovacím ob­dobím 2018 platiť už nebude
 
Zrušenie daňovej licencie priniesla nove­la zákona o dani z príjmov č. 341/2016 Z.z. Pri podaní daňového priznania v roku 2018 za zdaňovacie obdobie 2017 – vrá­tane hospodárskeho roka so začiatkom v kalendárnom roku 2017, sa daňová licencia bude ešte platiť.
 
To znamená, že prvýkrát nebudú mať právnické osoby povinnosť platiť daňovú li­cenciu v roku 2019 za zdaňovacie obdobie kalendárneho roku 2018.Ak daňovník k poslednému dňu zdaňovacie­ho obdobia nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH) a dosiahne ročný obrat ne­prevyšujúci 500 000 eur, platí DL vo výške 480 eur. Ak daňovník k poslednému dňu zdaňova­cieho obdobia je platiteľom DPH a dosiahne ročný obrat neprevyšujúci 500 000 eur, platí DL vo výške 960 eur. Ak daňovník k poslednému dňu zdaňovacie­ho obdobia dosiahne ročný obrat prevyšujúci 500 000 eur bez ohľadu na skutočnosť, či je alebo nie je platiteľom DPH, platí DL vo výške 2 880 eur.
U daňovníka – právnickej osoby, u ktorého priemerný evidenčný počet zamestnancov vo fyzických osobách so zdravotným pos­tihnutím za zdaňovacie obdobie je najmenej 20% z celkového priemerného počtu zamest­nancov vo fyzických osobách sa výška DL znižuje na polovicu. Od 01.01.2017 dochádza k zníženiu sadzby dane z príjmov právnických osôb z 22% na 21%. Znížená sadzba dane sa použije prvýkrát za zdaňovacie obdobie od 01.01.2017. Od roku 2017 sa zvýšila percentuálna sadzba paušálnych výdavkov zo 40% na 60% z úhrnu príjmov. Ročný limit sumy paušálnych vý­davkov sa zvýšil z 5040 eur na 20 000 eur.
 
Súčasne sa zrušil mesačný limit (420 eur), ak podnikateľ (SZČO) uplatňuje paušálne výdavky a podniká len časť zdaňovacieho obdobia. Maximálny ročný limit paušálnych výdavkov vo výške 20 000 eur môžu uplatniť daňovníci, ktorí budú podnikať celý rok 2017, ako aj daňovníci, ktorí budú podnikať len jeho časť.
 
Ešte jedna výrazná zmena v roku 2018, ktorá sa týka všetkých daňových subjektov
 
Rozšírenie elektronickej komunikácie Novelou daňového poriadku s účinnosťou od 1.1.2018 sa v zákone č. 563/2009 Z.z. v § 14 ods. 1 písm. a) a písm. d.) doplnili ustanovenia o ďalšie osoby na elektronickú komunikáciu. To znamená, že od 1.1.2018 sa rozšíri okruh elektronicky komunikujúcich o právnické osoby zapísané v obchodnom, registri a ich zástupcov a od 1.7.2018 fyzické oso­by – podnikateľov registrovaných pre daň z príjmov a ich zástupcov.
 
Právnické osoby:
Formy elektronickej komu­nikácie: Fyzická alebo právnická osoba môže elektronicky odosielať dokumenty finančnej správe troma spôsobmi - aktivovaného kvalifikovaného elektronického podpisu (KEP), - aktivovanej eID karty (občianskeho preukazu s čipom), - prostredníctvom dohody (dohoda sa uzatvára s daňovým úradom podľa 13 ods. 5 zákona č. 563/2009 Z. z.). Po 1.1.2018 právnické osoby nebudú mať možnosť s daňovým úradom uzatvoriť do­hodu. Túto možnosť po novele daňového po­riadku budú mať už len fyzické osoby.
 
Fyzické osoby:
1. Povinnosť komunikovať elektronicky od 1.7.2018 sa bude týkať fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi podľa § 2 ods. 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z.n.p., registrovanými pre daň z príjmov podľa § 49a zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Ide o daňové subjekty, ktoré majú príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.
2. Fyzické osoby registrované pre daň z príjmov iba z dôvodu prenájmu nehnuteľnosti podľa § 6 ods. 3, ( t. j. prenájom nie je živnosťou), nebudú povinné komu­nikovať elektronicky.
 
Tak ako som v úvode uviedla, hlavné je plánovanie a príprava na daňové priznania. Dúfam, že Vám tieto informácie pomôžu správne sa rozhodnúť ak nie už pre tento rok, tak aspoň pre nasledujúci.
(16:30, S. Galová) 
 
Diskusia
Pridať komentár