Obec Osikov sa v minulosti volala aj Ossíková či Ošikov

2250x
03. Január 2018
Názov je odvodený od porastu osík pozdĺž miestneho potoka
 
Osikov leží na východnom úpätí pohoria Čergov v juhozápadnej časti Bartošovskej kotliny. Najstaršia známa písomná správa o obci pochádza z listiny z roku 1296 vo forme Osikó, čo znamená, že obec existovala už minimálne v polovici 13. storočia. V priebehu dejín si zachovala svoj názov takmer v nezmenenej podobe - 1372 Osikov, 1808 Ossíková, 1920 Ošikov, 1927 Osikov.
 
V období stredoveku bola uvádzaná pod názvom Osikó, čo vnímame ako zmaďarizovanú formu názvu Osikov. Toto pomenovanie s veľkou pravdepodobnosťou je odvodené od porastu osík pozdĺž miestneho potoka.
 
Pôvodní osadníci podľa dostupných zdrojov mali pôvod v západných končinách a v susednom Poľsku, ktorých vtedajšie panstvo potrebovalo k spracovaniu dreva v miestnych lesoch. Od 14. storočia vlastnili obec Perényiovci, ktorých neskôr vystriedali Zápoľskí, Lobockí a Forgáčovci. V 16. storočí bola súčasťou Hertníckeho panstva.
 
Dominantu obce tvorí rímskokatolícky kostol sv. Michala archanjela z roku 1612, ktorý dal postaviť gróf Žigmund Forgách v renesančnom slohu.
 
Pamiatky obce
 
V obci Osikov je pozoruhodný renesančný kostol, postavený roku 1612, s „husitskou" vežou, s ukončením veže tzv. lastovičím chvostom - štítovou atikou. V interiéri môžete nájsť renesančný kalich z roku 1545. Obec patrila šľachticom z Perína. Uchovávané sú kaplnky, božie muky, cintoríny, ale aj miestne sýpance, humná, či pivnice dotvárajúce kolorit obce i regiónu.
 
Infraštruktúra
 
Obec je plne plynofikovaná, je napojená na verejný vodovod, rozšírenie (v rámci Čergovského skupinového vodovodu), kanalizáciu so spoločnou čistiarňou odpadových vôd (aj susedná obec Fričkovce), má zrekonštruované verejné osvetlenie a obecný rozhlas, perspektívnou sa javí oblasť využitia lesnej i poľnohospodárskej biomasy ako potenciálne obnoviteľné zdroje energií.
 
Aktivity obce
 
Miestny potok je pravidelne čistený, pričom o jeho čistotu sa starajú aj občania popri svojich domoch, v obci je vybudovaný verejný vodovod, plynofikácia, kanalizácia s napojením na spoločnú čistiareň, odpadových vôd (aj obec Fričkovce), na území obce nie sú registrované nepovolené skládky odpadov, komunálny odpad zneškodňovaný mimo jej kataster na Skládku odpadov v Bartošovciach.
(11:09, osikov.sk)
Diskusia
Pridať komentár