Čo si treba v Bardejove pozrieť

1477x
04. Január 2018

Čo si treba v Bardejove pozrieť

Rozmýšľam, kde sa tu dá lyžovať. Pravdu poviem, lyžiari nepatria k našim hosťom. A mám preto plné pochopenie. Veď najbližší kopec, ktorý z okien izieb penziónu vidno, je Magura a tá sa ešte (čuduj sa svete) hrdí tým, že má ešte stromy. Baliť si lyže do Bardejova teda možno nie je priorita tunajších turistov, ale...

...ak sa ocitnete v Bardejove a ráno na vás čaká snehová nádieľka a vy dostanete neprekonateľné nutkanie sa ísť aspoň posánkovať a skotúľať sa dole zasneženým kopcom, sú tu miesta, kde sa to dá. Alebo dalo? Je ťažké byť vlekárom v dnešnej dobe, zimy nie sú, čo bývali. Pri celosezónnom umelom zasnežovaní by dosiahnuť zisk znamenalo žiadať za lístok na vlek takú sumu peňazí, ktorú by tunajší národ odudral vyberaným slovníkom. Jasné, vlekári to vzdali a nelyžuje sa už od minuloročnej sezóny ani na Regetovke, ani na Hute. Ale stará dobrá Makovica ešte hrdinsky bojuje s klimatickými podmienkami. Normálne, ľudsky to majú vysvetlené na ich stránkach - www.makovica.sk (áno, tá Makovica, kde som vás v lete posielala kúpať sa).

Takže dajme tomu, že máme sneh, máme náladu, máme partiu, svetre s nórskym vzorom nahodené, Last Christmas hrá odušu spasenú, ideme na svahy Nižnej Polianky. Lyže si požičajte tu: http://www.skiservis.sk/pozicovna.p.... Pár jázd na 950 m zjazdovke, nohy sa trasú, nos má tú nenávidenú farbu semafora (zelená to nebude), chce to čaj. Nie. Chce to čaj s rumom. Nie! Chce to rum s čajom. Ste na východe, treba sa aklimatizovať:-)) . Bufet na Polianke treba vyskúšať.

My vám zatiaľ v penzióne rozkúrime oheň v krbe, vyhrejeme izbičky, pripravíme horúci punč a deky, aby po vašom návrate na vás čakala ozajstná pohoda pod dekou. Knižky, spoločenské hry a krížovky sa vtedy hrajú parádne.

No, ale čo ak na Polianke sneh nie je? Je tam teplo, zasnežovať nemá zmysel. Nuž vtedy treba vyraziť iným smerom. Smerom do Poľska. Máme tú výhodu, že hranica s Poľskom je ozaj cobydub. Vyššie položené miesta ako Krynica a Tylicz zaručujú, že sneh sa udrží, aj keď nie je práve mrazivý deň. Na recepcii vám poradíme čo a ako.

Ak na poľsky hovoriacich nemáte náladu, tak ostaňte v Bardejove a namiesto lyžiarok si obujte korčule. Zimný štadión ponúka verejné korčuľovanie za 1 EUR/ 1 hod. vo vybrané dni.

Pre milovníkov behu na lyžiach sú v prípade priaznivých snehových podmienok pripravené turistické bežecké trate. Odporúčam klasiku: Kúpeľná stopa zdravia.

KLÚ Družba - Ostra hôrka - vyhliadka Zborovský hrad - červ. zn. nad Troma studničkami - sedlo Čerešňa - vyhliadka Bardejov - Bardejovské Kúpele.

Dĺžka: 11,5 km Prevýšenie : 365 m Náročnosť: ľahká.

Trasa začína a končí v Bardejovských Kúpeľoch, ktoré lesnými chodníkmi a cestičkami takmer celé obchádza. Prvá polovica má stúpajúci charakter, druhá klesajúci. Trasa na krátkom úseku prechádza po Lesníckom náučnom chodníku Čierna mláka, okolo drevenej vyhliadky na Zborovský hrad. Okrem tohto výhľadu trasa poskytuje aj pekný panoramatický pohľad na celý Bardejov.

Tak všetko z mojej strany na túto tému. Alebo po našomu: "Šicko z mojej strany."

Zime zdar!

(10:12, Penzión Magura)

 
Diskusia
Pridať komentár