Vianoce začínajú sláviť už aj pravoslávni veriaci

1872x
05. Január 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
 
Bohočlovek Isus Christos
 
Pravoslávny duchovný Ivo Petrovaj 
 
Ústredným bodom týchto sviatkov je oslava príchodu Spasiteľa na tento svet. Boh vo svojej láske k ľudskému rodu poslal svojho jediného Syna, aby ľuďom pomohol nájsť správny smer v ich putovaní životom na tomto svete. Ak sa pozrieme na his­torickú situáciu a priestor, do ktorého sa Spasiteľ narodil, zistíme, že židovský národ, Bohom vyvolený, bol od Svojho Stvoriteľa už veľmi vzdialený a pohanský svet mal svoje kamenné, nemé modly.
 
A práve do tohto sveta sa narodil niekto veľmi neobvyklý – Bohočlovek Isus Chris­tos. Z mytológie poznáme polobohov a iné podobné bytosti, ale Christos je 100 percentný Boh a pritom zároveň 100 percentný človek, niečo úplne iné. Boh prijal telo, hovorí apoštol Pavol. Boh sa stal človekom, aby sa človek mohol stať bohom. Boh sa stal človekom, aby prešiel tou cestou, ktorou má prejsť človek k Nemu.
 
Čo je ale pre Boha cestou zostúpenia a poníženia, je pre človeka cestou výstupu a povýšenia. A to je základom tohto sviatku, počiatok ľudského výstupu do Kráľovstva Nebeského, počiatok spasenia tohto sveta.
 
O sláveni sviatku Narodenia Isusa Christa (Vianoce) hovoria už svätí apoštoli vo svojich ustanoveniach: „Dodržujte bratia dni sviatočné, medzi prvými aj sviatok Narodenia Pána Isusa Christa, ktorý oslavujte v 25. deň v 10. mesiac od marca“ (v minulosti sa nový rok začínal v marci a nie v januári ako teraz v súčasnosti). Som presvedčený, že tento sviatok sa v minulosti slávil určite iba v tej duchovnej atmosfére, darčeky a podobné veci sú výdobytkom súčasného sekularizo­vaného sveta, ktorý sa snaží prebiť ducha sviatku duchom materiálneho blahobytu a tak postupne vytlačiť Boha a Jeho Cirkev na perifériu ľudského života.
 
Dnes je to iba o bohatom stole a darčekoch. Nehovorím, že darčeky sú zlé, veď aj my si ich v rodine dávame, ale všetko v zdravej miere. Čo je najviac smutné je, keď vidím v televízii reklamu, kde je „vianočný“ stôl plný nepôstnych jedál prezentovaný ako naša tradícia. Je to úplne zle! Veď tradícia a hlavne sv. Tradícia ako jeden z dvoch prameňov Cirkvi hovorí o pôstnom období pred týmto sviatkom. A o tom sa vôbec nehovorí.
 
Sviatok Vianoc hovorí, že Boh je stále tu, reálne prišiel na tento svet, aby spasil ľudský rod, ktorý je slabý na to urobiť to vlastnými silami. Teší sa ak Ho človek poprosí o pomoc a ide mu v ústrety. Boh urobil všetky potrebné kroky pre záchranu ľudí a jedným z tých krokov je aj Jeho narodenie sa.
 
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole?
 
My s manželkou nepochádzame z rovnakého kraja, preto u nás večera pozostáva z niektorých jedál, ktoré sme mali u nás a niektoré sú zas prevzaté z manželkinej strany. Na stole u nás doma nájdete chlieb, soľ, cesnak, varené hríby s kyslou kapustou, koločenú fazuľu, pirohy s kapustou, slivčanku, bobaľky s makom, kapustnicu (samozrejme bez mäsa), fanky a varené zemiaky s cibuľkou. Všetko samozrejme veľmi chutné a pôstne! V tento deň takisto dodržiavame prísny pôst, čo znamená, že do večere nič nejeme ani nepijeme vodu.
 
Odkaz pre čitateľov
 
Prajem všetkým, aby ľudia nezabudli kvôli komu a čomu sa tieto sviatky slávia. Hlavne veľa pokoja a málo zhonu. Radšej si s deťmi sadnite a porozprávajte sa s nimi, raz vám za to budú vďačné. Vysvetlíte, prečo tie darčeky, aký je to sviatok, pretože mnohé to už ani nevedia.
(17:17, I. Petrovaj)
 
Diskusia
Pridať komentár