V Bardejove platíme najviac za nehnuteľnosti

2233x
09. Január 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Príjem hlavne z dane z nehnuteľností

Oddelenie daní a poplatkov MsÚ vykonáva správu miestnych daní a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Vedúcim oddelenia v Bardejove je Martin Nemec, s ktorým sme sa porozprávali o fungovaní oddelenia i o samotných poplatkoch.
 
Zákon umožňuje obciam vyberať osem miestnych daní a jeden poplatok. Z ôsmych mesto ustanovilo šesť – daň z nehnuteľností, za psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie, za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje. Poplatok sa vyberá za komunálny odpad a fyzická osoba zaplatí ročne 27,01 eur.
 
V roku 2016 mesto na daniach vyzbieralo viac ako milión, sedemstotritisíc eur. Najviac, milión a štyristopäťdesiatpäťtisíc eur bolo z dane z nehnuteľnosti. Existujú aj dane a poplatok, ktoré mesto nevyberá. Ide o daň za vjazd a zotrvanie vozidiel v historickej časti mesta a daň za jadrové zariadenia. Od roku 2016 začal platiť zákon, podľa ktorého môžu obce zaviesť poplatok za rozvoj. Povinnosť platiť dane ustanovuje zákon. Mesto si môže určiť, ktoré dane bude vyberať, sadzbu, jednotlivé úľavy alebo oslobodenia, ktoré sú ustanovené vo všeobecne záväzných nariadeniach mesta.
 
Daň z nehnuteľnosti
 
Pre obec je najdôležitejšia daň z nehnuteľností a daň za ubytovanie. „Každý rok pristupujeme k miernej úprave sadzieb dane z nehnuteľností, ktorá sa dotýka najmä stavieb na bývanie, t. j. rodinných domov a bytov. V roku 2013 sa zmenil spôsob určovania týchto daní, kde sa určilo, že rozdiel medzi najnižšou a najvyššou sadzbou, ktorú máme v našom nariadení, môže byť maximálne desať násobok. V praxi to znamená, že sadzby pre občanov boli na nízkej úrovni a sadzby pre podnikateľov na vysokej. Stanovený pomer medzi sadzbami sa musí zo zákona dosiahnuť do konca zákonom určeného prechodného obdobia, t. j. najneskôr pri určení sadzieb dane za zdaňovacie obdobie 2024,“ hovorí Martin Nemec.
 
Problémom poplatok za odpad
 
Daňovníkov pri dani z nehnuteľností si vieme odkontrolovať cez kataster. Horšie to je s poplatkom za komunálny odpad. Hlavne keď ľudia nemajú v Bardejove trvalý pobyt, nie sú nahlásení ani na prechodný pobyt a majú prenajaté byty
 
Bardejovčania výšku poplatku za odpad považujú za vysokú. Nemec vysvetľuje: „No ani to nám nepokryje náklady na odpadové hospodárstvo. Kým ešte v roku 2011 na dofinancovanie odpadového hospodárstva mesto z rozpočtu doplácalo cca 315 tisíc eur, v roku 2015 to aj vďaka výške poplatku bolo „len“ 76 tisíc eur. Mesto tak ušetrené prostriedky môže využiť zmysluplnejšie, zvlášť ak si uvedomíme, že úhradou poplatku občania platia mestu za konkrétnu, poskytnutú službu a tou je zber, odvoz a likvidácia komunálneho odpadu. Rád to prirovnávam k službám poskytnutým občanom napr. mobilnými operátormi, za ktoré občania platia bez problémov, avšak pri poplatku za komunálne odpady majú bohužiaľ často subjektívny pocit, že za svoju platbu nič nedostali. Nedoplatky za odpad sú problémom nielen v Bardejove, ale aj v ďalších mestách.“
 
Daň za užívanie verejného priestranstva
 
„Ide o užívanie verejného priestranstva, čiže sú to napríklad terasy, vyhradené miesta pre taxíky alebo lešenie, ak ho má niekto na chodníku,“ vysvetľuje vedúci oddelenia.
 
Predajné automaty a nevýherné hracie prístroje
 
Čo všetko spadá do dani za automaty a hracie prístroje? „Pod predajné automaty spadajú automaty, ktoré za odplatu vydávajú nejaký tovar, napr. kávomaty. Zo zákona sa nevzťahuje na automaty, ktoré vydávajú cestovné lístky a takisto máme oslobodené aj automaty v školách počas prázdnin. Nevýherné hracie prístroje sú tie, ktoré poskytujú zábavu, napr. internetové kaviarne, bowling alebo hračky pre deti v obchodných domoch, autíčka alebo koníky.
 
Problematické plechové garáže
 
Mesto Bardejov sa snaží postupne dostať preč plechové garáže z územia mesta. Za posledné roky ich počet klesol a tak dnes ich môžeme vídať už len miestami. Sadzba dane sa naposledy upravovala smerom hore v roku 2016. „Ale malo to skôr regulačnú funkciu. Pred rokmi bolo prijaté moratórium, ktoré nepovoľuje novým záujemcom prenájom plochy za účelom umiestnenia plechovej garáže. A tí, čo už garáž vlastnia, nemôžu ju predať iným záujemcom. Ak sa majiteľ rozhodne, že už garáž nebude užívať, musí ju na vlastne náklady odstrániť. Drvivá väčšina občanov nášho mesta vníma tieto garáže negatívne, najmä z estetického hľadiska a taktiež to spôsobuje určité problémy pri zimnej údržbe. Sadba dane má skôr pôsobiť demotivačne, nie tak, že mesto chce zarobiť.“
 
Plechové garáže môžeme nájsť na území mesta, no každým rokom je ich menej. Cieľom mesta je ich úplné odstránenie
 
Oslobodenie od daní
 
Pri dani z nehnuteľností zákon upravuje dva druhy oslobodení. Tzv. obligatórne oslobodenia je správca dane povinný poskytnúť daňovníkovi automaticky priamo zo zákona. Potom tu máme oslobodenia dane a zníženia dane, ktoré správca dane poskytne daňovníkovi iba v prípade, ak ho zavedie vo svojej obci všeobecne záväzným nariadením. „My takto od dane z nehnuteľnosti fakultatívne oslobodzujeme stavby slúžiace školám, školským zariadeniam, múzeá, galérie, kiná, výstavne siene a osvetové zariadenia.“
 
Na otázku, ako je to s oslobodením od dane pre dôchodcov a občanov, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP, Nemec vysvetľuje: „Zákon nám síce umožňuje znížiť alebo odpustiť daň z nehnuteľnosti pre tieto skupiny občanov, avšak my sme tieto úľavy ešte v roku 2012 zrušili. Daň z nehnuteľnosti je daňou majetkovou a aj preto by mala byť výška daňovej povinnosti úmerná veľkosti majetku. Vek ako taký nie je objektívnym kritériom pre určenie veľkosti dane.
 
Okrem toho nesmieme zabúdať, že žijeme v regióne, kde pri súčasnej miere nezamestnanosti a úrovni miezd by takéto úľavy boli skôr znevýhodnením ostatných skupín občanov, ako pomocou dôchodcom. Musíme si uvedomiť, že miestne dane sú v prvom rade jedným z dôležitých zdrojov príjmov obcí, pomocou ktorých tie zabezpečujú riadny výkon samosprávy. Nemôžeme ich primárne chápať ako nástroj sociálnej politiky.”
 
Vyberať daň za psa je niekedy problém
 
Z dane za psa sú oslobodení samostatne žijúci dôchodcovia nad sedemdesiat rokov a členovia kynologického klubu. Z vyberaním dane je problém, i keď mesto vykonáva kontroly na zisťovanie stavu psov, občania očakávajú za platenie daní protislužbu. Gro príjmu z dane ide na prevádzku karanténnej stanice. Posledná štatistika hovorí, že na území mesta je zaregistrovaných 1046 psov.
(14:50, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár