Záchrana som ja – naša víťazná odmena

1023x
15. Január 2018
Zaslúžená odmena
 
Žiakom sa tento zaujímavý a poučný deň veľmi páčil 
 
Žiaci 3.C a 4.C triedy ZŠ na Wolkerovej ulici sa pod vedením svojich triednych učiteliek zapojili do literárno-výtvarnej súťaže Záchrana som ja, ktorú organizovala nezisková organizácia Falck a Nadácia Alianz. Spoločne vytvorili zaujímavú a krásne ilustrovanú knihu, príbehy v nej súviseli so záchranou ľudského života či života zvierat, ktoré sa ocitli v ťažkostiach alebo v situáciách ohrozujúcich ich život.
 
Dúfame, že prístroj nebudeme musieť použiť
 
Za toto „milé dielko“ sme sa v celoslovenskej súťaži z počtu 376 prihlásených škôl umiestnili v TOP 50-ke víťazných škôl. Hlavnou cenou bol automatický externý defibrilátor a ukážky prvej pomoci. Odmenení sme boli v najkrajšom období roka. Práve pred nadchádzajúcimi vianočnými sviatkami do našej školy zavítali záchranári z neziskovej organizácie Falck, ktorí nám slávnostne odovzdali hlavnú cenu – automatický externý defibrilátor. Je to prístroj, ktorý dokáže zachrániť ľudský život a tým sa naša škola stala oveľa bezpečnejším miestom pre našich žiakov, ale i pre ľudí, ktorí navštevujú našu školu každodenne. Tento prístroj bol slávnostne odovzdaný pani riaditeľke a následne uložený v skrinke na verejne dostupnom mieste vo vestibule našej školy. Aj keď sme hrdí a vďační zároveň, veríme, že získaný prístroj, zachraňujúci ľudský život, nebudeme musieť nikdy použiť.
 
Na plyšových medvedíkoch nacvičovali, ako zistiť u človeka základné životné funkcie – vedomie, dýchanie a krvný obeh 
 
Súčasťou výhry bol aj zážitkový kurz prvej pomoci pre všetkých žiakov 1. stupňa našej školy. Záchranári sa celé dopoludnie venovali našim najmladším žiakom na rôznych stanovištiach. Snažili sa im ukázať, ako najjednoduchšie pomôcť druhému človeku v ťažkostiach. Na 1. stanovišti sa žiaci dozvedeli, čo treba robiť v prípade, ak by sme sa stali účastníkmi dopravnej nehody. Na 2. stanovišti získali informácie o základoch prvej pomoci (pomoc v bezvedomí, pomoc pri krvácaní, pomoc pri dusení... ). Na 3. stanovišti sa žiaci zážitkovo učili, ako poskytnúť prvú pomoc človeku v bezvedomí.
 
Fotogaléria:
 
Na plyšových medvedíkoch nacvičovali, ako zistiť u človeka základné životné funkcie – vedomie, dýchanie a krvný obeh. Hravou formou si skúšali základy resuscitácie. V závere tohto krásneho dopoludnia nám záchranári predviedli ukážku prvej pomoci, pri ktorej im asistovali naši žiaci. Triedy, ktoré tento projekt vyhrali, mali možnosť nahliadnuť aj do záchranky a pozrieť si, čo všetko sa v nej nachádza. Žiakom sa tento zaujímavý a poučný deň veľmi páčil. Všetci si odniesli krásne zážitky, skúsenosti a veľa nových vedomostí.
 
Učili sa, ako použiť  defibrilátor
 
Popoludní sa vzdelávali aj všetci pedagógovia. Aj im odovzdali záchranári svoje vedomosti a predviedli praktické ukážky prvej pomoci. Zároveň sa učili, ako v prípade potreby použiť defibrilátor.
 
Za všetky vedomosti, kladné pocity a radosť z nových skúseností vďačíme nielen žiakom, ktorí boli v projekte úspešní, ale hlavne ľuďom a záchranárom z organizácie Falck, ktorí robia úžasnú prácu a sme vďační za to, že sa aj takýmto spôsobom venujú našim deťom.
(17:40, Mgr. P. Chomová, Mgr. M. Lapčáková)
 
Diskusia
Pridať komentár