Nefungujúce odpadové hospodárstvo v Bardejove

1432x
16. Január 2018
Toky sú stoky, smetiari sypú všetko spolu a dotácia „plní“ účel...
 
Nelegálna skládka na brehu rieky Topľa
 
...alebo v odpadovom hospodárstve mesta Bardejov sa nič nezmenilo. Po dlhšej dobe som sa opäť rozhodol podeliť o moje aktuálne postrehy z nášho nefungujúceho odpadového hospodárstva.
 
1. Toky sú stoky
 
Miestny podnikateľ už niekoľko rokov pravdepodobne v maximálnej pohode vyhadzuje svoje odpady na breh rieky Topľa, a to ešte blízko frekventovanej cesty v meste. A nikomu to nevadí. Dokonca ani úradom. Na túto skutočnosť som upozorňoval v podnete aj príslušné úrady. Páni úradníci dokonca na danom mieste už aj boli, no zrejme majú slabý zrak. Alebo im Starinský zrejme dáva kopec roboty „navyše“, tak prečo by sa úradníci zapodievali skládkou, kde sa pôvodca dá jednoznačne určiť? (ohradený areál s prístupom k rieke)
 
2. Smetiari sypú všetko spolu
 
Dávnejšie som poukazoval na zmiešavanie vytriedeného odpadu spolu so znehodnotenými obsahmi nádob na triedený zber v našom meste. Zberová spoločnosť Ekobard a.s. prešla do výlučného vlastníctva mesta. Teda by malo byť samozrejmosťou klásť dôraz na separovanie a zmenšovanie množstva skládkovaného odpadu a tým aj nákladov na odpady. Istú nádej v dané tvrdenie som prednedávnom aj vyjadril.
 
No ráno 30.12.2017 som sa na sídlisku Vinbarg znova presvedčil, že žiadna zmena sa nekoná. Zamestnanci Ekobardu už nadrzo ani neskrývajú svoju neschopnosť realizovať poriadne triedený zber a vyprázdnili do jedného vozidla kontajnery na plasty spolu s čiernymi kontajnermi na zmesový odpad. Opäť môže Ekobard zo mňa robiť hlupáka, že v plastoch boli znehodnotené obsahy. Večer pred vývozom som na vlastné oči videl obsah žltého kontajnera, ktorý bol tiež vyprázdnený. A veru, nič iné okrem plastov som tam nevidel (inak by som tam svoje plasty ani nevyhodil).
 
 
Spoločnosť zmenila vlastnícku štruktúru, no ostatné štruktúry ostali bohužiaľ zrejme zachované. Skúsenosti z našej republiky dokazujú, že v takejto forme je skutočná zmena takmer nemožná. A zákon? Ten si kľudne môže zakazovať skládkovanie vytriedeného odpadu. A kľudne môže začať aj bezvýznamné (z môjho pohľadu aj vysmievajúce sa) divadielko okolo označovania kontajnerov na triedený zber nálepkami s popismi, čo a ako triediť. V prípade tetrapakov dokonca v rozpore s vyhláškou. Ale veď načo by sa niekto tým zapodieval?
 
3. Dotácia „plní“ účel
 
Mesto Bardejov získalo dotáciu z Environmentálneho fondu na zakúpenie zberového vozidla. Pod rúškom formálnosti bolo dané vozidlo zakúpené na zefektívnenie triedeného zberu skla. No dané vozidlo som ešte ani raz nevidel zbierať sklo. Zakaždým zbieralo zmesový komunálny odpad. Samospráva má už odpady vo vlastných rukách a tak potrebuje budovať svoj vlastný vozový park. No žiadna dotácia vám nebude poskytnutá na vozidlo na zmesový odpad. Preto sa tvárme, že bude na sklo a je to. Takto „efektívne“ končia verejné prostriedky zamerané na podporu triedeného zberu.
 
Nevyvezený odpad na sídlisku Vinbarg
 
 4. Na záver
 
Na záver myslím, že táto fotografia hovorí za všetko. Snímok bol vyhotovený 3.1.2018 v čase 9:30 hod. Štandardne mal byť podľa harmonogramu odpad vyvezený v pondelok 1.1.2018. Keďže bol však deň pracovného pokoja, k vývozu nedošlo. Mám za to, že v prípade nerealizovania vývozu nádob by mal byť do 24 hodín zabezpečený náhradný vývoz. Obzvlášť v čase zvýšenej produkcie odpadov počas sviatkov. K vývozu došlo ale až po 48 hodinách (3.1.2018 o 10:00 hod.). A výsledok? Dva dni preplnené kontajnery na zmesový odpad a pochopiteľne následne zmesový odpad aj v nádobách na triedený zber, keďže nebolo kam odpad dať.
 
A príbeh bardejovských nefungujúcich odpadov pokračuje...
(13:40, A. Starinský) *Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje
 
Diskusia
Pridať komentár