Polievka pomoci pomohla ďalšej rodine, Bardejovčania pomáhajú

3407x
31. Január 2018
Pomáhať treba, vedia to aj v OZ Náš Bardejov
 
Organizátori akcie 
 
Občianske združenie Náš Bardejov v priestoroch kultúrno-komunitného centra Bašta už po druhýkrát zorganizovalo charitatívnu akciu pod názvom Polievka pomoci. Vyzbierané peniaze putovali rodine s ťažkým osudom v okrese Bardejov.
 
„Inšpiráciou bolo Saleziánske kilo, na ktorom sa pravidelne zúčastňujeme. Pri rozvoze jednotlivých potravín vidíme, že niektoré rodiny to majú naozaj veľmi ťažké. Rozmýšľali sme, ako tým rodinám pomôcť. Z databázy pre Saleziánske kilo sa snažíme vybrať každý mesiac jeden ťažší prípad, aby sme danej rodine pomohli,“ hovorí jeden z organizátorov, Peter Štalmach.
 
Polievka pomoci je akcia, pri ktorej stačí navštíviť kaviareň v Bašte, kde sa takáto polievka podáva. Na stole si nájdete papierik s príbehom rodiny, pre ktorú je zbierka v daný deň určená. Cieľom je formou dobrovoľného príspevku za polievku vyzbierať peniaze a poskytnúť priestor na obedňajšie stretnutia.
 
Okolo štyridsať ľudí 
 
„Zmyslom je nielen pomôcť, ale aj stretnúť sa, vidieť sa, porozprávať sa a prispieť na dobrú vec,“ pokračuje Štalmach. Prvá Polievka pomoci sa uskutočnila v decembri, prišlo okolo štyridsať ľudí a približne rovnaký počet ľudí prišiel podporiť rodinu aj dnes (v stredu, 31.1.2018).
 
„Ohlasy boli dobré, prišli ľudia, druhýkrát došli aj nové tváre. Chceme to organizovať raz mesačne, pravdepodobne vždy poslednú stredu v mesiaci. Navrhovať rodiny, ktorým by sa takáto finančná pomoc zišla, môžu aj samotní Bardejovčania. Aj dnes už padli tipy, kto by to mohol byť.“
 
Na stredajšej Polievke pomoci návštevníci pomohli rodine, o ktorej sa dočítali na papieriku.
 
Dedko Laco a jeho manželka žijú v domčeku na začiatku jednej dedinky v našom okrese. Dedko má 77 rokov a jeho manželka Mária 71. Sú vo veku, kedy aby si mohli dni užívať v pokoji a radostnom oddychu. Ich starosti sú však úplne iné ako väčšiny ich rovesníkov. Starajú sa totiž o 4 školopovinné vnúčatá. Ich otec je preč a mama si založila novú rodinu. Keď sme k nim priniesli potravinovú pomoc – krabice saleziánskeho kila, babka práve pracovala v záhrade a s úsmevom nám povedala: „chlopci dzekujem, počekace zrobim vam kave, ľem mušim skočic po zuby do kredenca“. Hovorila, že ju trápi, že dedo je po infarkte (pričom ešte vypomáha v miestnom kostole) a že ju teší, že ten najstarší vnuk začne onedlho pracovať a pomôže im s výdavkami. V jej reči nebola ani smietka plaču či horekovania nad svojim osudom.
 
„Veľká vďaka patrí Ferovi Maxinovi a OZ Different, ktorý nám vyšli v ústrety a poskytli nám priestor, kde Polievku pomoci môžeme organizovať. Bašta je v centre mesta a každý sa tu vie dostať,“ hovorí organizátor. Okrem polievky dostanú ľudia aj dezert. Koláče pečú dobrovoľníčky.
 
Adekvátny obed 
 
„Je to stále nejaká dobrá duša, ktorá chce tejto akcii pomôcť. Polievku nám pripravuje František Mihaľ a jeho firma FM Catering. K polievke je aj chlieb, takže keď si dajú ľudia aj koláčik k tomu, tak to je adekvátny obed a odchádza nasýtený,“ prezrádza Peter Štalmach a dodáva:
 
„Nejde nám o kvantitu ľudí, skôr nám ide o to, aby takáto forma existovala, aby tu ľudia mohli prísť. Nedávame si ciele. Chceme, aby to bolo o radosti, aby sa to ľuďom páčilo, aby to nebolo násilné.“
 
Najbližšie sa Polievka pomoci uskutoční 28. februára, od 11:30 hod. do 14:00 hod. Znova bude k dispozícii desiatová polievka, k tomu dobrý koláčik. V Bašte v kaviarni si ľudia následne môžu dať kávičku.
(18:41, j)
 
Diskusia
Pridať komentár