Róbert Geci: Chceme rozvoj? Buďme transparentní

1265x
31. Január 2018
Tento článok vyšiel v občasníku MyBardejov
Problematický Hnedý priemyselný park
 
Róbert Geci 
 
Pri problémoch, ktoré trápia obyvateľov mesta Bardejov ako sú vysoká miera nezamestnanosti, vysťahovanie mladej generácie za prácou a aktuálnych podmienkach, ktoré v jeho regióne vládnu ako sú napr. prázdnotou zívajúce priemyselné parky a chýbajúca infraštruktúra európskych parametrov, ktorá by podporila príchod investorov, by sa mala miestna samospráva zamerať hlavne na svoju transparentnosť. Bardejov je v transparentnosti dlhodobo pod slovenským priemerom ostatných miest. Vyplýva to z analýz Transparency International, kedy sme až na 69. mieste a naša pozícia sa oproti minulým rokom vôbec nezlepšila.
 
Transparentnosť samospráv býva často krát jazýčkom na váhach, ktorý u investorov rozhoduje. Takto by sa nám už konečne a rýchlejšie podarilo napĺňať náš už problematický Hnedý priemyselný park (HPP) reálnymi novými pracovnými miestami, ako nám to bolo od terajšieho primátora predvolebne sľubované. Momentálne sa, kvôli dodržaniu podmienok pri poskytnutí 10 miliónového grantu na jeho vytvorenie, napĺňa len proforma presunom iných v Bardejove už existujúcich prevádzok a ich zamestnancov.
 
Nedostatočná transparentnosť 
 
Značnú časť samotného grantu musela samospráva pre svoje pochybenia, ktoré súvisia aj s nedostatočnou transparentnosťou, vracať a zbytočne sa takto ďalším úverom zadlžiť, ktorý mohol byť použitý na verejnoprospešnejšie účely, ako sú chýbajúci kultúrny stánok alebo na opravu chátrajúcej športovej haly.
 
Najjednoduchšie by sme vedeli začať hneď na oficiálnej webstránke mesta, na ktorej sa potenciálny investor ťažko dopátra k informáciám o možnostiach investovania, ako sú potrebné technické parametre už spomínaného HPP alebo súm za jeho prenájom. Ďalej v čom mu vie byť samospráva promptne a konkurenčne nápomocnejšia pri zriaďovaní a chode prevádzky, aby jej dal prednosť pred inými. Samozrejme tieto informácie bezpodmienečne musia byť aj aspoň v anglickej mutácii.
 
Nemusíme nič nové vymýšľať, stačí si vziať príklad z iných transparentných miest a obcí
 
Transparentnosť musíme zlepšiť nie len ku vzťahu k investorom, ale aj k samotným občanom tohto mesta. Nevyužívame moderné možnosti a potenciál e-governmentu pri styku s občanom. Nevyskúšali sme možnosť zvýšiť mieru participácie občanov vytvorením participatívnej časti rozpočtu. Referentov mestského úradu vyberáme netransparentne bez výberových konaní a takto sa pripravujeme o možnosť mať pri chode mesta kvalifikovanejších odborníkov.
 
Na chvoste transparentnosti
 
Pri predaji a prenájme mestského majetku často zneužívame inštitút osobitého zreteľa namiesto transparentnejších verejných obchodných súťaží a elektronických aukcií. Nezvyšujeme dôveryhodnosť k mestským funkcionárom zverejňovaním majetkových priznaní primátora a poslancov a zverejňovaním profesijných životopisov manažérov mestských firiem, ktoré v prvom rade musia viesť špičkový odborníci. Nemáme vytvorený mechanizmus pre občana, kedy môže bez obáv, nahlasovať podozrenia z nekalých praktík.
 
Aktuálne je mesto Bardejov a jeho okres zaradený medzi 15 najmenej rozvinutých okresov. Ak má samotný pripravovaný akčný plán reálne pomôcť jeho rozvoju, musí prebehnúť pri podmienkach, kedy nebude mesto v transparentnosti podpriemerné.
(15:22, Róbert Geci)
 
Diskusia
Pridať komentár