Bardejovčania si za odpad priplatia znova viac

1735x
18. Február 2018
Zmeny v platení poplatku za drobné stavebné odpady v roku 2018
 
Rok 2018 prináša zmeny v platení poplatku za drobné stavebné odpady. Po novom už budú poplatníci uvedený poplatok uhrádzať v hotovosti priamo na zbernom dvore poverenej organizácie EKOBARD, a.s na Štefánikovej ulici č. 3751 a to v závislosti od množstva odovzdaného drobného stavebného odpadu.
 
Oproti roku 2017 sa mierne mení aj sadzba poplatku a to z 0,015 €/kg na súčasných 0,020 €/kg odpadu. To znamená, že občan za každých 100 kg drobných stavebných odpadov odovzdaných na zbernom dvore zaplatí 2 €.
 
Len pripomíname, že drobným stavebným odpadom sa rozumie odpad z bežných udržiavacích prác vykonávaných fyzickou osobou alebo pre fyzickú osobu.
 
Schválenie nového zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch, ktorý nadobudol účinnosť od 1. januára 2016, sa prejavilo v zmene prístupu k drobným stavebným odpadom, kde sa zaviedol tzv. množstvový zber.
 
Pred účinnosťou uvedeného zákona náklady na činnosti nakladania s drobným stavebným odpadom hradila obec z výnosu z miestneho poplatku za komunálne odpady (t. j. občan mal náklady na tieto služby zahrnuté, resp. „predplatené“ vo výške poplatku za komunálne odpady).
 
Zavedením množstvového zberu drobných stavebných odpadov vznikla občanom povinnosť dopraviť na vlastné náklady drobné stavebné odpady na miesto určené obcou 
 
S účinnosťou od 1. januára 2016 sa náklad na drobné stavebné odpady už neprenáša na všetkých poplatníkov v obci. Zavedením množstvového zberu drobných stavebných odpadov vznikla občanom povinnosť dopraviť na vlastné náklady drobné stavebné odpady na miesto určené obcou (t. j. zberný dvor) a obec im následne vypočíta na základe platnej sadzby a odovzdaného množstva odpadu sumu, ktorú musia zaplatiť.
 
To znamená, že občan zaplatí za reálne vyprodukované množstvo drobných stavebných odpadov.
(13:55, bardejov.sk, foto: ilustračné)
Klokner
19.02.2018 14:16
Stavebný odpad
Občania mesta Bardejov aj občania okresu Bardejov majú možnosť odovzdať stavebný odpad a drobný stavebný odpad aj na prevádzke ZBER A RECYKLÁCIA STAVEBNÉHO ODPADU v Zborove. Odovzdanie odpadu sa riadi cenníkom na www stránke prevádzkovateľa
Janíček
19.02.2018 12:50
Neuveriteľnééé
Pridať komentár