Obľúbená pochúťka Cisárovnej Sisi priťahuje do Bardejovských Kúpeľov domácich i zahraničných hostí

1899x
15. Marec 2018
Chutili by vám fialkové cukríky? Cisárovná Sisi ich zbožňovala
Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta (zvaná Sisi) bola známa množstvom manierov a rozmarov-od neškodných, až po tie zdravie ohrozujúce a etikete sa priečiace. Azda najneškodnejšou z jej záľub bola vášeň pre fialkové cukríky. Túto zvláštnu dobrotu si môžu návštevníci rakúskej metropoly dopriať i dnes.
 
Rovnako ako za monarchie ich dostanú v dvornom cukrárstve neďaleko viedenského Hofburgu. Vyrábajú sa naozaj z fialiek, sú to vlastne kandizované fialkové kvety a patria k najžiadanejšiemu sortimentu cukrárstva. Po fialkové cukríky však nemusia Slováci cestovať až do Viedne. Na počesť cisárovnej Sisi ich už druhý rok dostanú aj na recepcii hotela Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch.
 
Cukríky z fialiek
 
Hovorí Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s.: V hoteli Alžbeta ponúkame našim klientom rôzne suveníry a iné spomienkové predmety, ktorými si chceme pripomínať a našim hosťom aj takto sprostredkovať spomienku na cisárovnú a kráľovnú Sisi, ktorá naše kúpele navštívila a pobývala práve v priestoroch tohto hotela. Z celej škály týchto predmetov vynikajú fialkové cukríky, ktoré Sisi milovala. Tie, čo ponúkame my, samozrejme nie sú tie originálne z Demelovej cukrárne, ale tiež sú vyrobené z fialiek. Ponúkame ich v dvoch verziách, odlišuje ich gramáž a balenie. Fialkové cukríky v krabičke sú súčasťou vybavenia kráľovského apartmánu. Každý kúpeľný hosť, ktorý má vzťah k histórii a hotel navštívi si odtiaľ niečo odnáša, či už v podobe suveníru alebo zážitku z návštevy muzeálneho apartmánu a ostatných priestorov hotela, ktoré nie tak dávnu minulosť a vzácneho hosťa našich kúpeľov pripomínajú.“
 
Dodáva, že aj keď sa Bardejovské kúpele nechali inšpirovať fialkovými cukríkmi vo Viedni, základom pre spomienky na Sisi je jej reálny pobyt v Bardejovských Kúpeľoch. Prišla sem ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla.
 
Izba číslo 218 
 
Na rozdiel od iných turistických atrakcií, ktoré používajú meno Sisi na prilákanie turistov bez toho, aby mali nejaké reálne prepojenie na ozajstnú cisárovnú a kráľovnú Alžbetu, Bardejovské Kúpele si pripomínajú jej skutočný pobyt. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. V roku 2016 sme hotel zrekonštruovali a vytvorili v ňom na druhom nadzemnom podlaží luxusný kráľovský apartmán Sisi. Prislúcha k nemu aj veľká terasa. Každoročne si naše kúpele pripomínajú Sisi tradičným Alžbetínskym dňom, konštatuje E. Romanová.
 
Fotogaléria z kráľovského apartmánu Sisi: 
Dodáva, že o pobyt v apartmáne je záujem, keďže výhodné ceny zahŕňajú ubytovanie, stravovanie, procedúry a bezplatný vstup do wellness centra v hoteli Ozón. Alžbeta je s Ozónom a balneocentrom prepojená spojovacou chodbou. Zvlášť výhodné je to v zime, kedy sa hostia nemusia s mokrou hlavou pohybovať vonku. O apartmán Sisi je veľký záujem hlavne zo strany zahraničných klientov, bývali tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Dánska aj Francúzska. Najviac vyťažený je od júla do októbra.
 
Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Momentálne je to naša top ponuka. Tomu zodpovedá aj najvyššia cena zo všetkých našich kategórií izieb. Našou ambíciou je etablovať výnimočnosť tejto ponuky a nie jej masovosť. Komfort zrekonštruovaného hotela si užívajú hostia v kráľovskom apartmáne ešte stále za výhodné ceny. Jedno prenocovanie pre 2 soby s raňajkami vyjde len na 140 eur. Pobyt s procedúrami a s plnou penziou je na osobu od 92 eur/noc, vymenúva E. Romanová.
 
 Videoreportáž z otvorenia novozrekonštruovaného hotela Alžbeta
 
Na prízemí, vedľa recepcie, si hostia môžu pozrieť aj druhý, takzvaný muzeálny apartmán Sisi, vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Muzeálny apartmán neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom. Vstupné je 1 euro na osobu. Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov.
 
Rôzne suveníry a spomienkové predmety
 
Vybavený je masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu. Je tu diván, stolík, leňoška a podnožka, stoličky, písací stolík, kozmetický stolík, nástenné zrkadlo, kozmetický inventár a kútik s cvičebným náradím. Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi, ktorý je umiestnený v parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vstupné priestory sú tiež vybavené masívnym štýlovým nábytkom s replikami obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami".
 
Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety. V "Sisi - shop" sú okrem fialkových cukríkov na predaj aj pamätné mince, replika sochy - pamätníka, ktorý je umiestnený v parku, Swarovského šperky ("hviezdy"), bižutéria, medailóniky, replika pohára, z ktorého pila, čajové a kávové hrnčeky, vejáriky a iné drobné suveníry, prospekt "Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Elizabeth Bavorská - Sisi" a pod.
(18:18, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár